Доступність посилання

ТОП новини

Міністр закордонних справ Угорщини задоволений зустрічами в Києві.


Василь Плоскіна

Угорщина, 20 січня 2005 – У четвер речник міністерства закордонних справ Угорщини поінформував представників угорської преси про поїздку глави угорської дипломатії Ференца Шомоді в Київ 19 січня. На думку угорської сторони, позитивні зміни, що сталися в сусідній державі упродовж останніх тижнів, вплинули і на угорсько-українські стосунки.

За словами прес-секретаря міністерства закордонних справ Угорщини Віктора Полґара, угорський міністр Ференц Шомоді зустрічався у Києві з українськими політиками свіжої демократичної хвилі, які незабаром можуть стати на чолі української влади. Що це були за нові імена, представник угорського МЗСу наразі не уточнив.

Глава угорської дипломатії поінформував своїх українських партнерів, що уряд Угорщини підтримує демократичні процеси в Україні. При цьому Ференц Шомоді передав українським політикам свої особисті вітання з перемогою опозиційного кандидата Віктора Ющенка на виборах Президента України.

У Києві було досягнута домовленість про те, якими стануть конкретні кроки угорського та українського уряду після того, як відбудеться інавгурація Віктора Ющенка 23 січня на посаду Президента України. Йдеться, зокрема, і про зустрічі на найвищому державному та урядовому рівнях, повідомив журналістів прес-секретар МЗС Угорщини Віктор Полґар.

Між тим Ференц Шомоді високо оцінив недавню постанову одного з судів Закарпатської області, який поновив у правах юридичного власника єдиного в Україні угорськомовного педагогічного інституту ім. Ференца Ракоці у місті Берегові. “Це рішення ми розглядаємо у контексті загальноукраїнського процесу демократизації, що надає впевненості”, - підкреслив у Києві міністр закордонних справ Угорщини Ференц Шомоді на зустрічі з українськими партнерами.

Нагадаємо, що конфлікт довкола будівлі угорського педінституту в Берегові розгорівся навесні минулого року після того, як обласна прокуратура з подачі регіонального представництва СДПУ(о) заходилася переглянути рішення про передачу навчальних корпусів інституту керівництву цього вузу. Свої дії прокуратура мотивувала тим, що міськвиконком Берегова юридично не мав права передавати у дар педколективу державну власність. У 2002 році на відкритті цього інституту побував президент Угорщини Ференц Мадл і тодішній прем’єр-міністр України Анатолій Кінах. Тоді такої проблеми не виникало. Берегівський вуз разом з Товариством угорської культури Закарпаття подали позов до суду на дії обласної влади, але безуспішно. Коли справа зайшла в глухий кут, було вирішено, що в Берегові пройде масова демонстрація протесту, якої, щоправда, вдалось уникнути, бо втрутився губернатор області. Але його обіцянки так нічого і не дали, і тільки завдяки Помаранчевій революції, як вважають закарпатські угорці, справедливість щодо угорського педінституту відновлена. Зі свого боку офіційні особи Угорщини вважають це позитивним кроком на тлі пожвавлення українсько-угорських міждержавних стосунків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG