Доступність посилання

ТОП новини

Німецький політолог: стабільність нового уряду України залежить від міцності політичного союзу між президентом та прем’єр-міністром, а також від економічних успіхів.


Надія Кандиба

Німеччина, 9 січня 2005 – Останні місяці вже неодноразово доводили, що український політичний бомонд здатен на справжні несподіванки, кажуть німецькі експерти. Саме такою несподіванкою, в тому числі й для них, стали результати голосування, коли йшлося про затвердження Юлії Тимошенко на посаді глави уряду. Адже її підтримали не тільки прихильники, але й колишні опоненти. Однак стабільність нового українського уряду залежить передусім від стабільності політичного союзу між Тимошенко та президентом Віктором Ющенком, а також від успіхів їхньої економічної політики, вважає, зокрема, берлінський політолог Александр Отт.

У Німеччині продовжують уважно стежити за подіями в Україні і тепер звертають увагу не тільки на заяви та дії політиків, але й на те, як вони одягнуті. Принаймні газета “Welt” вирішила за необхідне довести до відома своїх читачів, в якому вбранні була Юлія Тимошенко в парламенті під час затвердження її на посаді прем’єр-міністра. Автор статті не забув також ані про зачіску, ані про зріст, як він написав, “мабуть, найкрасивішого в світі прем’єр-міністра”.

Україна вразила світ не тільки тим, що на пострадянському просторі кабінет міністрів уперше очолила жінка, але й тією підтримкою, якою Юлія Тимошенко заручилася з боку депутатів. Проголосувати за неї парламентарів спонукав, однак, зовсім не її жіночий шарм. Говорить німецький політолог Александр Отт:

“Це означає, що в парламенті справді сидить дуже багато підприємців, які відстоюють не якісь політичні позиції, а передусім свої власні інтереси. Тепер вони просто перейшли на бік сильнішого, аби не зашкодити, наприклад, своєму бізнесові”.

Стабільність же нового українського уряду залежатиме передусім від міцності політичного союзу між прем’єр-міністром та президентом країни. Александр Отт прогнозує, що тандем Тимошенко–Ющенко, який уже витримав чимало криз, не розвалиться й найближчим майбутнім.

Водночас він звернув увагу на те, що нове українське керівництво перебуває нині під потужним тиском із боку виборців, які очікують від нього конкретних результатів, у тому числі й у сфері боротьби з корупцією. І тут, як зауважив Александр Отт, не можна гаяти часу:

“Саме зараз, а не через рік президент та кабінет міністрів повинні розпочати втілювати радикальні реформи, скориставшись для цього своєю високою популярністю з боку населення. Інакше люди можуть дуже швидко розчаруватися новим керівництвом країни”.

На його думку, в контексті боротьби з корупцією слід розглядати й наміри уряду переглянути приватизацію металургійного комбінату “Криворіжсталь”. Водночас експерт не очікує, що таким чином буде покладено початок масовій реприватизації в Україні.

Торкнувшись зовнішньополітичних питань, німецький політолог привітав перші кроки, які уряд планує зробити в напрямку зближення з Європейським союзом. Що ж стосується майбутніх відносин із Росією, Александр Отт зауважив:

“Тут багато чого залежить від того, як Україна, так би мовити, “продаватиме” свою нову політику в Москві. Але я думаю, що Росія врешті-решт змириться з тим, що Україна, як незалежна держава, має право і на власну зовнішню політику, спрямовану на інтеграцію до європейських структур”.

На його думку, першим кроком до поступової переорієнтації на Захід може стати перегляд новим українським керівництвом домовленостей про єдиний економічний простір.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG