Доступність посилання

ТОП новини

Як в Криму відзначають 60-у річницю Ялтинської конференції 1945 року.


Володимир Притула


Симферополь, 4 лютого 2005 - У Лівадійському палаці на Південному узбережжі Криму розпочалися урочистості з нагоди 60-ї річниці Кримської (Ялтинської) конференції глав держав антигітлерівської коаліції 1945 року. Тим часом більшу увагу привернули не стільки самі урочисті заходи, скільки протести громадськості проти запланованого з цієї нагоди встановлення в Лівадії пам’ятника Сталіну.

У Симферополі кримські комуністи та ветерани проводять черговий мітинг на підтримку встановлення поблизу Лівадійського палацу в Ялті пам’ятника Сталіну. А неподалік Лівадії місцеві кримські татари мітингують проти цього. Гостра дискусія про пам’ятник Сталіну заполонила шпальти та ефір кримських мас-медій і вихлюпнулася на вулиці кримських міст.




Вірніше, мова йде про вшанування всієї «великої трійки» - Йосипа Сталіна, Вільяма Черчилля і Франкліна Рузвельта – керівників країн-членів антигітлерівської коаліції, які у лютому 1945 року брали участь в Кримській (Ялтинській) конференції. Як повідомив автор цієї ідеї, віце-прем’єр кримського уряду Володимир Казарін, пам’ятник трьом історичним постатям уже відлитий у Санкт-Петербурзі за проектом відомого російського скульптора Зураба Церетелі. Пан Казарін каже, що Йосип Сталін є історичною постаттю, яку не можна просто викреслити з історії, як і саму Ялтинську конференцію. За його словами відзначення її 60-ї річниці має велике значення для України. Володимир Казарін: “Я вважаю, що цей ювілей ставить Україну в хорошому сенсі у центр світової уваги, тому що 60 років тому саме тут три лідери вирішували долі післявоєнного світу, а найголовніше – ухвалювали рішення про створення ООН. Тому оминути цю подію ми не можемо і проводимо ювілейні заходи”, - заявив кримський віце-прем’єр.

У рамках цих святкувань у п`ятницю в Лівадії розпочали роботу науковий симпозіум і “круглий стіл” за участі українських, російських і білоруських парламентарів на тему “Ялта 1945-2005: від біполярного світу до геополітики майбутнього”, а в самій Ялті відкритий бюст американському президенту Франкліну Рузвельту. В ювілейних заходах беруть участь близько 200 гостей – переважно з країн СНД.

Відночас, віце-прем’єр кримського уряду Володимир Казарін повідомив, що заплановане і розрекламоване встановлення пам’ятника «великій трійці» - не відбудеться: “Я думаю, що цей пам’ятник має бути встановлений. Але, у зв’язку з нинішньою гострою полемікою, ми зараз це питання відкладаємо, продовжуючи так зване громадське обговорення, громадську експертизу цього проекту”, - повідомив Володимир Казарін.

Проти встановлення пам’ятника “великій трійці” і, зокрема, Сталіну рішуче виступити кримські татари, які у 1944 році були вислані з Криму саме за наказом тодішнього голови Державного комітету оборони СРСР Йосипа Сталіна. Каже один з лідерів Меджлісу Ільмі Умеров: “Як кримський татарин я не можу з цим примиритися, тому що мій народ був депортований режимом Сталіна і приблизно половина його загинула в депортації. Крім того, все ж ставлення до Ялтинської конференції у світі неоднозначне. Неможна її сприймати як якийсь тріумф миру. Це був розподіл світу, до якого далеко не всі, особливо в Європі ставляться позитивно."

Проти висловилися і майже 300 відомих українських, російських, польських та узбецьких правозахисників, які назвали Сталіна одним із найкривавіших диктаторів сучасної історії людства, серійним убивцею, який знищив мільйони невинних людей. Заяву про це підписали відомі правозахисники Людмила Алєксєєва, Олена Боннер, Євген Захаров, Шаміль Бікташ та інші. Ну, а ще один відомий колишній дисидент, лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв заявив, що у випадку встановлення пам’ятника Сталіну кримські татари зроблять усе можливе, щоб він довго не простояв.

Урочистості, як і політичні акції триватимуть в Криму до 6-лютого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG