Доступність посилання

ТОП новини

Меса сі-мінор Баха: Київський симфонічний оркестр і хор Роджера Макмеррінаю.


Тарас Марусик

Київ, 8 лютого 2005 - Вчора ввечері Київський симфонічний оркестр і хор Роджера Макмерріна виконав у приміщенні Національної філармонії України “Месу сі-мінор” Йогана-Себастьяна Баха. Цей колектив є найбільшим приватним орестрово-хоровим колективом в Україні. До його складу входять 90 співаків і 65 інструменталістів.

Мій колега Тарас Марусик не лише слухав твір Баха, але й узяв інтерв’ю в керівника колективу Роджера Макмерріна.

Вперше в Україну американець з шотландським прізвищем потрапив в 1992 році, куди його запросив англіканський священик. У Києві він дав два концерти, в тому числі ораторію Генделя “Месія”.

Говорить Роджер Макмеррін: “Українці завоювали наші серця. Ми були дійсно вражені. В 1993 році ми вирішили продати всі наші статки в Америці і приїхали в Україну”.

До речі, дружина і син Макмерріна – також музиканти.

Я поцікавився походженням Роджера Макмерріна. Чи правда, - запитав я, - що він має не тільки шотландське коріння, але й частину крові індіанців черокі: “Так, я є справжнім американцем – в тому розумінні, що маю і голландське, і німецьке, і шотландське, і ірландське коріння. Моя дружина має швейцарське і норвезьке коріння. Я пишаюся тим, що належу до роду людського. Це все, що я можу сказати”.

Роджер Макмеррін каже, що 1992-93 роки були прекрасним часом для відновлення і пробудження християнства в Україні. Оскільки в Радянському Союзі панував атеїзм, шедеври західної духовної музики були заборонені. Американець полюбив Україну і відчув у собі покликання (цитую) “донести як духовну істину, так і музичну”.

Чому Ви обрали Україну, а не, скажімо, Шотландію?

“Можливо, я маю шотландське коріння, а також шотландське прізвище, але передовсім я музикант. І, звичайно, мене привабила багатюща українська музична культура”.

Роджер Макмеррін перерахував низку відомих у світі музикантів, які народилися в Україні. Наприклад, батько Стравінського був солістом оперного театру в Києві. Прізвище Петра Чайковського походить від українського прізвища Чайка. Він тут написав деякі свої твори. А батьки Леонарда Бернстайна народилися в Рівному.

“В колишньому Радянському Союзі, а до цього в Росії чомусь вважали, що композитори українського походження є насправді російськими”.

Роджер Макмеррін згадав Бортнянського, Березовського, Веделя і, навіть, уродженця України Сергія Прокоф’єва.

Музичний колектив, яким керує Роджер Макмеррін, був сім разів на гастролях у США, дав там понад 300 концертів. Фінансують його близько 3000 тисяч американських родин. Хористи й інструменталісти працюють тут, як правило, за сумісництвом. Основна їхня робота – в провідних музичних колективах столиці України.

Роджер Макмеррін каже, що в “Месі сі-мінор” Бах піднявся не лише на музичні вершини, але й сягає коріння християнського богослов’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG