Доступність посилання

ТОП новини

86 річниця 4-го Універсалу у Варшаві.


Володимир Павлів

Варшава, 21 січня 2005 - У п’ятницю у Варшаві відзначали 86-ту річницю проголошення 4-го Універсалу, а також Акту злуки Української Народної Республіки (УНР) із Західноукраїнською Народною Республікою (ЗУНР). Організаторами і учасниками скромної урочистості на православному цвинтарі у польській столиці стали посольство України і Об’єднання Українців Польщі.

На єдиному у Варшаві православному цвинтарі похоронені сотні солдатів і офіцерів армії Української Народної Республіки, котрі пліч-о-пліч із польськими солдатами маршала Пілсудського боролися проти більшовицької армії у 1920-му році. Кам’яні хрести із вирізьбленими тризубами на їхніх могилах збереглися досі, не зважаючи на Другу світову війну та правління польських комуністів. У роках відновленої незалежності української держави в місцях скупчення могил воїнів-петлюрівців було збудовано символічні пам’ятники – гранітні хрести в пам’ять українців-борців за волю України та Польщі. Саме ці місця і стали головним пунктом урочистостей, котрі розпочалися у п’ятницю із поминальної Служби Божої у православній церкві, яка знаходиться на цьому ж цвинтарі.

Після цього учасники урочистості поклали квіти та вінки до могил воїнів армії Української Народної Республіки. Почесну військову варту біля могил забезпечило командування варшавського гарнізону Війська польського.

Відзначення цієї дати біля могил воїнів-петлюрівців на варшавському православному цвинтарі має особливе значення для української громади цього міста. Адже традиція таких раніше неформальних урочистостей була започаткована місцевими українцями ще у далекі брежнєвські часи. Говорить голова Об’єднання Українців Польщі Мирон Кертичак: “У ті люті брежнєвські часи ми, коли були студентами чи працювали у Варшаві, приходили сюди, світили свічки і молилися. Це був такий наш патріотичний обов”язок перед українським народом, перед українською історичною спадщиною”.

Організатори цієї урочистості також підкреслювали, що історія спільної боротьби українських та польських вояків проти Червоної Армії повинні зайняти особливе місце в історії українсько-польського військового братерства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG