Доступність посилання

ТОП новини

Наметове містечко в Донецьку зростає.


Сергій Гармаш

Донецьк, 18 січня 2005 - На Донеччині поширюються акції на підтримку Віктора Януковича. Втім, в результативність цих заходів не вірять навіть їх організатори. Ім’я Януковича стало лише знаряддям у підготовці до парламентських виборів 2006 року.

За тиждень з 10-го січня наметове містечко в Донецьку зростало щодня і налічує вже 72 намети, в яких живуть, станом на ранок вівторка, 156 осіб. Але не всі мешканці ночують у наметовому містечку. За словами його коменданта Івана Батицького, в ніч з понеділка на вівторок у наметах перебувало 22 охоронці, один кухар і один медичний працівник. Всіх інших, за домовленістю з міською радою, щовечора вивозять на базу відпочинку „Лісова казка”, де вони мають всі побутові умови, і вранці привозять назад на площу.

За словами Батицького, в містечку знаходяться люди не тільки з Донецької області, але й зі Львова, Івано-Франківська, Луганська, Харкова, Одеси, Криму та Києва. Є навіть представники Молдови, Росії та Білорусі.

Зараз опікуються наметовим містечком та виступають організаторами мітингу на площі Леніна дві політичні сили – Прогресивна соціалістична партія України та Партія регіонів. Остання приєдналась до цих процесів лише з 13-го січня, тобто вже на четвертий день її перебігу. Більше того, як повідомили кореспондентові „Свободи” в наметовому містечку, одразу ж після його створення прогресисти звернулись до партії Януковича, щоб їм допомогли з наметами, і їм пообіцяли це, але дали намети лише через кілька днів. Це викликає незадоволення учасників акції, вони вважають, що регіонали використали їхню акцію у своїх цілях. Хоча лідер обласної організації ПСПУ Людмила Кайоткіна заспокоює таких ображених, запевняючи що всі вони роблять спільну справу – конституційним шляхом захищають законно обраного Президента.

Кореспондент „Свободи” запитав у пані Людмили, яка кінцева мета цієї акції, чи справді вона вірить у те, що намети в Донецьку можуть перешкодити Ющенкові стати президентом України. Виявилось, що мета не в цьому. Просто ПСПУ хоче бути разом з народом: „Я думаю, що, мабуть, буде все ж таки інаугурація, буде він президентом. Але ми ж не можемо покинути народ”.

На площі збираються підписи під трьома списками. Один „За Януковича”, другий „за референдум” і третій, „За Вітренко”. Людмила Кайоткіна пояснила це так. „За Вітренко” – це насправді запис у партію прогресивних соціалістів. За словами лідера обласної організації ПСПУ, лише за тиждень про своє бажання вступити до партії письмово висловились більше тисячі осіб. А списки „за Януковича” та „за референдум” – це просто декларація позиції людей.

„Просто люди хочуть його підтримати. Хоча ми розуміємо, що ані „за референдум”, ані „за Януковича” – не має ніякої юридичної сили. Це просто люди висловлюють свою позицію”.

Проте пані Кайоткіна заявила, що ПСПУ буде ініціювати референдум про федеральний устрій України. За її словами, на площі Леніна за тиждень на підтримку цієї ідеї вже підписались десятки тисяч донеччан.

Акція на підтримку Януковича продовжує поширюватись по Донеччині. У містах, де є місцеві організації ПСПУ, також з’являються намети. Щоправда, в більшості з них ніхто не живе і вони лише виконують агітаційну функцію. Однак є і ентузіасти, які не пов’язані з партіями. Наприклад, кілька непартійних наметів з’явились у Маріуполі. В ніч з понеділка на вівторок люди ночували в наметах у Краматорську.

Зрозуміло, що стихійні акції на підтримку Віктора Януковича лише використовуються політичними силами, зокрема ПСПУ та Партією регіонів у боротьбі за місце в парламенті 2006. Наприклад, вже 19-го січня в Донецьку відбудеться розширене засідання керівництва обласної організації Партії регіонів, на порядку денному якого будуть підсумки президентських виборів та підготовка до парламентських виборів 2006 року.
XS
SM
MD
LG