Доступність посилання

ТОП новини

Україна має провести новий тур виборів - швейцарський адвокат Януковича.


Тарас Марусик

Київ, 18 січня 2005 - Верховний Суд України у вівторок продовжив розгляд скарги представників кандидата на пост Президента України Віктора Януковича, які опротестовують рішення Центральної виборчої комісії України, що визнала переможцем голосування 26 грудня Віктора Ющенка. В перерві судового засідання кореспондент радіо “Свобода” записав ексклюзивне інтерв’ю з швейцарським адвокатом Януковича - Петером Шиферлі.

Нашу розмову я розпочав із запитання, якою мірою Петер Шиферлі ознайомлений з українським виборчим законодавством.

Петер Шиферлі: “Звичайно, не так добре, як українські адвокати. Але, ви знаєте, коли дерматолог приймає пологи, він мусить викручуватися і виходить зі скрутного становища. Українська юридична система трохи відрізняється, однак це система цивільного права, а не англосаксонського права, тож для нас зрозуміти її легше”.

Я запитав свого співрозмовника, якими є, з його погляду, перспективи судового позову Віктора Януковича.

Петер Шиферлі: “Це складна справа, тому що тут, очевидно, не обходиться без політичних впливів, та й сама тема є гостро політична. Ми, зі свого боку, займаємося лише правовим аспектом. Процедурні рішення Верховного Суду судді ухвалюють відносно швидко, однак за рахунок відхилення суттєвих правових питань. Це нас трохи дивує, тому що зазвичай Верховний Суд мав би дати сторонам можливість обороняти себе, надавати докази, тощо. Здається, саме таким є спосіб роботи Верховного Суду. Отож, треба до цього пристосовуватися, захищатися і йти за процедурою.

Я думаю, всі усвідомлюють, що нелегко буде добитися рішення, яким скасовувалися б результати повторного голосування 26 грудня, проте, якщо проаналізувати правові питання, здається, є певна кількість незаперечних фактів порушень на цих виборах. Найголовніше питання – якою була вага цих порушень і чи виправданим було б анулювання результатів”.


Швейцарський адвокат Віктора Януковича Петер Шиферлі вважає, що найоптимальнішим варіантом у ситуації, що склалася, була б організація нового туру виборів. Після цього вже ніхто б не ставив під сумнів результати цього туру. При цьому Петер Шиферлі, відповідаючи на моє запитання, зазначив, що це зовсім не означає старту нового виборчого процесу, а отже, обидва лідери останніх президентських перегонів могли б узяти участь і в так званому четвертому турі.

Ведучи мову про обмежений п’ятьма днями термін розгляду справи, Петер Шиферлі сказав, що в законі сказано про розгляд цієї справи впродовж 5 днів від подання скарги, але там нічого не сказано, що розглядати справу означає завершити її в цей термін. Адвокат нагадав також, що в грудні 2004 року, розглядаючи скаргу Віктора Ющенка, Верховний Суд України використав вісім днів, а не п’ять.

Я запитав швейцарського адвоката, хто запросив його взяти участь у цій справі.

Петер Шиферлі: “Я думаю, що це хтось, хто близький до команди Януковича, хто знає кандидата або людей з його оточення. Це українець, який запропонував мені взятися за цю справу. А позаяк вона цікава і складна, я погодився".

На запитання моїх колег-журналістів, чи правда, що його до участі у судовому процесі в Україні наймав кремлівський політтехнолог Гліб Павловський, швейцарський адвокат сказав, що це прізвище йому не знайоме. До речі, секретарем адвокатського бюро Петера Шиферлі в Женеві є українська студентка, яка навчається в тамтешньому університеті.

Щодо можливого розгляду позову Януковича в Європейському суді з прав людини в Страсбурзі, Петер Шиферлі зазначив, що йому про це поки що нічого невідомо, але, наголосив: нехай ваші слухачі знають - подібні справи в цьому суді тягнуться роками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG