Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація Буша задоволена виборами в Іраку.


Сергій Куделя

Вашингтон, 31 січня 2005 - Президент США Джордж Буш назвав вибори в Іраку “вражаючим успіхом” та пообіцяв й надалі допомагати іракському народу у боротьбі з тероризом. Про це Буш заявив у своєму вчорашньому телезверненні, з яким він виступив через чотири години після завершення голосування в Іраку. Водночас, новий Державний Секретар США Кондоліза Райс підтвердила в інтерв’ю телекомпанії АВС, що вибори в Іраку відбулися краще ніж попередньо очікувалося. Адже, не зважаючи на низьку явку у регіонах проживання суннітів, у виборах взяли участь близько 60% іракців. Детальніше про реакцію американських політиків на вибори в Іраку розповідає наш кореспондент у Вашингтоні Сергій Куделя.

Сполучені Штати вже визнали вибори в Іраку першим вільним голосуванням за останні 50 років історії держави. Після безрезультатного пошуку зброї масового знищення, президенту Бушу необхідно було забезпечити успішне проведення виборів для обгрунтування доцільності іракської кампанії. Тепер, він називає участь іракців у виборах гарантією проти посилення терористиних угрупувань у цій державі. Говорить Президент Буш:

“Своєю участю у виборах, іракський народ твердо відкинув анти-демократичну ідеологію терористів. Іракці відмовилися піддатися на залякування з боку бандитів та вбивць. І вони засвідчили таку сміливість, яка завжди є основою для самоуправління.”

Водночас, Державний Секретар Кондоліза Райс розцінює участь більшості іракців у голосуванні як прояв їхньої довіри до демократичних цінностей. Продовжує доктор Райс:

“Нам необхідно визнати ті загрози, за яких вони, іракці, живуть. І їхня сміливість та готовність вийти на вибори є вотумом довіри не лише щодо Іраку, але й щодо тих цінностей, які є універсальними. Це не суто Західні цінності. Це не ті цінності, які необхідно нав”язати ззовні. Як ми пересвідчилися тут, як ми побачили в Афганістані, так як ми нещодавно побачили на Палестинських територіях та в Україні, народи хочуть самі визначать своє майбутнє”.

На противагу оптимістчиним заявам Адміністрації Буша, демократи висловлювали застереження щодо перспектив швидкої стабілізації Іраку. Як наголосив в інтерв’ю каналу NBC колишній кандидат в президенти США, сенатор Джон Керрі, зараз Ірак являє собою більшу терористичну загрозу безпеці США ніж до американської воєнної кампанії два з половиною роки тому. На його думку, запорукою успіху в Іраку має стати процес політичного вмиротворення, який вимагатиме ширшої дипломатичної співпраці США із міжнародною спільнотою. Інший впливовий демократ, сенатор Едвард Кеннеді, закликав Адміністрацію Буша негайного вивести до 15 тисяч американських військових з Іраку та виробити план повного припинення американської військової присутності у державі до наступного року. Водночас, деякі аналітики зазначають, що багато іракців сприймали участь у виборах саме як спосіб прискорення часу завершення військової окупації їхньої держави. Однак, президент Буш досі відмовляється визначати часові рамки американських військовї пристуності в Іраку, обумовлюючи їх готовністю іракців самим дбати про власну безпеку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG