Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: За фактом фальсифікації виборів на Миколаївщині і у Криму порушено кримінальні справи; Які секрети приховує Львівська лікарня для психічно хворих? Тиск на незалежні профспілки на Дніпропетровщині.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 1 лютого 2005 року.

Надія Шерстюк

Говорить радіо “Свобода”. В ефірі передача “Права людини: українська реальність”.

Вітаємо вас, шановні слухачі!

Сьогодні у програмі такі теми:

- За фактом фальсифікації виборів на Миколаївщині і у Криму порушено кримінальні справи;

- Які секрети приховує Львівська лікарня для психічно хворих?

- Тиск на незалежні профспілки на Дніпропетровщині.

За словами Генпрокурора України Святослава Піскуна, наразі у провадженні прокуратури перебуває близько 160 кримінальних справ, що стосуються фальсифікації президентських виборів.

На розгляд судів вже направлено 36 подібних кримінальних справ, а до кінця січня, як обіцяє Святослав Піскун, до суду буде скеровано ще 42 кримінальні справи.

У Криму триває розслідування порушеної ще у грудні минулого року справи про фальсифікацію президентських виборів в одному з виборчих округів на території автономії. Однак представники кримського відділення об’єднання “Наша Україна” кажуть, що мають багато претензій до кримської прокуратури, яка, на їхню думку, самоусунулася від захисту виборчих прав громадян.

Детальніше про це розповідає наш кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

Телефони прес-служби прокуратури АРК півдня не відповідають. Попри обіцянки її співробітників надати хоч якусь офіційну інформацію про розслідування кримінальних справ про фальсифікацію президентських виборів у Криму, про що було чимало повідомлень у пресі і обох штабів, прокурорські речники на зв’язок не виходять.

Голос дівчини

Вони мені поки що нічого не передавали. Я їм передзвоню і запитаю, чим там все закінчилося.

Володимир Притула

Ну, а за неофіційними даними, в Криму зараз розслідується лише одна справа за фактом спроби фальсифікації президентських виборів на одній із територіальних дільниць виборчого округу № 4.

Під час 2-го туру 21-го листопада минулого року у місті Саки місцеві активісти виборчого штабу Віктора Ющенка виявили десятки фальшивих відкріпних талонів.

Розповідає керівник інформаційно-аналітичного відділу кримської організації об’єднання “Наша Україна” Андрій Іванець.

Андрій Іванець

Представниками В.Ющенка під час виборчої кампанії було подано приблизно 20 скарг прокурорам різних рівнів в Криму. На жаль, прокурорська система, на наш погляд, працювала непрофесійно. Лише по одній скарзі була порушена кримінальна справа з великим “скрипом”, якщо так можна висловитися.

Сакська прокуратура відмовилася розпочати карну справу з цього приводу. Лише після наполягання представників кандидата на посаду Президента України В.Ющенка прокуратура АРК відмінила рішення Сакського міжрайонного прокурора Семенова у відмовленні відкриття цієї справи.

Справа в грудні була відкрита. А зараз, як нам повідомляють в правоохоронних органах, як повідомили нашому юристу, за цією справою ще ведеться слідство.

Володимир Притула

За його словами, правоохоронна система під час виборів не спрацювала і не захистила виборчі права кримчан.

Андрій Іванець

Органи прокуратури під час виборчої кампанії діяли, як мінімум, неефективно і не виконували у повному обсязі свої службові завдання і зобов’язання перед суспільством, що, власне, створювало можливості для різного роду порушень.

Ми очікуємо, що справа, яка була порушена, буде доведена до логічного кінця, будуть знайдені не тільки ті, хто роздавав ці фальшиві відкріпні талони, а хто саме замовляв такий спосіб ведення виборчої кампанії.

Володимир Притула

Заявив керівник інформаційно-аналітичного відділу кримської організації об’єднання “Наша Україна” Андрій Іванець.

За його словами, це треба зробити хоча б тому, що перший приклад такого покарання нічому не навчив фальсифікаторів.

Нагадаю, що торік в Криму була засуджена голова однієї з територіальних виборчих комісій в Євпаторії. Тоді Венера Владимирова, жінка уже пенсійного віку, отримала умовне покарання, а особа, на користь якої у 2002-му році під час парламентських виборів в автономії були здійснені фальсифікації, і досі користується депутатським мандатом та засідає в кримському парламенті.

Надія Шерстюк

Прокуратура Миколаївської області порушила 9 кримінальних справ, пов’язаних з минулими виборами. Про це в інтерв’ю радіо “Свобода” повідомив народний депутат України, колишній керівник Миколаївського обласного виборчого штабу Віктора Ющенка Юрій Ширко.

З подробицями наш кореспондент Петро Каландирець.

Петро Каландирець

За словами народного депутата України Юрія Ширка, «порушені кримінальні справи стосуються багатьох епізодів, які стали темами прихильників Віктора Ющенка.

Мова йде про безпідставне затримання працівниками ДАЇ та міліції автомашин з агітаційними матеріалами за кандидата в президенти від опозиції, побиття помічника народного депутата України, голосування одним виборцем кілька раз за відкріпними талонами та основними списками”.

Народні депутати України Юрій Широко та Сергій Оліксіюк цими днями порушили питання про порушення кримінальної справи і проти керівника миколаївської обласної міліції, генерала Павла Гуцула. Запит базувався на тому, що масштабність і системність порушень закону “Про вибори”, які здійснили працівники правоохоронних органів в регіоні, свідчить про те, що вказівки давалися керівником відомства.

Юрій Ширко

Вчора до мене телефонували офіцери зі служби внутрішніх розслідувань, прохали контакти людей, до яких вживали репресії, зокрема до прес-секретаря Анатолія Завіновського, якого схопили на вулиці люди у цивільному, заштовхнули до машини і безпідставно затримали. Фігуранти порушених кримінальних справ вже надають свідчення.

Петро Каландирець

В інтерв’ю радіо «Свобода» народний депутат України Юрій Ширко висловив думку, що керівник Миколаївської обласної прокуратури робить все можливе для гальмування розслідування порушених кримінальних справ.

Пан Широко переконаний, що справедливого завершення справ можна буде очікувати лише після кадрових змін у правоохоронних органах Миколаєва і області.

Юрій Ширко

При цьому керівництві буде проблематично завершити ці справи. Всі фігуранти у справах є людьми підлеглими або прокурору, або керівнику міліції.

Петро Каландирець

А голова миколаївської крайової організації НРУ Юрій Діденко в інтерв’ю радіо «Свобода» наголосив, що «розслідування порушених кримінальних справ при нинішньому керівництві прокуратури і міліції Миколаївщини не буде результативним».

Надія Шерстюк

В одній із минулих передач ми розповідали про Львівський шпиталь для психічно хворих, про умови утримання там пацієнтів.

Моя львівська колега Галина Терещук у розвиток цієї теми побувала у двох закритих психіатричних закладах, на території Львівщини, зокрема у обласній психлікарні у Львові.

Вона побачила, що в одному відділенні утримуються хворі, які вчинили злочини у минулому, і їх визнали неосудними, і пацієнти, які лікуються на загальних умовах добровільно або ж за згодою рідних. Саме ці хворі, а також медичний персонал зазнають утисків і побоюються осіб з кримінальним минулим.

Послухайте матеріал Галини Терещук про те, як Львівська психіатрична лікарня перетворюється, по суті, на в’язницю.

Галина Терещук

Жодних спеціальних реабілітаційних програм для пацієнтів із кримінальним минулим, які проходять довготривале примусове лікування не розроблено. В одному відділенні перебувають ті, що захворіли психічно від соціальних негараздів і лікуються за власним бажанням, і зі спадковими формами, і буйні, і спокійні, і, що мене здивувало, ті, які в минулому вчинили злочини, вбивство, зґвалтування, крадіжки, яких у шпиталь направили на примусове довготривале лікування.

У розмові з медичним персоналом і хворими, які лікуються добровільно, дізналась, що вони відчувають значний дискомфорт від осіб з кримінальним минулим. Ті нецензурно висловлюються, можуть влаштувати бійку, погрожують персоналу і навіть часто розпускають руки, одну із працівниць було побито.

Власне, через те усі відділення зачинені, вони працюють у закритому режимі, немає бажаючих йти працювати лікарями чи медсестрами у психлікарню як з огляду на низькі зарплати, так жахливі умови і відповідно пацієнтів з криміналом за плечима.

Поєднати лікування хворих різних категорій фахівці вважають неможливим. По суті, за їхніми словами, порушуються права людей, які лікуються добровільно на загальних умовах. Адже вони перебувають під постійним впливом осіб з кримінальним минулим, особливо молоді люди.

Ведуться дискусії, видані десятки різних нормативних актів про обов’язкове відокремлення хворих у психлікарні. Мають бути створені спеціальні відділення для психічнохворих, які в минулому скоїли злочин і які створюють нестерпні умови перебування для інших хворих.

В обласному управлінні охорони здоров’я скаржаться на брак коштів для реорганізації шпиталю, але зазначають, що врешті відремонтували приміщення, де утримуються особи, які скоїли злочин і судово-психіатричною експертизою визнані неосудними. Такі особи утримуються за ґратами у шпиталі під наглядом МВС.

Щодо перебування в одному відділенні хворих на добровільних засадах і тих, хто з кримінальним минулим, в управлінні охорони здоров’я воліють не говорити, тут очікують на зміну керівництва і побоюються щось коментувати.

Боротьба за місце головного лікаря Львівської обласної психіатричної лікарні теж триває поміж трьома особами, лікарів цієї медичної установи, які зацікавлені відокремити це від будь-яких проблем у шпиталі, аби лишень перекинути негаразди на плечі інших. Тому не подаю інтерв’ю із керівництвом лікарні, допоки не відбудуться кадрові зміни у шпиталі. Але чи вони вплинуть на важку атмосферу у цій установі - покаже час.

Надія Шерстюк

А тепер на закінчення передачі трошки про іншу тему, про проблеми профспілок.

Наприкінці минулого року від керуючого санацією ВАТ “Нікопольський Південнотрубний завод” Олени Єпіфанової надійшов лист до голови профкому незалежної профспілки підприємства Юрія Кузнєцова. Пані Єпіфанова сповістила голову про те, що з нового року профспілці буде відключено телефон у зв’язку із браком коштів.

Дії арбітражного керуючого лідер незалежної профспілки вважає такими, що суперечать законодавству України і є свідомим перешкоджанням профспілковій діяльності.

Микола Закалюжний продовжує цю тему.

Микола Закалюжний

Які саме права порушила керуюча санацією ВАТ “Нікопольський Південнотрудний завод” Олена Єпіфанова, уточнює лідер незалежної профспілки “Нікопольського Південнотрубного заводу” Юрій Кузнєцов.

Юрій Кузнєцов

Порушила в тому, що вона не відключила зв’язок телефонний, а незалежний відключила. Порушена ст. 36 Конституції, ст. 10 закону “Про профспілки” про рівність профспілок перед законом.

По-друге, вона порушила ст. 247 Кодексу законів про працю, де роботодавець повинен сприяти праці профспілкам, їх законній діяльності, тобто давати приміщення, автотранспорт, прибирання, охорону і телефонного зв’язку. І така ж сама ст. закону “Про профспілки”.

Микола Закалюжний

Для того, аби з’ясувати мотиви дій керуючої санацією, я спробував зконтактуватися із її секретарем.

Секретарка

У неї там велика нарада. Вона зайнята, але передзвонить вам завтра обов’язково.

Микола Закалюжний

Із самою Оленою Геннадіївною я також пробував домовитись.

Олена Єпіфанова

Я зараз, на жаль, не можу говорити – у мене нарада. Якщо можна, то я вас пізніше наберу. Добре?

Микола Закалюжний

Втім, незважаючи на те, що Олена Єпіфанова не побажала сама безпосередньо висловити свою позицію, її точка зору зафіксована у листі, який вона скерувала Юрію Кузнєцову.

Тут дається відповідь на те, чому арбітражний керуючий вирішила зекономити заводські кошти, відімкнувши телефон саме незалежній профспілці, а залишивши зв’язок профкомові профспілки працівників металургійної і гірничодобувної промисловості.

Як зазначає Олена Єпіфанова, це пов’язано з тим, що Об’єднання незалежних профспілок “Нікопольського Південнотрубного заводу” не є стороною колективного договору.

Наскільки така позиція є правомірною, коментує лідер незалежної профспілки Юрій Кузнєцов.

Юрій Кузнєцов

Ст. 9 закону “Про колективні договірні угоди” каже, що колективний договір розповсюджується на всіх працівників підприємства незалежно від членства у профспілках, і профспілки, які діють на підприємствах, користуються тими ж правами, що і профспілки, які підписали колективний договір, і які не підписали колективний договір.

Микола Закалюжний

Дії арбітражного керуючого Олени Єпіфанової Юрій Кузнєцов вважає політичним переслідуванням і навмисним перешкоджанням законній діяльності профспілки, яка зайняла в ході президентських виборів принципову позицію.

Такі дії, на його думку, є також навмисним перешкоджанням законній діяльності організації, що підпадають під ст. 172 Кримінального кодексу України.

За словами Юрія Андрійовича, матеріали з порушення прав незалежної профспілки вже передані в Конфедерацію вільних профспілок України, яка згодом скерує їх до Міжнародної конфедерації вільних профспілок. Ця міжнародна організація провадить моніторинг свободи профспілкової діяльності в Україні.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Михайло Петренко.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG