Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі чергова суперечка про “дику люстрацію”.


Володимир Павлів

Варшава, 31 січня 2005 - У Польщі розгорнувся черговий виток публічної дискусії про так звану “дику люстрацію”, тобто стихійне виявлення колишніх таємних співпрацівників комуністичних спецслужб. Причиною для цієї дискусії стало оприлюднення відомим польським журналістом Броніславом Вільдштейном списків із 240 тисячами прізвищ людей, котрі імовірно були тайними агентами, кандидатами в агенти чи й жертвами спецслужб Польської Народної Республіки. У понеділок Інститут Національної пам’яті, з котрого ці списки були нелегально винесені, оголосив про створення спеціальної комісії, котра вивчатиме, як списки потрапили до рук журналіста.

Список осіб з архівів Інституту Національної Пам’яті, котрий викликав чергову дискусію у Польщі, потрапив до інтернету ще минулого тижня. Частина газет одразу ж приклеїла йому ярлик “гебістського списку”, хоч виявилось, що це всього- на-всього реєстр документів за прізвищами, принаймні так запевнив журналістів директор Інституту Леон Кєрес:

“Я наголошую, що це не є список агентів. Це наш список із новими позначеннями актів, зробленими так, щоб не можна було визначити, хто і у якій ролі в тих актах фігурує”.

Незважаючи на це, список користується особливою популярністю серед користувачів Інтернету, зокрема тому, що у ньому можна зустріти дуже відомі у Польщі прізвища. Тому спеціальна комісія Інституту повинна дослідити, чи журналіст Броніслав Вільдштейн не порушив закону, копіюючи реєстр, який є власністю інституту. Сам Вільдштейн вважає, що нічого не порушив:

“Це не є власність інституту, а власність цього народу. Це його минуле. А журналісти мають право отримувати такі матеріали, щоб інформувати про них суспільство. Таке призначення мас-медіа”.

Вчинок Броніслава Вільдштейна засудили багато політиків, науковців, а також колег- журналістів. Заступник головного редактора “Газети виборчої” Пьотр Стасінський назвав Вільдштейна “фанатичним люстратором”. Знаний дослідник комуністичного минулого Польщі, історик Анджей Пачковськи вважає, що, копіюючи без дозволу архівні матеріали, журналіст переступив межу “журналістської, історичної і взагалі людської чесності”.

Критики вчинку Броніслава Вільдштейна вважають, що оприлюднюючи список, в якому поряд з колишніми таємними агентами фігурують їхні жертви, завдає невиправданої шкоди останнім.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG