Доступність посилання

ТОП новини

За яких умов Віктор Ющенко та його команда зможуть досягти політичного успіху?


Зиновій Фрис Гості: Віктор Каспрук - політолог; Валерій Гладко - політолог (телефоном); Василь Яблонський - доцент кафедрою політології Києво-Могилянської академії, експерт школи політаналітики.













Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 18 січня 2005 року.

Зиновій Фрис

Вівторок, 18 січня, у Києві 20-а година. Сьогодні "Вечірня "Свобода" в прямому ефірі виходить напередодні Водохреща або ще кажуть Йордан.

Перед мікрофоном Зиновій Фрис, мені допомагають Ангеліна Шкуренко і Вадим Журба. Добрий вечір.

За яких умов Віктор Ющенко та його команда зможуть досягти успіху? - така головна тема нашого чергового випуску. Головна, бо ми ще коротко обговоримо те, що робиться у ВСУ. Дехто називає це “цирком”. Цирк це чи не цирк, скажуть наші експерти.

А гості сьогодні - це три політологи. Телефоном з Німеччини Валерій Гладко, з Києва - політолог Віктор Каспрук; і Василь Яблонський, доцент кафедри політології Києво-Могилянської академії, експерт школи політаналітики. Добрий вечір.

Панове, перші хвилин десять нашої передачі я хотів би, аби ми обговорили те, що в ці дні відбувається у Верховному суді України. Доводиться чути: “У той час, як вся країна готується до інавгурації, Віктор Янукович та його прихильники затіяли (так кажуть оглядачі, не я кажу) справжній цирк, клоунаду у Верховному суді”.

Цирк це чи не цирк, або, як "Українська правда" називає, “стьоб” за державні кошти”, я не маю наміри стверджувати, для цього є наші гості. І моє перше запитання до гостей у київській студії. Пане Каспрук, що відбувається у ВСУ? Віктор Каспрук

Я думаю, відбувається те, що мало відбуватись. Справа в тому, що Янукович відпрацьовує далі ті кошти, які були в нього вкладені під час передвиборчої кампанії.

Зрозуміло, що так просто з’їхати з ситуації він не може. Він має показати своїм спонсорам, своїм донорам, що він боровся до останнього, що він використовував всі засоби, але, на жаль, нічого зробити не міг, бо проти нього були задіяні великі сили.

Очевидно, що це абсурд, що зараз робиться, він відтягує час, але, з іншого боку, мені здається, те, що зараз відбувається, не могло відбуватися, якби не дав відмашку на такі дії сам Леонід Кучма.

Тому що зараз Янукович прикриває відхід режиму Кучми. За цей час знищуються папери у різних державних установах, проводяться чистки, економічні “оборудки”, які йдуть на закриття в цьому сенсі.

Тому видається, як це було під час війни, що Янукович залишає Україну останнім. Тобто він є тою людиною, яка прикриває відхід Кучми.

Зиновій Фрис

Пане Яблонський, Ви також не вірите, що головна мета Януковича у ВСУ – добитися справедливості?

Василь Яблонський

Очевидно, можна багато в чому погодитися з паном Віктором. І, з іншого боку, я думаю, можна лише додати, що якби переміг Янукович, якщо допустити таку ситуацію, то навряд чи було б допущено навіть подібний процес з боку Януковича для розгляду у ВСУ.

Зиновій Фрис

Пане Каспрук, Ви називали Кучму. Кому ще вигідно, щоб цей процес судовий затягувався? Хто ще переслідує якусь мету цим?

Віктор Каспрук

Коли я говорив про режим Кучми, то я, звичайно, мав на увазі в більш широкому розумінні, тобто це кілька родин олігархів, кілька кланів регіональних, які тримали всі ці 10 страшних для України років, Україну у покорі.

Очевидно, вони були не готові, що підуть від влади. І тому їм треба протягнути чим більше. Їм просто потрібен час для того, щоб прикрити всі свої “оборудки”, які були не законні. Звичайно, що вони не встигнуть, але, по великому рахунку, я думаю, що вже встигли підчистити.

Ви ж пам’ятаєте, коли з АП під час ще революційних дій виїздили машини з паперами. Куди дівали ці папери? Очевидно, вони не хотіли, щоб ці папери стали історичним надбанням.

Зиновій Фрис

Пане Яблонський, я хотів би звернути Вашу увагу на деякі слова адвоката зі Швейцарії, який представляє сторону Януковича. Судячи з того, що він хотів сьогодні, аби забрали з головування суддю Ярему за необ’єктивність. Він вважає, що ВСУ діє не об’єктивно.

Чи справді це так? Я розумію, що ви - не юрист, але все ж таки спробуйте на це відповісти. Чи справді це так? Чи адвокат швейцарський просто відробляє гроші Януковича.

Василь Яблонський

З одного боку, будь-який адвокат відробляє гроші, в цьому немає нічого поганого, інша річ, що якби їх використовують в цьому, це по-перше.

По-друге, очевидно, залучення іноземних європейських адвокатів, не американських, не російських, а якраз європейських говорить лише про те, що Янукович можливо буде продовжувати судові розгляди в європейських судових інстанціях. Для того, щоб, скажімо, адвокати ввійшли в суть справи, бо на даний момент вони не зовсім володіють ситуацією.

Але за цей час вони можуть набратись фактажу, певних інших речей, нюансів, таким чином можливо буде продовження цих процесів у європейських судових інстанціях.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Яблонський. До нас долучився пан Гладко з Німеччини. Добрий вечір. Ми коротко, пане Гладко, обговорюємо тему про те, що діється у ВСУ. Як би Ви могли охарактеризувати те, що там відбувається?

Валерій Гладко

Доброго вечора. Я вважаю, що воно може й необхідно, щоб Янукович отримав шанс показати, на що він не здібний. Якби зараз забрати у нього цей шанс, то всі могли б потім сказати, що і ВСУ, і всі ті, хто підтримував Ющенка, і народ підтримували після другого туру, який був сфальсифікований, вони були упереджені у всьому тому, про що вони говорили. І Янукович насправді отримав тоді перемогу, але йому просто не дали перемогти.

Зиновій Фрис

Це так, пане Гладко. Але я маю на увазі, чи ті аргументи, чи ті факти, які наводяться в суді, чи вони витримують критику.

Валерій Гладко

Звичайно, я не присутній на цьому засіданні, дуже мало чув, що вони там говорили. Але знаючи, як вибори відбулися, бо я був свідком багато чого, що відбувалося на дільницях, скажу, що ті всі аргументи є надумані, вони нічим не закінчаться.

Але суд достатньо кваліфікований для того, щоб це все зрозуміти, і я впевнений, що це рішення буде позитивним. Хай Янукович це робить, я думаю, що це нічого не змінить.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Гладко. А тепер до нашої головної теми. За яких основних умов Віктор Ющенко та його команда зможуть досягти успіху? Перше, про що я хотів би запитати у Вас, пане Каспрук, чому так довго мовчить Ющенко? Він давно обіцяв назвати кандидата на посаду прем’єр-міністра?

Віктор Каспрук

Я думаю, що Ющенко попав в досить складну ситуацію, він очевидно пообіцяв багато речей, які зараз просто не може реалізувати без домовленості зі своїми партнерами. Я думаю, що найбільшим шансом Ющенка – це чітко дотриматися тих домовленостей, які були перед самими виборами.

Очевидно, що команда, наприклад, Юлії Тимошенко, яка дуже великий внесок вклала у сам виборчий процес, заслуговує на право, щоб Юлія Тимошенко була прем’єр-міністром. Я розумію, що це оспорюють багато опонентів Тимошенко, тому Ющенко зараз опинився перед великою дилемою: або він дотримається попередніх домовленостей, або від нього відколеться частина його соратників.

Він би не хотів цього робити, а так як він – людина все-таки людина поміркована і досить толерантна, він очікує на те, щоб все-таки не відколоти своїх прихильників відразу в перші же дні, коли вони беруть владу.

Зиновій Фрис

Пане Яблонський, однак, як би там не було, але народ нервується, народ хоче, аби вже було названо це ім’я. Його Ющенко не називає. Та я думаю, що не тільки пересічні люди, про це, я думаю, перешіптуються і члени парламенту, і не тільки.

На Вашу думку, про кого найбільше шепоче і народ, і політична еліта, пане Яблонський?

Василь Яблонський

Очевидно, народ нервується з іншого приводу, коли ж нарешті таки відбудеться інавгурація Ющенка, і він вступить у свої права. Це очевидно. Все одно це є більш важливим, як на мене. Але другим за важливістю є ім’я претендентів на посаду голови виконавчої влади, голови українського уряду. Очевидно, всі ці імена у всіх на слуху. Дуже важко знайти...

Зиновій Фрис

Ваш прогноз, пане Яблонський? Не беретеся спрогнозувати?

Василь Яблонський

Я не беруся прогнозувати. Це може бути і Тимошенко, і Порошенко, і, очевидно, якоюсь мірою Кінах, і, найменшою мірою, очевидно, Мороз, і це може бути менш публічний політик, більш технічний, так би мовити, прем’єр, також є ціла низка прізвищ – це і Рибачук, і Пинзеник, і ще кілька людей.

Зиновій Фрис

Пане Гладко, я тут сьогодні прочитав Вашу статтю. Може не настільки уважно, але я звернув увагу на одну Вашу фразу: “Новому президенту не вартувало б розпочинати з пошуку кандидатури на посаду прем’єр-міністра, починати треба з коаліції”.

Детальніше, будь ласка, трішечки поясніть нашим слухачам, що Ви мали на увазі.

Валерій Гладко

Справа в тому, що я бачу єдиний правильний шлях для В.Ющенка чи для майбутнього президента, який пролягає у створенні урядової коаліції, на яку б уряд, який проводить реформи, міг би спертися.

Без того, що урядова коаліція буде створена в парламенті, жодний уряд не буде мати успіху. Буде надзвичайно великою помилкою, якщо хтось із тих названих кандидатів на посаду прем’єр-міністра буде рахувати на голоси так званих донецьких чи дніпропетровських, бо стати прем’єр-міністром за допомогою цих голосів - це буде жахливою політичної помилкою, і цей уряд буде приречений на великі проблеми, тоді наступні парламентські вибори...

Обов’язково треба в суспільстві політичні сили, які могли б донести до людей, до суспільства ту політику уряду, яку треба проводити і зміст тих реформ, які треба сьогодні проводити, тому що якщо Україна залишиться 13 місяців чекати парламентських виборів, то вона залишиться з тим самим обличчям, з яким вона сьогодні є.

Зиновій Фрис

Пане Гладко, чи неправильний вибір прем’єр-міністра дуже серйозно вплине на загальний успіх Ющенка і його команди? Яким чином?

Валерій Гладко

Якраз в цьому все і полягає. В нього є тільки два шляхи. Перший – це правильний, про який ми щойно говорили, тобто формування урядової коаліції. Другий – це шлях неправильний. Тоді він піде шляхом Кучми, і, звичайно, успіх цієї команди, яку він поведе, не буде жодним чином відрізнятися від того, що мав Кучма як успіх. Якщо вважати, що Кучма мав успіх, то, звичайно, команда Ющенка буде мати також.

Зиновій Фрис

Пане Каспрук, якщо Ющенко назве будь-кого із тих осіб, які зараз називають (їх там у списку 6-7), прем’єр-міністром, то успіх буде гарантований?

Віктор Каспрук

На мою думку, успіх не буде гарантований. Я тут можу погодитися з колегою, що без попередніх кулуарних домовленостей жодна кандидатура не пройде в парламенті, тому що у Ющенка і колишньої опозиції просто не вистачить голосів, щоб ці кандидатури затвердити. Тобто, абсолютна правда, що повинен бути певний консенсус.

Але з ким? Я думаю, що з донецькими дуже важко буде домовитися, тому що вони в такій ейфорії протистояння, і вони з цієї ситуації дуже важко виходять.

Зиновій Фрис

Пане Яблонський, все-таки яким має бути прем’єр-міністр, аби успіх собі максимально забезпечив Ющенко як президент і взагалі вся його команда?

Василь Яблонський

Я не придавав би такої великої уваги кандидатурі прем’єр-міністра при всій його важливості. Річ в тому, що вибори були президентськими, народ голосував за Ющенка, і будь-що, що робитиме уряд, асоціюватиметься насамперед з ім’ям Ющенка.

Я веду до того, що будь-яка програма уряду, очевидно, буде схвалена самим Ющенком і буде втілюватися з-за безпосередньої його участі і його керівництва урядом. Тому досить важливою є проблема прем’єра, але це не є системною проблемою.

Зиновій Фрис

Тоді ми йдемо далі, покінчуємо вже з прем’єр-міністром.

Що, пане Яблонський, те головне, що Ви маєте на увазі?

Василь Яблонський

Я хотів би наголосити на такій одній деталі, яка мене останнім часом дуже вразила, а це стосується тих обставин, за яких Ющенко може не досягти успіху. Хоча умови складаються досить непогано для нього.

Мене вразило буквально тиждень тому такий випадок. Він, можливо, досить одиничний, але досить тривожний. Я побачив, їдучи вулицями Києва, кілька автомобілів з помаранчевими номерами, де було написано: “Так-13”, “Так-14”. Щось таке. Що ці автомобілі виробляли на вулиці, на це просто страшно було дивитися, вони різним чином порушували правила дорожнього руху. Всі, хто бачив, просто ціпеніли від цієї ситуації.

Я веду до того, що є досить великі проблеми в команді Ющенка, у людей, які будуть асоціюватися з Ющенком. Це є найголовніша і найбільша проблема.

Все ж таки розірвати з старою владою - це є, очевидно, найпершим завданням. Команда Ющенка мусить бути нова, і вона повинна бути зовсім несхожою на владу Кучми. Це є тією умовою чи передумовою, яка буде вести і до успіху.

Зиновій Фрис

В продовження того, про що Ви казали, пане Яблонський.

Пане Каспрук, компроміси нової влади з представниками попереднього режиму - про це дуже багато мовиться, зокрема в Україні різними політиками, про це, можливо, ще більше мовиться серед народу.

Відомий Микола Мельниченко у вчорашньому ефірі нашої передачі заявив, що ніякого прощення, ніякого компромісу з деким не може бути. Не може бути компромісу з Кучмою, з Азаровим і... він назвав Литвина. Це неповний список.

Як тут бути, оскільки зараз багато мовиться про гарантії для нинішнього Гаранта? Як бути з вбивством Гонгадзе, Єльяшкевича і таке інше?

Віктор Каспрук

Я думаю, що якщо названі особи дійсно якісь кримінальні злочини чинили, дійсно прощення не може бути. Але якщо говорити про того ж таки Кучму у випадку з Гонгадзе, мені здається, що це все-таки має бути доведено у судовому порядку, і тільки у тому випадку ми можемо говорити про це, як про доконаний факт.

Щодо Литвина, то він все-таки не так давно у публічній політиці. Наприклад, візуально він справляє враження досить поміркованої, толерантної людини і освіченої. А який шлейф за ним тягнеться? Це вже інше питання. Якщо дійсно таке відкриється, то знову ж таки треба вирішувати тільки у судовому порядку.

Зиновій Фрис

Пане Гладко, Ви у згаданій вже мною статті написали: “Майдан зробив свій вибір, тепер слово за політиками”.

Що? Яке те слово має бути політиків? Якщо ми, звичайно, говоримо про основні кроки, які мають забезпечити успіх Ющенка або, може, навпаки, не забезпечити?

Валерій Гладко

Політики пообіцяли всім, що вони всі є демократами, що вони борються за демократичну Україну і борються за демократію в Україні. Раз вони це пообіцяли, то мають тепер довести, що вони знають, що це таке, і вони повинні формувати уряд, як мінімум, згідно з тими нормами Конституції, які для цього є написані. А означає це, що вони мусять сформувати урядову коаліцію, а не змагатися між собою, хто отримає підтримку донецьких чи дніпропетровських.

Щоб пов’язати це з Вашим попереднім запитанням про прощення і так далі, то я Вам скажу так, що Україна повинна бути демократичною, і вона стане тоді такою, коли народ буде обирати свій уряд, а по-друге, Україна повинна стати правовою, щоб дійсно розібратися, чи був Литвин у тому замішаний, що йому зараз чіпляють.

Зиновій Фрис

Йдеться про записи Мельниченка. Ми вчора вже говорили, що ці записи вже визнав каліфорнійський суд, який візьме їх як докази. І Мельниченко хоче довести цю справу з плівкам до кінця і в Україні.

Йдемо далі.

Пане Яблонський, німецьке видання написало: “Якщо поглянути на передвиборчу програму В.Ющенка, то не важко збагнути таке: для того, щоб привернути на свій бік виборців, він дав масу обіцянок соціального плану, які не узгоджуються з його ліберальною передвиборною програмою. Багато з виборців невдовзі відчують гірке розчарування”.

Пане Яблонський, чи є справді така небезпека через обіцянки, які давав не тільки Ющенко, їх дають, практично, всі політики в усьому світі, але Україна очевидно - випадок ексклюзивний, пане Яблонський?

Василь Яблонський

Знову ж таки, я все-таки за освітою історик, хочу згадати один приклад. Скажімо із 17-го року, коли одна полум’яна революціонерка думала, що якщо переможе соціалістична революція, то буквально на завтра переможе соціалізм. Очевидно, це не так.

І очевидно, що передвиборчі обіцянки політиків під час виборчої кампанії і, власне, їхня політична діяльність подальша вже на посту президента – це, так би мовити, як кажуть в Одесі, дві великі різниці.

Скажімо так, що рівень розчарування буде в кожного різний. І хотілося, щоб його було поменше. І очевидно обіцянки створити 5 мільйонів робочих місць - якби досить серйозні обіцянки, але за 5 років, попри всі розповіді про те, що вже якби все розписано по кроках.

Очевидно, це є досить малореальною обіцянкою. Так само, як обіцянка подолати повністю корупцію. Очевидно, держави Західні, які мають досить розвинуті державні інституції, досить збалансовану систему правоохоронну, вони не можуть подолати повністю корупцію.

І очевидно Україна також не зможе це зробити. І десь тут в цій площині ми можемо бачити певні розчарування у виборцях.

Зиновій Фрис

Пане Каспрук, пан Яблонський ще раніше говорив, що розрив зі старим режимом чи просто тут якісь з’ясування - остаточне, дуже важливе завдання. Скажіть будь ласка, а таке питання територіальної цілісності, на яке місце по значенню Ви ставите це питання? І наскільки вдасться Ющенку, аби ті тенденції сепаратистські, які мали місце, вони просто зникли? Чи взагалі це можливо пане Каспрук?

Віктор Каспрук

Ви знаєте, я це ставлю по важливості на перше місце. Якщо гіпотетично би привели такий факт, наприклад, американський штат Техас хотів вийти із США, я думаю, що туди були б терміново введені війська.

У нас чомусь дуже якось помірковано ставляться до того, що практично декілька областей України хочуть відірвати від територіального українського материка. І, мені здається, що ми ще не усвідомлюємо собі до кінця, що таке держава, які вона має відповідальності. За те, щоб вона була цілісною, і, я думаю, що першими кроками Віктора Ющенка треба припинити цю вакханалію, яку провокує Янукович і його соратники.

Тому що, якщо почитати Конституцію України, там чітко розписано, що подібні дії є злочином.

Зиновій Фрис

Пане Каспрук, я б хотів Вас не те, що поправити, а додати, що Віктор Янукович якраз вже сьогодні, вітаючи народ український з Днем Злуки 22-го січня сказав в тому сенсі, що він виступає за єдність країни і День Злуки навчив українців, як це треба робити.

Так що я за Януковича не те, щоб заступаюся, але оскільки його з нами немає, то я якби змушений сказати те, що знаю.

Пане Гладко, Ви сказали, що демократичні процеси, ствердження, утвердження демократії в Україні – це надзвичайно важливе значення має. Ваші колеги говорили про територіальну цілісність і про розрив зі старим режимом.

Що ще Ви ставите на одне з перших місць, що треба зробити новій команді і те, що може забезпечити їй успіх, пане Гладко?

Валерій Гладко

Перш за все, я хотів би побажати всім тим, хто називає себе політичною елітою, зрозумійте таку річ, що в суспільстві, де є еліта чи вона політична, чи вона економічна, немає свободи – це не вільне суспільство. Через те, поки вони себе такими називають, Україна не є вільною і не є демократичною.

Друге, я б хотів, щоб вони збагнули таку річ, що не вони є причиною того, що відбулося на Майдані, а вони є тільки наслідком того всього процесу. І вони опинилися може навіть випадково на вершині цього процесу.

Тобто, не через те, що Ющенко обіцяв щось людям, люди пішли голосувати за нього. Люди пішли голосувати проти того, що вони відчували, що вони бачили, що вони переживали за Кучми.

Через те надії на Ющенка, вони полягають, звичайно, в тому, що він, з одного боку може виконати те, що він обіцяв. Але, з другого боку, що він нарешті збагнув, що Кучма робив неправильно.

Для мене це питання, без якого взагалі не обійдемо. І говорити про єдність України, і казати, що в Конституції написано, що там не можна нічого робити, щоб там область одну чи другу відірвати.

Але в Конституції так само написано, що народ – це є влада, це єдина влада, це єдине джерело влади. І через те народ мусить мати можливість обирати свій уряд.

І чого Ющенко зараз чи хтось інший відриває в народу це право обирати свій уряд тим, що він призначає цих людей. Якби в Україні була демократія, то повірте мені, ніхто б навіть слова не говорив про те, що Україна не є єдиною.

Якби хтось не призначав цих журі адміністрації обласних чи районних, а щоб їх люди обирали самі на місцях, то в нас би зараз і мови не було про те, що Янукович взагалі має якусь підтримку.

Але для цього треба робити дуже багато роботи, для цього треба дійсно мати підтримку у цих людей. Але багато з тих політиків, хто сьогодні вважає себе елітою, любі вибори, які б зараз були вільними, вони б їх програли. І це саме те, чого вони бояться.

Зиновій Фрис

Зрозуміло, пане Гладко здається Юлія Тимошенко в одному із інтерв’ю днями сказала, що (не пам’ятаю, як там дослівно, але суть в тому) було би добре, якби прем’єр-міністра також вибирав весь народ.

Пане Каспрук, трішечки торкнувся пан Гладко цієї теми. І мені доводиться досить часто зустрічатися приблизно з такою тезою, що Ющенку треба пам’ятати, що народ голосував не стільки за нього, а скільки проти старої системи. Не було б Ющенка, був би хтось інший.

Якщо Ющенко і його команда проігнорує це, народ змете їх також, як вже це трапилося зараз. Чи є така прикра, гірка перспектива, пане Каспрук, і в нової влади?

Віктор Каспрук

Я думаю, що великою мірою дійсно, що за Ющенка народ голосував певним авансом. Я зараз провів би певну паралель із палестинським президентом Махмудом Аббасом, який також отримав великий кредит від палестинського народу. Але на перед було зрозуміло, що всі обіцянки розвивати він не зможе, тому що великий опір.

Ющенку, як президенту, буде великий опір колишньої номенклатури Кумівської, і зрозуміло, що йому буде дуже важко, тому що він не людина, яка вміє грати в апаратні ігри так добре, як це вмів робити колишній президент наш Леонід Кучма.

Мені здається, що єдиним виходом було б для Ющенка - це ініціювати відміну адміністрацій, які зараз є по всіх областях і ввести самоврядування. В такому чині, коли буде в областях вибиратися, а не назначатися керівництво, він зможе опиратися саме на цих представників народу, і які будуть делеговані народом повноваження.

Зиновій Фрис

Пане Яблонський, пан Каспрук нагадав про аванс, який народ дав Ющенку. Скажіть, будь ласка, на який час цей аванс? Кажуть, там називають 10 місяців, 100 днів. На Вашу думку, на який час цей аванс може дати народ?

Василь Яблонський

Я хотів би буквально одну репліку стосовно територіальної цілісності, оскільки не мав змоги сказати. Я думаю, що всі ці події пов’язані із процесами федералізації, так званими не більше ніж засіб тиску на Ющенка з боку суперників або з боку певних держав. Це так, до слова.

А стосовно авансу, який видав народ. Я хочу нагадати, що аванс лише до певної міри, оскільки Ющенко все ж таки був при владі і показав, ким він може бути при владі. Тому б я не називав це авансом при владі, оскільки люди...

Зиновій Фрис

Він тоді був не першою особою.

Василь Яблонський

Тим не менше, пам’ять в людей, як не дивно, всіх інших прем’єрів, вони досить швидко забували, в них падали рейтинги досить швидко. А в Ющенка тримався весь цей час. Тому я б не говорив тільки про аванс.

Я все-таки говорив про те, що в Ющенка є феноменальна до значної міри підтримка, якої немає в будь-кого на пострадянському просторі в умовах демократичних виборів.

Інша річ, що в Ющенка досить мало часу. Дійсно, або вже не 9 і не 10 місяців, а 8. Якщо будуть прийняті всі закони, які мають бути прийняті і продиктовані конституційною реформою, або до 1 січня, там є певні примітки, коли вона приймалася, коли не буде прийнято законодавства по місцевому самоврядуванню, то повноваження президента продовжуються до 1 січня 2006 року, а там і до виборів парламентських.

Тут є певні люфти. Цей час можна буде використати для перемоги тих сил, які підтримують Ющенка, і таким чином для остаточної перемоги Ющенка на президентських виборах і сил, які його підтримують на парламентських виборах.

Зиновій Фрис

Я нагадаю, що нашими гостями у прямому ефірі “Вечірньої Свободи” були політолог з Німеччини Валерій Гладко, політолог з Києва Віктор Каспрук, а також Василь Яблонський, доцент кафедри політології КМА, експерт школи політаналітики.

Передачу вів Зиновій Фрис. Мені допомагали Ангеліна Шкуренко і Вадим Журба. За хвилину слухайте передачу “Права людини”. Я прощаюся з вами до завтра у прямому ефірі.

Завтра, нагадаю, Водохреща – свято хрещення Ісуса Христа (у віці 30 років на річці Йордані). Свято ще також називається Святим Богоявленням, тому що під час прийняття Господом святого хрещення розкрилися небеса і на Христа зійшов Дух Святий у подобі голуба. В цей ще час пролунав голос Бога-отця: “Це син мій улюблений”.

Хай вам щастить, хай щастить Україні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG