Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація Президента – Секретаріат Президента: знайдіть 10 розбіжностей.


Віктор Міняйло

Київ, 15 лютого 2005 - “Головним завдання Секретаріату Президента України буде інтелектуальна робота”, - запевнив журналістів на брифінгу Державний секретар Олександр Зінченко. Він пообіцяв, що його відомство не дублюватиме роботу жодної державної установи України. Про проблеми і перспективи президентської адміністрації, яку тепер називають “секретаріатом”, розповідає наш київський кореспондент Віктор Міняйло:

В перші роки президентства Леоніда Кучми в Україні був популярний жарт. “Леонід Кучма працює президентом в адміністрації Дмитра Табачника”. Тоді перший глава президентської адміністрації замкнув на собі чи не усі виходи на главу держави. Про цей жарт почали згадувати і в часи, останнього глави президентської адміністрації Віктора Медведчука.

Нині новий президент України Віктор Ющенко перейменував Адміністрацію в горде слово “секретаріат”. А от чи щось зміниться в її роботі.

Новий Державний секретар Президента Олександр Зінченко вважає, що так.

Олександр Зінченко

Головним завданням секретаріату є інтелектуальна робота. Інтелектуальна робота буде головною зброєю Секретаріату Президента України. Він має вийти на нові завдання, нові потреби, нові виклики, які поставлені перед державою і президентом.

На зміну адміністративних функцій наших попередників, які нерідко здійснювались шляхом інтриг, шляхом відвертого адміністративного тиску має прийти вироблення концепцій розвитку держави.

Ми не привласнюємо собі завдання розробки всіх концепцій, зовсім ні, але хотіли тільки цим позначити, що, безумовно, робота інтелектуальна буде визначати той факт, що Секретаріат Президента має стати мозковим центром ініціатив, мозковим центром, де обробляється інформація, де вона найбільш зручним і оптимальним шляхом попадає до президента для головного завдання – прийняття кращих рішень.

Віктор Міняйло

А ось як перетворення адміністрації президента України в секретаріат напередодні прокоментував попередник Олександра Зінченка, голова СДПУ(0) Віктор Медведчук. Після переходу в опозицію він чомусь заговорив російською.

Віктор Медведчук (переклад)

Мені, як голові АП, котру очолював 2 роки і 7 місяців, безумовно, дивно, що змінена назва, тому що назва не міняє суті. А те, що сьогодні є нова посада Державний секретар, то ви знаєте, що не посада красить, а авторитет людини.

Віктор Міняйло

А про історію цього питання розповідає перший президент України Леонід Кравчук.

Леонід Кравчук

Коли в 1991 році був обраний президент, а перед тим закон про президента, який став потім частиною Конституції, то тоді було передбачено, що АП є Кабмін. Тому у всіх інших конституціях ніде, я наголошую, АП не пройшла (слово нерозбірливо).

Таким чином, президент України може робити зі своєю адміністрацією що захоче: хоче зменшить, хоче збільшить, назначити йому повноваження, змінити назву, але вона при цьому залишається АП.

Віктор Міняйло

Чи відрізнятиметься Секретаріат Президента від адміністрації покаже час. Але вже нині можна порівняти оприлюднене положення про Секретаріат, з тим, що було в Адміністрації президента. Віктор Ющенко ліквідував 5 управлінь, які були за Леоніда Кучму, проте з‘явилося 4 нових структури.

Отже, справджується жарт, що чиновники – це єдиний приклад розмноження нестатевим шляхом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG