Доступність посилання

ТОП новини

Україна вказала новий шлях до встановлення демократії.


Марія Щур

Прага, 31 січня 2005 – Помаранчева революція в Україні поклала початок не лише оновленню самої української держави і суспільства, але і запропонувала новий шлях розвитку іншим світовим державам. Тепер багато оглядачів говорять, що західні країни мають вивчити український досвід, якщо вони хочуть допомогти іншим народам звільнитися від авторитарного правління.

Україна ще не стала зразком демократії, але вона, на думку багатьох західних оглядачів, вказала правильний шлях переходу від авторитаризму до демократії та свободи: мирний та народжений всередині країни. Такі коментарі лунають у зв’язку з обіцянками нової американської адміністрації поширювати свободу в світі.

Співробітники американської недержавної організації Ради з Закордонних Стосунків у коментарі, котрий вмістив днями британський щоденник "Financial Times", звертають увагу на те, як важливо було з боку Заходу не промовчати у вирішальний для України час та поділити обурення простих українців фальсифікаціями результатів президентських виборів. Незважаючи на численні порушення на виборах в інших країнах, здебільшого африканських та латиноамериканських, світова спільнота промовчала, дорікають автори коментаря. Особливо важливо, на їхню думку, не повторити цієї помилки в Іраку, де в неділю відбулися вибори.

На думку іншого оглядача, з британської газети "Guardian", захід помилився не лише у цьому випадку. На думку Ґартона Еша, Україна пропонує вірний шлях переходу до демократії, на відміну, наприклад, від Іраку. Як пише коментатор, в Україні нового президента було обрано демократично, все відбулося мирно, українці зробили це самі, хоч і не без підтримки західних друзів. Але що б там не казали про західну допомогу, пише коментатор, змінити владу було ідеєю самих українців, і за неї вони мерзли у наметах на Майдані Незалежності. Що буде далі, поки що неясно, пише Ґартон Еш, але з великою ймовірністю українці будуть жити краще, ніж раніше, а років через 15 Україна стане демократичною національною державою та членом Європейського Союзу.

В Іраку, на відміну від України, на думку автора, спосіб встановлення свободи було обрано цілком хибний. Розпочали війну не задля встановлення демократії, а через хибне звинувачення у володінні зброєю масового знищення. Більшість іракців, хоча і задоволені тим, що позбавилися Саддама Хусейна, але це була не їхня ініціатива. Звичайно, на відміну від української «демократури», за словами британського оглядача, в Іраку була справжня диктатура, тож люди не могли сказати, що вони хочуть. З іншого боку, зараз багато з них можуть сказати, що вони не хочуть окупації країни, і що вони хотіли б більше порядку та безпеки.

Крім того, в результаті виборів в Іраку може запанувати шиїтська більшість, але демократія – це не диктатура більшості, пише британський оглядач. В Україні різні етнолінгвістичні групи об’єднуються знизу, щоб будувати спільну націю, а в Іраку зусилля чужинців, нав’язані згори, обертаються на протилежний рух – розкол суспільства за релігійними та етнічними ознаками.

В Америці тепер точиться дискусія про те, які піти з Іраку з найменшими втратами, в той час як європейці, які виступали проти війни, самозадоволено примовляють: «ми ж вас попереджали». Для європейців може бути навіть спокусливо сказати, що от демократія в Україні – це по-європейськи, а спроба встановити її в Іраку – це по-американськи. Але насправді, як вважає британський оглядач, дипломатичні зусилля європейців були важливим вже на останньому етапі, в той час як американці сумлінно працювали над розбудовою українського громадянського суспільства впродовж років.

Та на думку Ґартона Еша, різниця між Україною та Іраком не лише у тому, що вже відбулось, але і у тому, як поступати у майбутньому. Наприклад, з Іраном. Якби, замість того, щоб окуповувати Ірак, спільними зусиллями європейці та американці зробили б для Ірану стільки ж, скільки вони зробили для України, Іран міг би стати Україною Близького Сходу, тобто країною, де мирний демократичний рух знизу, за сприяння ззовні, міг би привести в дію новий механізм для всього регіону. Зараз, на думку оглядача газети "Guardian", цих можливостей уже немає, бо наляканий іракською війною, іранський режим бачить свій порятунок лише у ядерній зброї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG