Доступність посилання

ТОП новини

На пiвночi Косова серби уже десять днiв блокують кордони. Вони таким чином протестують проти накладання мита на товари, якi експортують до Сербiї. Через це виникли суперечки в правлячiй коалiцiї у Белградi.


Михайло Рамач

Белград, 10 лютого 2005 – Мiнфiнансiв Сербiї в сiчнi ухвалило декрет, яким на товари з Косова накладено мито та податок на додаткову вартiсть. Це викликало обурення сербських бiзнесменiв у провiнцiї. Вони кажуть, що йдеться про полiтичний захiд, яким влада фактично вiдокремлює Косово вiд Сербiї.

Косовцi поставили вантажiвки на трьох прикордонних пунктах. Крiзь блокаду вони пропускають лише легковi автомобiлi та автобуси.

Мiнiстр фiнансiв Младян Динкич каже, що влада захищає вiд нелегальної конкуренцiї сербський ринок та домашнiх виробникiв. За його словами, косовськi серби обманюють державу. Вони вивозять до Сербiї не свої, а iмпортнi товари.

Преса дає за право мiнiстровi. Справа в тому, що до Косова, котре є протекторатом ООН, можна iмпортувати продукти без оплачування мита. Через це косовцi в змозi продавати їх на сербському ринку багато дешевше вiд сербських виробникiв.

Однак, партiя прем’єра Воїслава Коштуницi пiдтримала косовцiв. Вiд Мiнфiнансiв вона вимагає скасувати мито. У разi вiдхилення вимоги справу буде обговорено в парламентi, заявляють спiвробiтники голови уряду. Засоби масової iнформацiї пояснюють, що косовцi, якi блокують шляхи, є лише марiонетками белградських багачiв, близьких до Коштуницi. Продукти та iншi товари з Македонiї, Грецiї та Туреччини через Косово iмпортують сербськi бізнесмени, вiд яких, за твердженням преси, залежить доля влади.

Коштуниця в середу прийняв делегацiю косовських сербiв та пообiцяв їм, що полагодить справу. Вiн наразi мав би обрати менше лихо. Прем’єр може, так би мовити, зламати мiнiстра фiнансiв. Це могло б призвести до розвалу правлячої коалiцiї. В протилежному випадку вiн буде змушений розiйтися iз впливовими бiзнесовими колами.

Усi говорять про патрiотизм, а мають на увазi грошi, кажуть оглядачi. Косовськi албанцi та мiжнародна адмiнiстрацiя в сербсько-сербськi суперечки не втручаються.

У вiвторок вночi невiдомi пiдклали вибухiвку пiд машину Олівера Iвановича, одного з лiдерiв косовських сербiв. Преса зазначає, що теракт, в якому загиблих i поранених не було, ймовірно, пов’язаний iз митною вiйною, як у Белградi називають цей конфлiкт iнтересiв.
XS
SM
MD
LG