Доступність посилання

ТОП новини

Майбутня зміна влади: як і чи можна взагалі уникнути серйозних розчарувань?


Зиновій Фрис Гість: Сергій Головатий - народний депутат (фракція "БЮТ"), голова підкомітету з питань Конституції, конституційності законодавчих актів та конституційного судочинства Комітету з питань правової політики.












Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 12 січня 2005 року.

Зиновій Фрис

“Вечірня Свобода” в прямому ефірі у середу, 12-го січня.

“Майбутня зміна влади: як і чи можна взагалі уникнути серйозних розчарувань українського суспільства?”

У київській студії з нами Сергій Головатий, народний депутат, (фракція БЮТ), голова підкомітету з питань Конституції, конституційності законодавчих актів та конституційного судочинства Комітету з питань правової політики.

Добрий вечір, пане Головатий! Добрий вечір, нашим слухачам!

Перед мікрофоном Зиновій Фрис. Мені допомагають Юлія Сайко і Михайло Петренко.

З паном Головатим ми обговоримо багато аспектів в контексті майбутньої зміни влади. І, зокрема, як він бачить цю нову владу і чи бачить він у ній себе?

Пане Головатий, у Вас така довга посада, чотири рядочки тексту. Пане Головатий, оскільки я маю до Вас страшенно багато запитань, то я просив би Вас бути ну наскільки це можливо (я знаю, що Ви говорите трошки довго) бути лаконічним. Я думаю, що і Вам цікаво відповісти на якомога більше запитань, правда ж?

Сергій Головатий

Так.

А як найлаконічніше, я можу сказати, що це можна.

Зиновій Фрис

Можна. А давайте спробуйте?

Сергій Головатий

Так.

Зиновій Фрис

Але не так лаконічно все-таки - думка повинна бути закінченою.

Сергій Головатий

Так, пане Зиновію, я сказав би на стільки можна, а скільки потрібно – це обов’язок, це обов’язок нової влади.

Зиновій Фрис

Я не знаю чи це...

Сергій Головатий

Лаконічно говорити? Звичайно, я постараюся попри те, що я маю ваду, бо це мій академічний, так би мовити, профіль викладача університету, коли ще я прийшов до політиків. Звичайно, це є вада, я її усвідомлюю, але я постараюся виправдати і Ваші сподівання в сьогоднішній передачі.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Головатий.

Отже, ми починаємо.

Щоб не розчаруватися, не кажіть, що до кімнати увійде красуня. Це відоме висловлювання важко не згадати саме зараз, пане Головатий, коли готується тотальна зміна влади в Україні, зміна політичних еліт.

Надій, сподівань, я думаю, Вам про це не треба говорити, на краще так багато в Україні, що якби вони раптом здійснилися, то життя, мабуть, всім видавалося в Україні суцільним раєм.

Пане Головатий, а Ви особисто, вірите в те, що зараз на зміну владі Кучми прийде ота чарівна, неповторна українська красуня, нова влада, і змінить усе на краще, зробить в Україні всіх щасливішими?

Сергій Головатий

Зиновію, то відверто скажу, що ні, я не сподіваюся на це. От Вам лаконічно.

Зиновій Фрис

Чому?

Сергій Головатий

Чому? Тому, що не може статися дива в одну мить, в одну ніч. А те, що дісталося у спадок цій владі: вона успадкувала, я би сказав, два пласти, дві системи - це те, що було втрамбоване у це суспільство.

А за 75 років комуністичної системи, а надалі воно було ще більш втрамбоване уже послідовниками неокомуністами, які перефарбувалися і залишилися при владі, які практично здійснили цей перший перерозподіл державної власності чи загальнонародної, прибрали до своїх власних рук і створили систему, за якої практично втрачений контроль, за всіма цими процесами. Вона в їхніх руках.

І тому, думаю, що це зараз те, що дісталося цій новій владі. Немає нової влади. Скажімо так: те, що дісталося у спадок новообраному президентові, то я оцінюю, що це все змінювати набагато важче, ніж те, що довелося змінювати на переході від комунізму до демократії на початку 90-х.

Зиновій Фрис

Ви знаєте, пане Головатий, я сьогодні в Інтернеті побачив фотографію бабусі. Російські бабусі страйкують проти скасування в Росії пільг. Їм зараз видають замість пільг якісь гроші, і це страшенно не влаштовує.

Так ось, одна бабуся, яка вочевидь голосувала за Путіна, тримала такий плакат зі словами: “Путін гірший за Гітлера”. І я невипадково про це кажу, бо те, що Ви сказали, чи означає це те, що дуже скоро частина українського суспільства буде розчарована і новим президентом, і новою владою, і, взагалі, чи може це трапитися? Якщо це може трапитися, то чи можна щось зробити, аби цього не трапилося?

Сергій Головатий

Не можу зараз сказати за частину суспільства тому, що ми не знаємо, які події відбудуться в Україні, ми не знаємо, до яких кроків вдасться передовсім новосформований уряд, тому що залишається стара ВР, сформована три роки тому, і залишається все інше старе, і судова система, залишається старе законодавство.

Тому, в принципі, знову ж таки, як буде сприйматися і якою частиною суспільства політика нової виконавчої влади, я передбачати не можу. А що треба зробити? Власне, я не є на сьогоднішній день консультантом нової влади. Вони казали, йдучи на вибори, що вони мають план, вони мають програму.

А для нас, для суспільства і мене, як парламентарія залишається тільки одне: спостерігати, оцінювати і реагувати. Спостерігати, оцінювати і реагувати для суспільства - це є право, а для мене як депутата залишається обов’язок.

Це обов’язок народного контролера, тому що я обраний народом до парламенту. Отже, я буду не просто спостерігати, а буду відповідно і реагувати на ці речі.

Зиновій Фрис

Пане Головатий, ми ще будемо, звичайно, говорити чимало про майбутню владу і те, що їй належить зробити, аби з перших кроків не розчаровувати виборців. Але про таке хотілося, пане Головатий: всі знають про Вашу надзвичайно і пам’ятають, я сподіваюся в Україні, величезну роль, яка торкається ухвалення Конституції. Здається Ви, тоді були міністром юстиції, так?

Сергій Головатий

Так, саме так.

Зиновій Фрис

Ви постійно приходили до парламенту, Ви тоді справді зробили дуже багато для ухвалення конституцій. Очевидно, є люди, які вдячні Вам за це. Всі визнають цю Вашу роль.

А от в ході останніх українських революційних подій Вас щось не було видно. Я не знаю, може, Вас просто не показували, але Вас я не бачив, і інших я запитував, а мені кажуть: “От не було видно пана Головатого на Майдані”.

Пане Головатий, Ви не клялися нікому там у вірності, не кричали “Слава новому президенту”. Так Ви, може, отой політичний кіт, який сам по собі, що трапилося?

Сергій Головатий

Пане Зиновій, можу Вам сказати, що нічого не трапилося. Головатий не змінився. Головатий не змінився в своїх поглядах, з якими він прийшов в політику в 89-му році, започатковуючи рух і допомагаючи гарцювати над установчими документами, програмою руху.

А потім ще й була затверджена на 3-му з’їзді руху програма державотворення України, коли ще рух очолював В’ячеслав Чорновіл, коли втілювалася ця програма і у вигляді прийняття Конституції і, я сказав би, фундаментальних інших актів парламенту, кодексів і інших законів, які мали впроваджувати Конституцію українську в життя. Далі - Міністерство юстиції. Правильно Ви все це говорите.

В принципі, нічого не змінилося, я залишаюся на тих самих принципових позиціях. Мій ідеал – це Україна, повноцінно демократична. Мій ідеал - це Україна, яка просувається невпинно в напрямку європейської інтеграції. Мій ідеал – це та Україна в якій суди не беруть хабарі за те, щоби вирішити елементарну людську справу, чи вона стосується пенсії, чи зарплати, чи аліментів, чи розлучення, чи приватизації землі, чи будь-чого іншого.

Мій ідеал – це цивілізована Україна, Україна без брехні, Україна без корупції, Україна без того із-за чого сьогодні Україна процвітає. Нічого не змінилося.

Те, що Головатого не було помітно під час подій, то тут є кілька складових чинників. Я сам себе запитую, чому Головатого не запрошували ті канали, які вмить перефарбувалися із прокучмівських у помаранчеві? Двічі мене запросив “5-й канал” і двічі канал “ЕРА”. Все.

Що стосується Майдану, Головатий був на Майдані, Головатий не був на трибуні. Це так само запитання не до мене тому, що, оскільки, ці речі...

Зиновій Фрис

Туди треба було спеціального запрошення?

Сергій Головатий

Ви знаєте, я не знаю систему перепусток, але ці процеси організовувалися, контролювалися, і, в принципі, я з цього разу на трибуні не бачив своєї ролі. Я був щасливий від того, що з’явилася нова генерація українського суспільства, що піднялася молодь, якої не було видно навіть ще 3 роки тому на парламентських виборах.

Я вже себе відношу до, скажімо так, старожилів або навіть уже й пенсіонерів політичного процесу України, тому що я 15 років в політиці. Потрібно і нові обличчя, потрібні нові лідери. Давно вже це потрібно було. Хоча ми бачили знову на сцені тих самих, кого ми бачили й 15 років тому.

Зиновій Фрис

Пане Головатий, якраз я власне про це й хочу сказати. Вас не бачили за те всіх побачили в оточенні Ющенка: Волкова, Деркача, Азарова. Вам це як?

Сергій Головатий

Пане Зиновію, а чи Ви думаєте, що мій внутрішній голос міг мені дозволити стати поряд з цими людьми?

Зиновій Фрис

Зрозуміло, пане Головатий, це дуже гарна, коротка відповідь. Я от тут днями десь читав дуже цікаве інтерв’ю одного з колишніх законодавців однієї з країн СНД, відомого письменника. Так ось він в інтерв’ю так сказав: “Я бачив владу зблизька, на відстані рукостискання, і треба сказати, що фізіономія у цієї влади така, що закохатися в неї не можливо”.

Пане Головатий, нова влада нинішня все ж таки за великим рахунком Вас приваблює? Ви готові в цю владу закохатися і по вуха влізти в неї?

Сергій Головатий

Я поки що не бачу її фізіономії.

Зиновій Фрис

Але ж Ви знаєте приблизно, хто там буде?

Сергій Головатий

Я не знаю.

Зиновій Фрис

А хто буде, до речі, прем’єр-міністром? З БЮТ?

Сергій Головатий

Не знаю.

Зиновій Фрис

Ви кого хотіли бачити?

Сергій Головатий

Ми з БЮТ будемо підтримувати Юлію Тимошенко. Безперечно.

Зиновій Фрис

Які в неї шанси на Ваш погляд в порівнянні з Порошенком?

Сергій Головатий

Я думаю, що рівні шанси, але я, наприклад, заперечую ідею Порошенка, як прем’єр-міністра. Я не прийму цього ніколи. Це є принципово.

Зиновій Фрис

Ви Порошенка не приймете?

Сергій Головатий

Не прийму ніколи.

Це ми бачили, ми жили в комуністичному СРСР, де процвітало кумівство. У Брежнєва куми, хрещені батьки були скрізь, як при годівниці.

Ми бачили це у Кучми. У Кучми кум Деркач старший був головою СБУ.

Я вважаю, що нова влада повинна показати дійсно нове європейське обличчя, де не буде кумів, сватів, близьких родичів.

Я думаю, що оскільки Ющенко проголосив три критерії до підбору кадрів до свого кабінету і до всіх інших щаблів влади: чесність – це ті, хто не крав, професіоналізм і патріотизм. Я думаю, що це будуть ті основні критерії, якими він буде дійсно керуватися, тому що він це обіцяв.

Кумівство заперечується цивілізованим світом. Це є конфлікт, це те, що в будь-якій європейській країні ніколи не дозволено і ніколи ніде не має місця. Родичі, куми, свати – це є те, що не дозволяє входити (і це треба усвідомлювати) у владу.

Коли призначають суддів на посади, коли судді здійснюють судочинство, то від судді вимагається ж неупередженість. Тому коли наступає якийсь момент, якщо суддя розглядає справу, а по ній проходять родичі, то кодекс етики, мораль судді не дозволяє вести цю справу, він зобов’язаний собі взяти самовідвід по цій справі, тому що там є його родич. Це практично те саме, що й у політиці. Це або ти в політиці, або ти кум.

Зиновій Фрис

Пане Головатий, я вчора читав інтерв’ю Порошенка і з пам’яті пригадую, що він казав. Коли його запитали про кумівство з Ющенком, він відповів: “Я не хотів би, щоби називали кумом, я хотів би, щоб Ющенка називали хрещеним батьком моїх доньок”.

Сергій Головатий

Наскільки я пам’ятаю, то по-українськи всі хрещені батьки і матері – це є куми.

Зиновій Фрис

Я Вам кажу, сам Порошенко не хоче, щоб його кумом називали чи Ющенка.

До речі, вчора був Юрій Кармазін, він теж казав, що в цьому нічого страшного немає.

До речі, ми це питання обговорювали у нашій передачі позавчора, про це кумівство, так один наш слухач був страшенно обурений. Він сказав так: “Ви мені кума не рухайте. Це Ви там, пане Фрис, затіяли про кума. На радіо “Свобода” цього не повинно бути. Ніяких кумів – це політика”.

Сергій Головатий

Правильно. Якщо цей слухач мав на увазі, що ніяких кумів не повинно бути в політиці, то він правий. Розумієте, це різні погляди.

Мій погляд такий, я є прихильник такого принципу: мають бути виключені з політики родинні стосунки: чоловік, дружина, батько, син, куми, онуки, тому що родинні стосунки об’єктивно наштовхують на певні специфічні стосунки.

Зиновій Фрис

Тобто, Ви вважаєте, що це компрометуватиме Ющенка?

Сергій Головатий

Я вважаю, що так. Звичайно, не очах тих слухачів, які обурюються, що “Свобода” піднімає цю тему, але це компрометуватиме в очах цивілізованого світу, тому що він таких речей не визнає.

Зиновій Фрис

Пане Головатий, от Ви були одним із найсерйозніших критиків політичної реформи. Вона здійснилася всупереч Вашій волі. Що далі? Як можна і чи можна виправити помилки, якщо це було помилкою? Чи будете Ви звертатися до КСУ?

Сергій Головатий

По-перше, політична реформа не здійснилася, зроблений тільки один крок – це ВР прийняті ухвалені зміни до Конституції. Це ще не є реформа, це всього на всього факт внесення змін, які ще не набрали чинності, і наберуть вони чинності мінімум аж у вересні якщо наберуть. Тому ніякої реформи ще не сталося, все ще живе за старими правилами і приписами, які діють на сьогоднішній день.

Я був палким безкомпромісним противником того, що діялося під назвою “політична реформа”, оманливою назвою, тому що політична система не міняється, а це було вибрано для того, щоб обдурити людей.

Політична реформа – це коли міняється політична система. В Україні відбулася політична реформа, коли з однопартійної системи утворилася багатопартійна. А внесення змін до Конституції, коли передаються повноваження від однієї гілки влади до іншої – це не є політична реформа, це реформа повноважень між інститутами влади.

Зиновій Фрис

Але так називають. Я цитую, можна сказати, лише.

Сергій Головатий

Так називають ті, хто її проводив, і журналісти, тому, щоби людям замилити очі. Це в першу чергу.

Зиновій Фрис

А Ви як юрист вважаєте це неправильним?

Сергій Головатий

Ні. Я опублікував свою статтю на сайті інтернет-видання “Українська правда” з самого початку, коли тільки була висунута ідея, де я говорив про те, що, по суті, це є конституційна реформа, бо вона стосується реформи конституційних органів влади, вона не міняє політичної системи. Це перше.

Друге. Я вважаю, що треба всілякими методами боротися проти цього, тому що вона була зроблена у брутально ганебний спосіб, якого Україна ніколи не знала – в порушення самої Конституції.

Голосування відбулося всупереч тій процедурі, яку передбачає Конституція. Коли легітимність цього процесу підірвана з самого початку процесуальною нелегітимністю, то вона не може привести до легітимності змін по суті.

Тому це було практично зґвалтування, яке було зроблене під тиском, невідкрито, без обговорення. Практично ці зміни готувалися без обговорення в парламенті. Було поставлено на голосування, а тим більше в пакеті з “довєском”.

Як я завжди казав, що в радянські часи, щоб купити кілограм помаранчів чи апельсинів на той час на Новий рік , то вам продавали разом в пакеті “довєсок” кілограм гнилої цибулі. От що сталося.

Зиновій Фрис

Або відро якесь.

Сергій Головатий

Ні, в основному це була гнила цибуля в овочевих магазинах. Або щоб купити баночку майонезу для салату “Олів’є” на Новий рік, то треба було знову ж таки купити баночку якоїсь тухлої тюльки, яку відразу ти викидаєш у відро, але таким чином ти отримував щось.

Зиновій Фрис

Але зате майонез ви дістали.

Сергій Головатий

Так, зате був “Олів’є”. Так що з цим “Олів’є”, то майонез – це вийшов у зміні законів про вибори, але з цим майонезом ми отримали кілограм гнилої тюльки чи цибулі, яка абсолютно за багатьма ознаками є кроком назад...

Зиновій Фрис

У КСУ підете? Ви підпишетеся під...?

Сергій Головатий

Я підписався на другий день. Ми зібрали підписи. Вже є понад 60 підписів. Я попросився бути представником цього подання в КСУ, на що моя фракція дала згоду з радістю.

Я буду виконувати цю функцію, як тільки подання надійде до КСУ.

Зиновій Фрис

Пане Головатий, далі кажучи про нову владу, чи бачите Ви в ній М.Мельниченка, О.Єльяшкевича, котрі зараз в Америці і днями в інтерв’ю для радіо “Свобода” сказали, що повертаються в Україну ще цього року? Які на Вашу думку перспективи депутатства пана Мельниченка в світлі рішення Європейського суду? Чи, повернувшись в Україну, пан Мельниченко зможе зайняти своє місце ще в нинішньому складі парламенті?

Сергій Головатий

Чи бачу я панів Мельниченко і Єльяшкевича... Тут є дві складових. По-перше, це не я повинен бачити, а передовсім, чи вони хочуть бути у виконавчій владі. Це питання. Треба, щоб вони сказали, чи це їм пасує. По-друге, чи хоче бачити їх лідер, який буде формувати з своєю командою нову виконавчу владу. Так що тут нічого я не можу сказати.

А те, чи цього року буде Мельниченко – це залежить так само від нього. Якщо він хоче, щоби рішення Європейського суду було виконане, то я як його представник у ВСУ, коли вирішувалася справа, і коли Марина Ставнійчук, член ЦВК, яка за сьогодні виступає на телеканалах такою вже професійно кришталево-чистою, показуючи, що вона правду говорить, і що правильні рішення вона приймає, тоді вона доводила те, що Мельниченко не має права бути у списку СПУ, практично суперечачи сама собі, тому що як науковий працівник Інституту держави і права в свій час вона давала висновки про те, що наявність прописки чи відсутність прописки, перебування чи не перебування в Україні чи поза межами України не впливає на статус громадянина, який може бути обраний до парламенту, то якщо Мельниченко захоче повернутися, або якщо він захоче, щоб рішення Європейського суду було виконане, то я як його представник і в Європейському суді буду займатися цією справою. Я не бачу жодних юридичних перешкод для виконання цього рішення в дуже стислий термін.

Зиновій Фрис

І про парламент.

Чи нинішня ВР, на Вашу думку, про корумпованість якої говорить, я не знаю, хто ще не говорить, відображає волю українського народу? Чи може хтось ініціювати її достроковий розпуск? Чи це можливо?

Сергій Головатий

Стосовно відображення волі українського народу, то тут важко – нам треба повертатися в історію, три роки тому, як були ці вибори.

Якщо застосовувати концепцію, яка була застосована ВСУ щодо другого туру голосування, де він сказав, що не можна встановити волевиявлення народу, то я думаю, що якщо цей принцип застосувати до подій, які сталися в березні 2002-го року, то можна сказати, що тоді не було встановлене дійсне волевиявлення народу.

Тому, що ви пам’ятаєте, тоді, коли йшла спікеріада, то “НУ” і СПУ, і БЮТ про те й говорили, що на тих виборах відбулася страшенна фальсифікація, вона зафіксована в документах ОБЄС і Ради Європи спостерігачами місії, тому навряд чи можна говорити, що даний склад ВР відображає правдиве волевиявлення українського народу, тому що вільного волевиявлення тоді не було, особливо що стосується мажоритарних округів.

А стосовно розпуску ВР, то я думаю, що не треба цим захоплюватися, тому що ці захоплення розпуском, що президент навіть зараз, отримавши більше повноважень, розумієте, не може одна людина, навіть якщо вона обрана усім народом плювати в обличчя цього народу і постійно махати оцим батогом чи сокирою над представниками народу, якщо вони вибрані у вільний демократичний спосіб.

Цій ВР залишилось працювати, юридично її повноваження десь мають скінчитися у травні 2006 року, то ми маємо практично півтора року, а якщо подивитися на речі більш реально, то нова виборча кампанія розпочнеться в грудні 2005 року. А до грудня у нас лишається 10 місяців.

Механізмів юридичних для розпуску на даний момент поки що я не бачу, підстав політичних чи якихсь інших. Ті положення Конституції, які на сьогоднішній день діють поки що не дозволяють президентові її розпустити.

Звичайно, якщо настане політико-юридична ситуація, що ВР не збереться на сесію впродовж 30 днів, то тоді у президента буде право її розпустити. А до того ніяких конституційних підстав для цього немає.

Зиновій Фрис

Пане Головатий, Ви кажете, що передвиборча парламентська кампанія розпочнеться в грудні, а хіба за великим рахунком вона вже не почалася?

Сергій Головатий

Я кажу, що формально юридично, коли вона буде відповідно до закону за 3-4 місяці.

Зиновій Фрис

Але враховуючи, що цей рік буде проходити під прапором підготовки до цих парламентських виборів, то скажіть будь ласка, чи буде уряду, взагалі виконавчій владі до проведення справжніх глибоких реформ?

Адже реформи – це і зниження рівня життя народу. Чи можливі якісь серйозні реформи до парламентських виборів?

Сергій Головатий

А от тут, пане Зиновію, якраз Ви потрапили в цяточку. Тут собака і зарита. Справа якраз полягає в тому, який курс вибере нова виконавча влада: Кабмін і президент. Чи вони займуться реформами, які певною мірою можуть бути непопулярними, тоді вони мають втрачати популярність в очах виборців, чи вони займуться відразу ж підготовкою до майбутніх виборів, щоб забезпечити собі, я б сказав, парламентську більшість для започаткування цих реформ уже тоді, коли у них буде парламентська більшість для формування нового Кабміну.

Тому що після парламентських виборів неодмінно буде знову зміна Кабміну, як того вже вимагає конституційна реформа. Тому що новообраний парламент буде і формувати новобраний склад Кабміну. Тут проблема знову ж таки за новообраним президентом і його Кабміном, який вони візьмуть курс.

Зиновій Фрис

Пане Головатий, якщо перші реформи будуть невдалими, якщо народ почне виявляти невдоволення, чи це означає, що нинішня влада, яка завтра збирається перейти в стан опозиції може на парламентських виборах взяти реванш і повернути собі владу, в зв’язку з чим дехто сьогодні каже, що парламентські вибори 2006 року набагато важливіші, ніж президентські вибори 2004 року?

Сергій Головатий

І праві ті, які кажуть, що парламентські вибори 2006 року. Я би сказав, набагато важливіші. Але проблема в тому, що вони надзвичайно важливі для того, чи отримає підпертя новообраний президент з своїм урядом після парламентських виборів, чи ні чи він буде в опозиції до парламенту.

Те, що ми маємо в французькій системі, коли президент не має своєї підтримки, часто буває, що він не має в парламенті підтримки. Те, що було на початку, коли був Кучма, коли він не мав підтримки, не мав більшості і сформував її знову ж таки під силовим тиском.

Звичайно, що якраз від цих виборів і залежатиме подальший розвиток України від того, чи він в конфліктних буде умовах між президентом і парламентом, чи президент отримає парламентську більшість за наслідками цих виборів для свої політики.

Тому це залежатиме від того, що чинитиме зараз цей уряд. Це надзвичайно важливо для нього самого.

Зиновій Фрис

Майбутній парламент формуватиметься за партійними списками, так, пане Головатий?

Сергій Головатий

За діючим на сьогоднішній день законом, який був ухвалений буде за партійними списками.

Зиновій Фрис

Так ось вже сьогодні я розмовляв з деякими людьми, які мені кажуть, що вже сьогодні кажуть, що внесення в список коштуватиме дуже-дуже дорого.

Який Ваш особистий прогноз і в списках якої партії Ви особисто фігуруватимете?

Сергій Головатий

Я знаю, що на цих виборах це коштувало декому дуже-дуже дорого аж до мільйонів. Але я нікому нічого не платив і не збираюся незалежно від того в списку якого політичного блоку я можу опинитися. Але платити я нікому нічого не збираюся.

Я відплачую своєю діяльністю. Це, так би мовити, моя плата, мої професійні здібності, це мій внесок професійний, це моє здоров’я, це мій час – це те, що я плачу, але інше нічого я не збираюся платити.

А уже скільки це коштуватиме в яких партіях, то це вже проблема цих партій. Знову ж таки, залежить від моральної ситуації в кожній партії.

Зиновій Фрис

Пане Головатий, в мене до Вас ще так запитань 25, але лишилося вже зовсім мало часу. Звичайно, це все не вдасться запитати. Давайте повернемось до того, що робитиме нова влада і що вона може аби не розчарувати.

Сьогодні “Financial times” британська написала: “Медовий місяць президента Ющенка буде недовгим. Йому доведеться діяти швидко”.

Далі “Washington Times” сьогодні пише: “Ющенко стане президентом у країні контрольованій олігархічним капіталізмом. Наступні 14 місяців визначать, чи була помаранчева революція перетасуванням олігархічної еліти, чи фундаментальною зміною в державному устрої України”.

Пане Головатий, в Україні зараз дуже багато заявок на готовність посісти високі крісла, але, і це відзначають спостерігачі, практично жодної претензії на концептуалізм, власне бачення ситуації в країні, в економіці, в галузі безпеки немає обіцяних Ющенко стратегічних програм розвитку.

Говорять, що після чи під час інавгурації Ющенко має виступити з якоюсь суперсенсаційною заявою щодо планів, щодо реформ в Україні вже в цьому році.

Що реально, на Вашу думку, може зробити нинішній новий президент, новий уряд, враховуючи, що дійсно проблем страшно багато, часу довіри народу надзвичайно мало?

Сергій Головатий

Це питання знову ж таки не до мене, пане Зиновію. Це до уряду. Ми не знаємо його складу. Я навіть не можу вам сказати за тим персональним складом хто увійде і що вони можуть зробити, бо це гіпотетично.

Якби я побачив, які особи, хто прем’єр, хто віце-прем’єр, хто міністри, то тоді б я сказав, чи вони здатні зробити ті чи інші реформи.

Зиновій Фрис

Давайте уявімо, що Порошенко прем’єр, Юлія Тимошенко віце-прем’єр.

Сергій Головатий

Тут важко гадати.

Зиновій Фрис

Не хочете фантазувати?

Сергій Головатий

Фантазувати немає сенсу. Я погоджуюсь з тим, що Ви процитували з “Financial Times” і з інших. Дійсно, доведеться діяти швидко. Якщо не буде діяти швидко, бо швидко втратить довіру народу. От в чому справа.

Доведеться діяти швидко й рішучо. Чи здатні вони будуть на це я не знаю. Подивимося за персональним складом Кабміну, але ми будемо очікувати, що проголосить новобраний президент під час інавгураційної програми і подій, тому що всі будуть очікувати, яка ж програма.

Адже ця виборча кампанія велася дуже цікаво, що не обговорювалися програмні засади. Ця виборча кампанія характеризувалася тим, що в основному йшла боротьба між новим і старим. Всі не хотіли Кучму, третій термін. Всім набридла вся ця страшна система, яку він створив і це все ярмо.

Тому звичайно, що зараз у людей великі очікування, надії. І ці надії виправдані, бо ці надії і сподівання вистраждані за ці страшенні роки брутального режиму Кучми. Отже, на плечі Ющенка і його команди лягає відповідальність виправдати вистраждані народом надії.

Зиновій Фрис

Пане Головатий, зрозуміло, що народ хоче зламу – зламу старої системи. Чи відбудеться той злам на тлі того, що, скажімо, сьогодні зять Кучми Віктор Пінчук в “УП” заявляє: “У нас з Ющенком інтереси співпадають. Кучмі готують гарантії. Азаров бачить себе комфортно у новій владі”.

На цьому тлі злам системи можливий?

Сергій Головатий

Це повинен довести Ющенко, що він можливий, тому що він обіцяв, що це буде нове обличчя, нова влада, нові порядки, буде правда, справедливість, законність, відповідальність тих, хто вчинив злочини. Це справа за ним.

Зараз все, що він буде робити буде кожен день контролюватися і оцінюватися. Тому, щоб не казав Пінчук, знову ж таки, це його проблеми, чи в них спільні погляди чи різні. Але контроль буде не з Пінчука, контроль буде не з олігархів, які контролюють зараз ситуацію в Україні. Ющенку буде важко. Але питати будуть з Ющенка. Я думаю, що він це усвідомлює. Я думаю, для того, щоб виправдати ці надії, які покладаються на нього, то це його обов’язок зробити, діяти рішуче.

Зиновій Фрис

Пане Головатий, чи буде першим і великим розчаруванням українського народу і виборців, якщо цей союз нової влади, союз із представниками старого режиму все-таки відбудеться?

Сергій Головатий

Я думаю, що в певній частині суспільства це буде розчаруванням. Але, з іншого боку, це буде емоційне сприйняття. Якщо дивитися на процеси, які відбуваються, то тут є об’єктивні чинник, які не може обійти Ющенко.

У нього немає 226 депутатів. “НУ” складається всього із 100. Підпертя, яке отримує від фракції БЮТ всього аж 17 депутатів. Де взяти ще 150? Але 150 з іншого табору. Це не комуністи і 20 соціалістів мало. Значить це інші.

В цьому і полягає об’єктивна проблема, з якою доводиться рахувати. Але я не думаю, що навіть з тої більшості, чи з тої прокучмівської когорти, з якої йому доведеться шукати компроміси, що там не можна знайти тих людей, про яких він говорив, що вони є чесні, професіонали, патріоти.

Я думаю, що таких людей можна знайти в будь-якій фракції. Зараз проблема не в тому, чи захопить владу повністю “НУ ”, зараз проблема, дійсно, він правий, що треба знайти, треба спиратися на тих людей, які не крали, які можуть професійно, швидко, рішуче діяти в кожному напрямку своєї політики, чи то освіта, чи то медицина, чи то є правова система, чи то економіка, чи то культура. В такій ситуації він не помилиться.

Якщо знову ж таки почнеться тільки перетасування, нова хвиля перерозподілу: мені завод такий, а мені такий і т.д.

Зиновій Фрис

Нашим гостем був Сергій Головатий, народний депутат, голова підкомітету з питань Конституції.

Передачу вів Зиновій Фрис, мені допомагала Юлія Сайко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG