Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко на Нобелівську премію миру: висувань багато, шансів мало?


Сергій Драчук


Прага, 3 лютого 2005 – Висування кандидатів на Нобелівську премію миру вже закінчено, проте надходять нові повідомлення про тих, хто встиг висунути на неї президента України Віктора Ющенка. До попередніх пропозицій додався лист від п’яти впливових членів Європейського парламенту. Шанси Ющенка таки здобути цю нагороду світового значення оцінюють по-різному.

Нобелівську премію миру має отримати президент України Віктор Ющенко, який прийняв би її від імені всього українського народу, вважає віце-голова Європарламенту Яцек Саріюш-Вольськи і ще четверо його колеґ-європарламентарів. “Присудження премії відобразило б не лише прагнення до свободи сотень тисяч людей, … але й особисту відвагу президента Ющенка, який завжди виконував свій обов’язок перед народом”, мовиться в листі до Нобелівського фонду, датованому вівторком,але про який повідомили лише нині. Автори листа – це, крім віце-голови Європарламенту, котрий є депутатом від Польщі, також голова комітету Європарламенту з закордонних справ Ельмар Брок із Німеччини і його перший заступник Тоомас Хендрик із Естонії, а також голова й заступник голови делегації Європарламенту до України Марек Сивець із Польщі і Чарлз Таннок із Великої Британії.

Вони вважають, що отруєний Ющенко фізично боровся за чисту й чесну виборчу кампанію попри величезну небезпеку для його життя. Нобелівська премія миру для Ющенка, пишуть вони, стала б світовим визнанням глибинних змін, що сталися в Україні, яка нині твердо стала на шлях демократії, дотримання прав людини й верховенства права. Ця премія також утвердила б роль України як сучасної європейської держави, як зразка демократичних реформ для інших країн. На думку авторів пропозиції, премія стала б також застереженням для тих, хто вже списав Україну і хотів знову нажитися на розподілі так званих сфер упливу.

Президент України Віктор Ющенко вже має цього року кілька висувань на Нобелівську премію миру. Нобелівський інститут, який оголошує про її присудження щороку в жовтні, принципово не повідомляє про кандидатів на неї. Але називати їхні імена не заборонено тим, хто має право висувати кандидатів – а це, серед іншого, лавреати минулих років, парламентарі й міністри чи деякі представники наукової спільноти. Тож відомо, що Віктора Ющенка вже висунула також група українських учених. Норвезький парламентар Ян Симонсен висуває Ющенка за те, що він “ризикував життям у боротьбі за демократію”. А американські сенатори Гіларі Клинтон і Джон МакКейн запропонували кандидатуру Віктора Ющенка разом із президентом Грузії Михеїлом Саакашвілі.

У повідомленнях про цьогорічних висуванців, імена яких уже відомі, журналісти нерідко називають Ющенка серед серйозних претендентів або й фаворитів. А суперники в нього серйозні: це, наприклад, гуманітарна організація “Порятуйте дітей” або інші допомогові організації, що діяли й діють в азійських країнах, які постраждали від цунамі, в’язень сумління з Китаю уйгурка Ребія Кадір, яку офіційно звинуватили в продажі державних таємниць, колишній держсекретар США Колін Павелл – за його роль у примиренні в Судані.

Людина, яку вважають експертом із перспектив нобелівських кандидатів – директор Норвезького інституту досліджень миру Стайн Теннессон – висловлює думку, що зі значною ймовірністю перемогти може жінка з якимись особливими заслугами, або ж гуманітарна організація – така, як уже згадана “Порятуйте дітей”. А от Вікторові Ющенкові, вважає Стайн Теннессон, давати Нобелівську премію миру ще зарано: за словами експерта, президент України ще має довести, що здатен об’єднати націю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG