Доступність посилання

ТОП новини

Загальноукраїнська акція “Рідво Разом” у Дніпропетровську.


Михайло Снігур

Дніпропетровськ, 13 січня 2005 - На Різдво молодь зі східних регіонів взяла участь у загальноукраїнській акції “Рідво Разом”, організованій і проведеній Львівською міською радою і Українським Католицьким Університетом. Днями до Дніпропетровська повернулася група молоді та студентів, котрі святкували різдво на Львівщині

50 молодих хлопців і дівчат з дніпропетровських навчальних закладів на запрошення Львівської міської ради провели різдвяні дні у Львові і селах Сокольники та Бібрівка. Молоді дніпропетровці, котрих гостинно прийняли родини з Західної України, відвідали Божествену літургію у церквах Львова, зустрілися з громадськими і церковними діячами, ознайомилися з культурно-історичними пам’ятками, взяли участь у різдвяному колядуванні та вертепах, подивилися святкові концерти за участю зірок української естради.

Розповідає керівник дніпропетровської групи Сергій Тютюник: ”З першого дня по приїзді люди зупиняли нас на вулицях, пропонували зупинитися у них в оселях. І не мало значення з Дніпропетровська ми чи з Донецька взагалі. Східна Україна – нас було видно, ми розмовляли хто російською, хто українською мовою. Враження дуже чудове. Ми мали зустрічі з керівниками Львівської державної адміністрації, з мером, з кардиналом Любомиром Гузаром, письменниками, співаками.”

Поїздка дніпропетровців до Західної України мало не зірвалася – виявилося, що у залічних касах не було квитків на потяг до Львова бо багато людей виїздили на свята до родичів та друзів. Допомогла Дніпропетровська обласна рада.

Сергій Лященко
Говорить керівник відділу обласної ради з інформаційно-програмного забезпечення Сергій Лященко: “Громадянська кампанія “Пора”, декілька представників коаліції “Дніпропетровщина за чесні вибори”, тобто, це була небайдужа активна молодь, звернулися безпосередньо до мене з проханням допомогти з придбанням залізничних квитків. Було дуже складно їх придбати. То ж обласна рада вирішила це питання. Люди придбали квитки. За власні кошти, але все ж таки придбали. Ми надали трохи інформаційного матеріалу про Дніпропетровську область щоб люди могли, спілкуючись з певними керівниками, представниками громадськості Львівської області, куди безпосередньо їхала дніпропетровська делегація, презентувати Дніпропетровську область. Тобто були довідники про Дніпропетровську область, деякі книги про Дніпропетровську область. Але все ж таки спочатку було людське бажання. Воно, власне, йшло від молоді. Взагалі це була не політична акція. Це було Різдво, було свято. Молодь вийшла з такою ініциативою і Дніпропетровська обласна рада пішла назустріч. Тим більше, що ми пережили дуже важку виборчу кампанію з певними гаслами сепаратистського характеру. То важливо було підкреслити, що Дніпропетровська обласна рада виступає за збереження конституційного ладу у державі і готова і надалі сприяти залагодженню неформальних людських стосунків на рівні громадськості, тобто такій громадянській дипломатії.” Відтак молодіжна громадянська дипломатія руйнує твердження сепаратистів про розкол між Заходом і Сходом України. Молодь зі Сходу і Заходу спільно відсвяткувала Різдво і підтвердила життєвість гасла минулої вибочої кампанії “Схід і Захід разом”.
XS
SM
MD
LG