Доступність посилання

ТОП новини

Депутат канадського парламенту і член уряду Борис Вжесневський про вивчення української мови в Канаді


Сьогодні в рубриці “А мова – як море!” – про вивчення української мови в Канаді. Під час перебування в столиці України депутата канадського парламенту і члена уряду цієї країни Бориса Вжесневського з ним зустрівся ведучий рубрики Тарас Марусик і попросив розповісти про те, як українці Канади вивчають прабатьківську мову.

Тарас Марусик

Борис Вжесневський - один з небагатьох депутатів канадського парламенту українського походження і один з двох етнічних українців в уряді більшости. Вже 20 років в Канаді існують державні двомовні українсько-англійські школи.

Борис Вжесневський

На початку 80-х років в провінції Альберти, де перші піонери, українці-поселенці на степах Канади поселилися, дуже багато втратили мову українську. Там вже п’яте або й шосте покоління, і уряд встановив двомовні школи, тобто англійсько-українські школи.

Тарас Марусик

На початку вересня 2004 року до тих шкіл записалися додатково тисяча учнів.

Борис Вжесневський

Часами буває, що й не українці туди йдуть, але в більшості – це канадці українського походження. Є підручники, наприклад, діти читають дитячу літературу українською мовою, а також по-англійськи читають, бо закінчать школу і не зможуть по-англійськи читати.

Наприклад, математику вже по-англійськи вивчають, а історія, література, очевидно, другий такий курс, як мистецтво, то і одною, і другою мовою.

Тараc Марусик

Я запитав пана Вжесневського, чи означає додатковий запис тисячі учнів, що кількість бажаючих вивчати українську зростає.

Борис Вжесневський

Ні, цифра є більш-менш стабільна, і це тільки в Едмонтоні. Є периферії Едмонтону, там є ще додаткові школи, в кожному місті і містечку є можливість записатися на такі курси.

Тарас Марусик

Борис Вжесневський каже, що середня освіта належить до компетенції урядів провінцій. Оскільки українців у Канаді чимало по різних провінціях, а в Канаді діє принцип багатокультурности, українську вивчають практично у всіх провінціях.

Борис Вжесневський

Кожна провінція має свої програми. Я згадав про Альберту, а в Онтаріо є так звана програма “Основні мови”, дуже багато дітей з різних частин світу приходять на навчання і на першому році по-англійськи не розмовляють. Чи по-китайськи розмовляють, чи по-французьки, чи по-українськи. І є школи так звані “Основні мовні школи”. В тому окрузі, де я член парламенту, в нас є дві такі школи.

Тарас Марусик

І там є українці?

Борис Вжесневський

Так. І я хочу сказати, що в тих школах є дуже великий попит, дуже велика черга, щоб туди дійти. І ми розглядаємо, чи можемо в тому окрузі чи в сусідньому ще додаткову школу збудувати, тому що дуже багато бажаючих, на жаль, нема достатньо місць.

Тарас Марусик

Моїм співрозмовником був депутат канадського парламенту і член федерального уряду цієї країни, етнічний українець Борис Вжесневський. На сьогодні все. Зустрінемося наступного тижня в рубриці “А мова – як море!”.
XS
SM
MD
LG