Доступність посилання

ТОП новини

Корупційний скандал навколо оренди літаків АН-124.


Надія Кандиба

Німеччина, 25 січня 2005 року – Боротьба з корупцією, яка охопила велику частину українського суспільства, має стати одним з найголовніших завдань нового українського керівництва. Як з’ясувалося, перед спокусою отримати хабаря інколи не втримуються й іноземці, котрим доводиться мати справу в Україні. Прокуратура в німецькому місті Кьольн нині веде слідство в справі одного офіцера бундесверу, який, вивчаючи питання про оренду літаків Ан-124, за відповідну винагороду віддав перевагу одній з київських чартерних фірм.

Йшлося про оренду транспортних літаків для виконання бундесвером у 2001-му - 2002-му роках миротворчої місії в Афганістані. Для переправлення вантажу до кризового регіону було вирішено скористатися машинами АН-124. Оскільки ці літаки мають у своєму авіапарку відразу кілька компаній, німці могли вибрати найвигідніший варіант. Кінець-кінцем спеціальний відділ бундесверу, який займався цим питанням вирішив орендувати літаки через одну київську фірму, яка отримала замовлення на суму в 60 мільйонів євро.

Однак тепер достатньо підстав для того, щоб сумніватися в тому, що це дійсно був найвигідніший варіант. Як повідомило інформаційне агентство AP з посиланням на представника прокуратури міста Кьольн Зіґмара Раупаха, таке рішення було ухвалено завдяки хабарю, який від фірми отримав один з німецьких офіцерів, що займався питанням оренди. Тим часом цей офіцер визнав, що він справді поклав собі до кишені 25 тисяч євро. Однак слідчі виходять із значно більшої суми. Згідно з оцінками Федеральної рахункової палати Німеччини, загальний обсяг збитків, завданих таикм чином німецьким платникам податків, сягає дев’яти мільйонів євро.

Кілька днів тому адміністративний суд у Кьольні віддав ордер на арешт офіцера, якого підозрюють у корупції та шахрайстві. Звертається увага також на те, що ця людина завдяки спадщині досі жила в достатку і все ж таки не втрималася від спокуси нажитися нечесним шляхом.

Розкрити цей корупційний скандал вдалося завдяки інформації, що надійшла від конкурентів київської фірми, які залишилися без вигідного замовлення. Крім того, у бундесвері теж помітили певні неточності і звернулися за допомогою до прокуратури. Якщо суд визнає німецького офіцера винним, йому загрожує до десяти років ув’язнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG