Доступність посилання

ТОП новини

Майбутній держсекретар США не забуває про Україну.


Сергій Драчук

Прага, 19 січня 2004 року – Затверджена сьогодні в Комітеті з закордонних відносин американського Сенату на посаду державного секретаря Сполучених Штатів Америки 50-річна негритянка Кондоліса Райс, фахівець зі справ країн колишнього СРСР, висловила задоволення уряду США перебігом подій в Україні й заявила, що підтримує скасування щодо України так званої поправки Джаксона – Ваника, більше знаної в нас у російській подачі як “Джексона – Веніка”.

Слухання кандидатури Кондоліси Райс на посаду держсекретаря США, яке закінчилося сьогодні її схваленням, тривало вчора весь день. І протягом цих слухань серед усього обширу американських зовнішньополітичних питань мова кілька разів заходила й про Україну.

Іще в своєму першому виступі Кондоліса Райс висловила задоволення уряду США перебігом подій в Україні. Вона подякувала за роль у цих подіях голові засідання сенаторові Ричардові Байденові й сказала: “Ми раді з того, що український народ відмовився погодитися з нечесними виборами, раді з того, що він наполіг на виконанні його демократичних вимог”. Говорячи про поширення демократії й свободи в усьому світі як про одне з трьох головних завдань американської дипломатії, Кондоліса Райс висловила сподівання, що й початок нового століття може бути добою свободи. На її думку, Америка має зробити для цього все можливе.

Пізніше в перебігу слухання Райс пригадала, як відвідала Україну 2001 року ще на попередній посаді радника президента США з національної безпеки, і знову повернулася до сучасності: “Відверто кажучи, коли це сталося в Україні, я була приголомшена тим, яким дієвим виявилося громадянське суспільство в Україні та як український народ домігся, щоб його голос був почутий”. Говорячи про необхідність підтримувати демократичні сили, сили громадянського суспільства, де це тільки можливо, Райс додала: певною мірою події в Україні стали можливі завдяки тому, що США, Євросоюз та інші доклали зусиль на розвиток громадянського суспільства, розвиток політичної опозиції, роботу з людьми, і не заради того, щоб було обрано певного кандидата, а задля того, щоб політичний процес там був відкритий. І таких зусиль треба докладати більше, наголосила Райс.

Новосхвалений держсекретар США, на яку ще чекає остаточне затвердження повним складом Сенату, також заявила, що підтримує скасування щодо України так званої поправки Джаксона – Ваника. Цей законодавчий акт накладає низку економічних обмежень на відносини колишніх комуністичних країн зі США. Запроваджений ще проти колишнього Радянського Союзу за те, що з нього не дозволяли вільно еміґрувати, в першу чергу євреям, цей акт і досі чинний щодо України й кількох інших держав. Проте Кондоліса Райс не запропонувала певного терміну й лише сказала, що це скасування може настати “в належний час”.

Додам, що посол США в Україні Джон Гербст висловив сьогодні в інтерв’ю для агентства “Інтерфакс – Україна” в Києві сподівання, що в стосунках України і США з новим держсекретарем можна очікувати змін на краще.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG