Доступність посилання

ТОП новини

Нова влада на Прикарпатті прагне повернути на батьківщину заробітчан.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 11 лютого 2005 - Новий голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Роман Ткач запевняє, що одним з першочергових завдань команди, яку він очолює, буде створення економічних передумов для повернення заробітчан на батьківщину. Зігдно з неофіційною статистикою, близько трьохсот тисяч мешканців Прикарпаття працюють за кордоном. Переважно вони перебувають там як нелегали.

Десятки тисяч заробітчан, які нелегально працюють за кордоном, повинні повернутися додому. Для цього необхідно створити такі економічні умови, щоб люди могли отримувати гідну зарплатню на батьківщині. Окрім цього, економіка Івано-Франківщини вимагає робочих рук та кваліфікованих кадрів. Цю проблему в першу чергу намагатиметься вирішити новий голова обласної держадміністрації Роман Ткач:

“Я не можу назвати точну цифру. Але десятки тисяч наших краян є заробітчанами. І тому, Господи Боже, допоможи мені, щоб вони повернулися, працювали та жили тут. Оце завдання номер один”.

Роман Ткач, як стверджують аналітики, не випадково акцентує увагу на проблемі заробітчанства. Адже на Івано-Франківщині заробітчани своїм багатолітнім перебуванням за кордоном створили ще цілий ряд не лише економічних, але й соціальних проблем. Це передовсім недоглянутість дітей. Тисячі хлопчиків та дівчаток залишилися на опіку держави або ж у кращому випадку найближчих родичів. Вони впродовж років не знають, що таке батьківська турбота і відповідно не мають зразка створення повноцінної сім’ї. За словами правоохоронців, саме такі діти становлять потенційно небезпечну групу, яка поповнює число правопорушників.

Представник обласного центру соціальних служб для молоді Галина Боднар стверджує: “Тому, коли батьки їдуть за кордон, коли вони лишають дітей, вони повинні чітко усвідомлювати, на який ризик вони лишають тут свою дитину. Тому що через декілька років ми відчуємо, коли ці діти виростуть, вони будуватимуть власні сім’ї, не знаючи і не бачачи моделі сім’ї”.

Новий голова обласної держадміністрації заявив, що він добре усвідомлює, яку реальну небезпеку для майбутнього Прикарпаття становить проблема заробітчанства. Нова команда чиновників під його керівництвом у тісній співпраці з громадськими організаціями, соціальними службами зробить усе для того, щоб в області розпочався зворотний процес. Люди прагнули не шукати роботи за кордоном, а побачили вагомі підстави для того, щоб залишитися працювати на батьківщині.
XS
SM
MD
LG