Доступність посилання

ТОП новини

“Разом” – польсько-українська співпраця для майбутнього.


Володимир Павлів

Варшава, 9 лютого 2005 – Кілька десятків польських громадських організацій та фондів, які об’єднані в групу “Закордон”, започаткували нову ініціативу під назвою: “Разом” – польсько-українська співпраця для майбутнього”. Першим етапом цієї ініціативи буде налагодження контактів між тисячами українських та польських шкіл.

До групи “Закордон” належать ті громадські організації та фонди Польщі, котрі вже майже десятиліття працюють із партнерами з-за східного кордону, здебільшого в Україні та Білорусі. Головні натхненники створення ініціативи “Разом” не приховують, що вони хотіли б використати ту добру атмосферу, котра виникла між польським та українським суспільствами внаслідок Помаранчевої революції.

Про суть цієї ініціативи “Свободі” розповів один із її засновників, програмний директор Польсько-американського фонду свободи Яцек Михаловськи:

“Йдеться про те, щоб кожна польська і українська школи знайшли собі партнера. Щоб таким чином розпочався обіг інформації, знань, взаємного пізнання між Україною і Польщею. Особливо серед молоді. Але не тільки, а також між їхніми вчителями. Щоб одні до одних їздили. Крім того, школи мають свої батьківські ради чи, наприклад, європейські клуби. Школи теж не діють у порожнечі – є навколо якісь шкільні чи територіальні органи самоврядування. Так що все, що пов’язане зі школою, всі групи і громадські організації, котрі підтримують школи, щоб теж знайшли собі партнерів із іншого боку кордону. Це головна ідея ініціативи “Разом”.

Засновники ініціативи “Разом” вибрали для початку контакти між школами тому, що в цій галузі у польських громадських організацій вже напрацьовано чимало контактів із українськими партнерами. Яцек Михаловськи вважає, що може йтися про співпрацю кількох тисяч польських та українських шкіл. Разом із тим, на його думку, ця співпраця не потребуватиме особливо великих затрат:

“Це досить дешева акція, бо ми думаємо, що головні контакти між школами чи обмін молоддю полягали б у тому, що учні польських шкіл приїздили б до українських шкіл і навпаки. І ми так розуміємо, що школярі чи вчителі могли б мешкати у сім’ях, харчуватися, як ті сім’ї. Отже, найбільшими витратами були б витрати на проїзд”.

У перспективі ініціатива “Разом”, згідно із задумом її засновників, може розвиватися і в інших напрямках : наприклад, налагодження співпраці між представниками місцевої адміністрації. Однак перспективи залежатимуть від того, наскільки успішною виявиться співпраця між українськими і польськими школами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG