Доступність посилання

ТОП новини

Кондоліза Райс як новий Державний секретар США буде ставитися до України з більшою прихильністю – українські дипломати.


Сергій Кисельов

Київ, 20 січня 2004 - Президент США Джордж Буш, який у четвер на урочистій церемонії у Вашингтоні присягнув на свій другий термін, оновлює свою зовнішньополітичну команду.

Як ми вже повідомляли, Комітет з міжнародних відносин Сенату США затвердив кандидатуру Кондолізи Райс, котру керівник Білого Дому запропонував на посаду державного секретаря США. Наступного тижня кандидатуру Райс розглядатиме Сенат у повному складі. Тим часом у Києві досвідчені українські дипломати кажуть радіо “Свобода”, що на посаді керівника зовнішньополітичного відомства Америки Кондоліза Райс буде ставитися до України з більшою прихильністю, ніж коли вона була радником президента Джорджа Буша з питань національної безпеки.

Ця 50-річна жінка, яка не приховує віку, своїм ім’ям зобов’язана італійському музичному термінові Condo Leezza, що закликає виконавця музичного твору "грати з ніжністю". Утім, сама кандидат на посаду держсекретаря США Кондоліза Райс на посту радника Джорджа Буша з питань національної безпеки показала себе політиком твердої волі й рішучих поглядів. Скажімо, вона була палким прихильником військової операції США в Іраку.

Експерт із російських проблем, пані Райс, побувала у Києві з короткотерміновим візитом у липні 2001 року. Радник глави Білого дому обговорила з президентом Кучмою плани Вашингтона щодо створення нової системи протиракетної оборони та порушила питання про свободу слова в Україні. Водночас під час усіх її тодішніх зустрічей з українськими високопосадовцями пресу просили вийти, а від підсумкової прес-конференції американська гостя відмовилась.

Якою ж може бути політика Кондолізи Райс на посаді держсекретаря Сполучених Штатів щодо України за президента Віктора Ющенка?

Ось які думки з цього приводу висловили в інтерв’ю для радіо "Свобода" двоє колишніх міністрів закордонних справ України та двоє колишніх послів України в США.

Анатолій Зленко, колишній міністр закордонних справ, нині радник Президента України із зовнішньополітичних питань: "Новий державний секретар Сполучених Штатів Америки вносить певні корективи в зовнішньополітичну діяльність і взагалі, в зовнішньополітичні орієнтири цієї держави. Перш за все, як я зрозумів, акцент робиться на посилені дипломатії. Не силовими методами, скажімо, в зовнішній політиці, а саме дипломатичними засобами і методами. Чи зміниться ставлення до України? Я глибоко переконаний в тому,що воно вже почало змінюватися".

Геннадій Удовенко, колишній міністр закордонних справ України, нині народний депутат:

"Я думаю, що основні засади зовнішньої політики Сполучених Штатів Америки в порівнянні з попереднім державним секретарем Павеллом не зміняться. Оскільки вони працюють на виборчу програму президента Буша. Але, безумовно, Помаранчева революція вносить суттєві зміни в ставлення до України. Нарешті, Сполучені Штати, адміністрація Буша повинні зрозуміти, що Україна є важлива європейська, я не боюсь цього слова сказати, навіть світова держава”.

Юрій Щербак, колишній посол України в США, нині радник спікера парламенту із зовнішньополітичних питань:

"Призначення Кондолізи Райс на посаду державного секретаря Сполучених Штатів означає, що політика Сполучених Штатів буде якоюсь мірою більш жорсткою і більш зрозумілою. Разом з тим ми можемо сказати, що упродовж чотирьох років попередніх Кондоліза Райс не помічала Україну. А якщо помічала, то лише негативну роль приписувала. Вона дуже гострі робила заяви, аж до того, що вона одного разу сказала, що Україна – це чорна діра історії. Вона була російсько орієнтована. Що не означає, що зараз її погляди не помінялись. Я мав нагоду в листопаді бути у неї в кабінеті й слухати її слова ( це було напередодні Помаранчевої революції ) про те, що виняткової уваги Сполучені Штати надають і надаватимуть Україні”.

Олег Білорус, колишній посол США в Україні:

"Сьогодні є нова Україна. І тому так чи інакше Кондолізі Райс доведеться переорієнтуватися із симпатій тотально проросійських до симпатій, які б я назвав українсько-російськими. Ми побачимо нову Кондолізу Райс і нового державного секретаря, яка розумітиме і діятиме в рамках українсько-американського стратегічного партнерства. Це є об’єктивність, це відповідає національним інтересам Сполучених Штатів, країн Європи і України".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG