Доступність посилання

ТОП новини

Безстроковий страйк фермерів у Будапешті.


Василь Плоскіна

Угорщина, 22 лютого 2005 – Понад тисячу фермерів приїхали на власних тракторах у Будапешт, щоб у такий спосіб висловити свій протест через невиплату урядом сільськогосподарських компенсацій. Демонстранти планують пробути в угорській столиці так довго, як цього вимагатимуть обставини. Вони отаборилися біля міського парку, бо у центр трактори не пускає поліція. Тим не менше настрій в аграріїв бойовий, вони варять на вогнищі у великих казанах ґуляш, сперечаються зі стражами порядку і кажуть, що не поїдуть додому без обіцяних грошей.

Кілька десятків жителів угорської столиці ще вночі вийшли до демонстрантів із гаслом “Будапешт з вами!”. Але не тільки пересічні мешканці міста йдуть підтримувати фермерів. На площу Фелвонулаш (у перекладі площа Демонстрацій) вже потроху стягують свої сили опозиційні політики. Поки що це в основному молоді депутати парламенту. Проте у вівторок вимоги аграраріїв несподівано підтримав голова проурядової партії соціалістів Іштван Гіллер. Він заявив, що уряд повинен вчасно віддавати борги селу, навіть якщо для Угорщини цей перший рік перебування у Євросоюзі виявиться не найлегшим. Нагадаю, що фермери недоотримали обіцяні урядом компенсації за неврожай минулого року і непродане збіжжя.

Керівництво аграрного сектору Угорщини закликає демонстрантів сісти за стіл переговорів, але на умовах, вигідних державі. У вівторок представник уряду заявив, що фермери, мовляв, не знають чого самі хочуть і що кожна четверта вимога містить помилки в розрахунках. Він дорікнув їм, що кілька років тому сільськогосподарські виробники недоотримали не менші суми в рамках міжнародної фінансової допомоги, ніж зараз, тим не менше не страйкували. Останні події, на думку кабінету міністрів країни, викликані не фактичною заборгованістю уряду, а спробами деяких політичних сил дестабілізувати політичну ситуацію в країні.

До речі, цими днями президент Угорщини Ференц Мадл, який перебуває в Ірландії з офіційним візитом, почув від своїх ірландських колег вельми невтішне зізнання. Виявляється, значними успіхами в аграрній галузі і притоку інвестицій ця країна завдячує досить жорстким економічним реформам у сільському господарстві, які розпочалися ще 30 років тому. А до того часу цей сектор в Ірландії теж лихоманили різні негаразди. Тому, з огляду на те, що Угорщина має зараз значний державний дефіцит, переводить військо на контрактну основу а також усуває наслідки паводків та неврожаїв минулих років, на цілковите задоволення вимог фермерів очевидно розраховувати не доводиться.
XS
SM
MD
LG