Доступність посилання

ТОП новини

Не прийнята відставка польського міністра охорони здоров’я.


Володимир Павлів

Варшава, 17 лютого 2005 - У четвер міністр охорони здоров’я Польщі Марек Балицький подав заяву на звільнення. До такого кроку міністра змусило те, що в середу увечері Сейм відхилив його проект про реструктуризацію закладів охорони здоров”я. Однак прем’єр-міністр Марек Белька відставки міністра не прийняв, після чого сам Балицький заявив, що упродовж одного-двох днів його законопроект знову потрапить на розгляд Сейму – тепер уже як пропозиція не уряду, а президента.

Реформа системи охорони здоров’я Польщі є проблемою вже не першого польського уряду. Частиною проблеми є ще й те, що польські ліві і праві політики, котрі змінюють одні одних під час кожних парламентських виборів, мають різні бачення реформування медичної галузі цієї країни. Постійна зміна пріоритетів у реструктуризації системи охорони здоров’я привела до того, що упродовж останніх кількох років борги польських лікарень перед державним бюджетом досягли уже майже мільярда доларів.

Законопроект про реструктуризацію Закладів охорони здоров’я, підготований експертами Міністерства під керівництвом Марека Балицького, передбачали зокрема списання державою лікарням частини боргів з подальшим переходом їх на систему кредитування. Тому навіть сам прем’єр Марек Белька з трибуни Сейму закликав депутатів підтримати цей проект:

“Відсутність цього закону означає кінець зі зменшенням боргів охорони здоров’я, означає небезпеку значного погіршення ситуації в найближчій перспективі”.

Однак проект все ж не пройшов – не вистачило 13 голосів. Таке рішення парламентарів схилило міністра написати заяву про відставку, зате втішило членів профспілок медичної галузі, на думку яких реструктуризація могла б привести до приватизації лікарень. Задоволення не приховувала й парламентська опозиція. Депутат фракції ліберальної партії Громадянська платформа Ельжбета Радзишевська вважає, що навіть якби законопроект ухвалили, то це не означає, що вдалось би провести реформу:

Говорить Ельжбета Радзишевська: “Я відчуваю полегшення, оскільки цей уряд, можна сказати, не мав бачення, як провести реструктуризацію”.

Незважаючи на це, прем’єр-міністр Марек Белька переконав Марека Балицького не здаватися і спробувати ще раз переконати парламентарів проголосувати за його варіант реструктуризації медичної галузі. Станеться це незабаром, оскільки ще до кінця цього тижня той же проект буде подано на розгляд Сейму, але вже як президентську ініціативу.
XS
SM
MD
LG