Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш виступив перед Конгресом США із планом на другий термін.


Сергій Куделя


Вашингтон, 3 лютого 2005 - Президент США Дордж Буш назвав вибори в Україні, Афганістані та Палестинській Автономії історичними історичними віхами розвитку свободи у світі. Про це він заявив вчора у Конгресі США, виступаючи із щорічною доповіддю “Про стан держави”. Упромові, яка тривала близько години і транслювалася усіма національними телеканалами, президент окреслив програму дій на наступні чотири роки. Особливу увагу він приділив проблемі реформування системи пенсійного забзепечення та демократизації держав Близького Сходу.

На початку своєї промови Президент Буш назвав стан Америки “сильним та впевненим”. Отже, упродовж свого другого терміну він пообіцяв зробити усе, щоб зберегти такий стан і для наступних поколінь. Запорукою добробуту на наступні десятки років Буш вважає реформу системи пенсійного забезпечення. Він наголосив, що менше ніж через сорок років існуюча пенсійна система збанкрутує, оскільки кількість людей пенсійого віку вже значно перевищує працездатних американців, які сплачують податки у пенсійний фонд. Для уникнення ймовірної кризи, президент Буш пропонує кожному працівникові надати можливість переказувти частину пенсійного податку на свій приватний рахунок, який буде пов’язаний із ринком цінних паперів.

Окрім цього, Буш також виступив за спрощення системи податків, та прийняття поправки до конституції, яка б забороняла одностатеві шлюби. Усі ці пропозиції вже викликали нищівну критику демократів, і, на думку спостерігачів, наступні чотири роки будуть позначені гострим протистоянням Білого дому із демократичною меншістю у Конгресі. Однак, не виключено, що таке протистояння буде спричинено не лише внутрішньою політикою президента, але й його зовнішньополітичними кроками. Адже у промові перед законодавцями президент Буш дав зрозуміти, що американська військова присутність в Іраку збережеться на багато років вперед.

Водночас, на думку оглядачів, президент США вдало використав нещодавні іракські вибори, щоб продемонструвати правильність своєї політики. Серед запрошених гостей були іракська правозахисниця, родичі якої були розстріляні за наказом Саддама Гусейна, та батьки вбитого в Іраку американського піхотинця. Коли президент Буш під час своєї промови представив їх, вони обнялися під гучні оплески членів Конгресу. Цей епізод, на думку оглядачів, став більш промовистим, ніж увесь виступ президент. Водночас, демократи все ж заявили після промови Буша, що він так досі і не представив план стабілізації Іраку. Говорить лідер демократів у Сенаті Ненсі Полозі:

“Незважаючи на усі спроби наших військових та їхніх іракських колег, в Іраку продовжується жорстока та безперервна повстанська боротьба. І голова Іракської Розвідувальної Ради заявив, що Ірак став магнітом для міжнародних терористів. Ми ніколи не чули від цієї Адміністрації чіткого плану припинення нашої присутності в Іраку. І ми так і не почули його сьогодні”.

Водночас, Президент Буш, повторюючи тезу своєї інавгураційної промови, назвав запорукою безпеки наступних поколінь поширення свободи у світі. На підтвердження своїх слів він звернувся до демократичних сил Ірану, і сказав, що Америка стоїть з ним. Він також закликав уряди Єгипту та Саудівської Аравії забезпечити проведення демократичних виборів у цих держав. Однак, щоб уникнути критики в ідеологічному імперіалізмі, президент Буш наголосив: “Сполучені Штати не мають права, бажаня чи наміру нав’язувати свій спосіб правління комусь іншому. Це одна з головних відмінностей між нами та нашими ворогами. Наша ціль – створення спільноти вільних та незалежних держав, в яких влада була б відповідальна перед громадянами та відображала б їхню культуру”.

Оціннючи перспективи другого терміну Буша, більшість аналітиків стверджують, що реалізація задекларованих ініціатив залежатиме від ситуації в Іраку. Якщо Бушу не вдасться стабілізувати Ірак у найближчі один-два роки, то, на думку експертів, навіть реалізація його внутрішніх програм буде значно ускладнена.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG