Доступність посилання

ТОП новини

В Іраку триває підрахунок голосів на загальних виборах, які проходили вчора


Перші результати будуть оприлюднені найближчими днями, проте остаточні підсумки можуть бути оголошені за 10 днів. За попередніми даними, у голосуванні взяли участь понад 60% виборців. Власті стурбовані тим, що члени сунітської громади фактично проігнорували вибори. Внаслідок терактів та нападів того дня в Іраку загинули щонайменше 40 осіб.

Перші результати планують оголосити вже найближчими днями, а загальне підбиття підсумків може забрати до десяти днів.

Центральна виборча комісія Іраку стверджує, що у голосуванні взяли участь понад 57 % виборців, хоча сунітська громада проігнорувала ïх.

А вчора внаслідок терактів та нападів у краïні загинули щонайменше 40 осіб.

Проте світова спільнота вже сьогодні майже одноголосно схвально прокоментували недільні вибори.

Голова Європейськоï комісіï Жозеф Мануель Баррозу заявив: “Незважаючи на надзвичайно складну ситуацію у сфері безпеки, можна сказати, що це був великий день для демократіï та свободи в Іраку. Це видатна подія для громадян Іраку, оскільки вони отримали можливість голосувати”.

Генеральний секретар Кофі Аннан: “Вибори – це не кінець процесу, а лише початок перехідного періоду, який мусить закінчитися тим, що іракці самі ухвалюватимуть необхідні для них рішення, братимуть в усьому відповідальність на себе. Наразі важливим є факт, що вони самі беруть участь саме у цьому процесі”.

З приводу виборів в Іраку спеціальну заяву оприлюднило Міністерство закордонних справ України: “Україна вітає проведення виборів до перехідної Національної асамблеї та місцевих органів влади у Республіці Ірак і розглядає цю подію як важливий крок до розбудови нового процвітаючого і демократичного Іраку, заснованого на принципах верховенства закону і поваги до прав людини”.

Голови держав, війська яких здійснювали вторгнення на територію Іраку, британський прем''єр Тоні Блер та американський президент Джордж Буш також привітали іракські вибори, назвавши ïх успіхом.

Такої ж думки і президент Російськоï Федераціï Володимир Путін: “Умови, в яких відбувалися вибори в Іраку, м’яко кажучи, були дуже складними, але разом із тим, це крок у правильному напрямку, це позитивна подія”.
XS
SM
MD
LG