Доступність посилання

ТОП новини

На виборах в Абхазії переміг опозиційний кандидат, проросійський не програв.


Марія Щур

Прага, 13 січня 2005 – За попередніми результатами, оприлюдненими сьогодні в Абхазії, перемогу в цьому сепаратистському регіоні Грузії здобув Сергій Баґапш. За свою перемогу, вже другу під час нинішньої президентської кампанії, йому довелося заплатити розподілом повноважень зі своїм колишнім противником Раулем Хаджимбою, який стане віце-президентом Абхазії з контролем за зовнішніми зв’язками та обороною республіки. Вибори в Абхазії напружили стосунки між Росією та Грузією. Тбілісі не визнає легітимності виборів, але звинувачує Москву у втручанні в них.

Вранці у четвер голова Центральної Виборчої Комісії Абхазії Батал Табаґуа повідомив попередні результати виборів: «Загалом 75 691 виборець взяв участь у виборах. З них 68 225 осіб проголосувало за Сергія Васильовича Баґапша. Це 90,1% голосів. А 3 467 осіб або 4,5% проголосувало за Якуба Васильовича Лакобу».

У виборах взяло участь 55% виборців, тобто, необхідний для легітимності бар’єр у 50% було успішно подолано. Остаточні результати очікуються у п’ятницю. З проміжних результатів поки що неясно, чи були враховані голоси етнічних грузинів з Ґальського району Абхазії. Декілька десятків тисяч грузинів повернулися до своїх домівок після того, як їх вигнала звідти громадянська війна 1992-93 років, в результаті якої Абхазія фактично відділилася від Грузії.

Повторне голосування в Абхазії було призначене після того, як Сергій Баґапш виграв президентські перегони 3 жовтня, однак його противник, промосковський кандидат Рауль Хаджимба відмовився визнати результати голосування. У цьому Хаджимбу підтримала Росія, яка пригрозила Абхазії економічною блокадою у випадку інавгурації Сергія Баґапша. На думку деяких оглядачів, дії Москви пояснюються тим, що Кремль побоювався, що Баґапш може піти на переговори з Тбілісі про повернення Абхазії під контроль Грузії.

На виборах в Абхазії були присутні спостерігачі з Росії. Голова делегації заступник спікера російської Державної Думи Сергій Бабурін закликав абхазців прийти на вибори та підтримати цим «незалежність» республіки. В Сухумі він пообіцяв, що російський парламент розгляне прохання Абхазії про надання їй статусу асоційованого члена Російської Федерації.

Дещо більш дипломатичними були висловлювання російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова, який у Москві говорив про необхідність відновлення переговорного процесу між Сухумі та Тбілісі.

«Ми завжди наголошували, що чим швидше ця ситуація з’ясується, тим швидше можна буде розпочати переговори про грузино-абхазьке врегулювання. Тепер, коли, здається, вже все скінчилось, ці переговори можуть бути відновлені».

Відразу після оголошення результатів Сергій Баґапш заявив, що він готовий до переговорів з Грузією, проте з позиції незалежної держави.

«Щодо Грузії, то моя позиція добре відома. Я готовий до переговорів на умовах рівносуб’єктності - як двох держав. Щодо Росії, то ці зв’язки поглиблюватимуться, інтеграційні процеси поглиблюватимуться, закони ми ухвалюватимемо такі самі, як в Росії, будемо зістиковувати ці закони для того, щоб спрощувати рух людей, товарів та капіталів».

Абхазія не має зв’язків із зовнішнім світом, крім Росії, а її економіка залежить від російської підтримки та контрабанди до Росії.

Грузія не визнає легітимності абхазьких виборів і звинувачує Росію у втручанні в свої внутрішні справи. Міністерство закордонних справ Грузії різко критикувало заяви віце-спікера російської Думи, назвавши їх такими, що підривають суверенітет та територіальну цілісність Грузії. Президент Грузії Михаїл Саакашвілі, який намагається повернути Абхазію та Південну Осетію під контроль Тбілісі, заявив, що він скоро представить нові мирні угоди обом республікам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG