Доступність посилання

ТОП новини

Композиторка Леся Горова відкриває світові Україну.


Леся Олійник

Київ, 23 лютого 2005 року - Місто Аник, що на півночі Великої Британії, відтепер має свій гімн. Його автор – молода українська композиторка Леся Горова. Цю пісня вона написала спеціально для міжнародного фестивалю, який відбувається там щорічно.

Кілька десятків разів звучала у Великій Британії пісня Лесі Горової. Після цього мер міста Аник оголосив пісню офіційним гімном англійського міста, і її вже грає муніципальний оркестр. Автор гімну Леся Горова має запрошення від мера для вручення їй відповідних відзнак та постійного учасника фестивалю. В інтерв’ю для радіо "Свобода" пані Леся сказала, що англійці не сподівалися, що дівчина з України може написати пісню про їхнє місто, причому не бачивши його, а тільки чувши про нього від своїх співвітчизників, які там побували.

Леся Горова: “Ми сприймаємо британців, як людей стриманих, мало емоційних, але так, як вони сприймали Україну на фестивалі, - я не сподівалася на такий прийом. З перших акордів вступу вони були усміхнені, щасливі, веселі, аплодували постійно. Вони дуже люблять українське мистецтво, особливо танці, пісні народні, звичайно, наші костюми”.

Творчість молодої композиторки Лесі Горової спростовує звичну уяву про непрофесійність та недолугість естрадно-пісенної продукції. Вона закінчила Львівську консерваторію у відомого українського композитора Мирослава Скорика, який, до слова, є автором класичних зразків української естради і джазу. На думку фахівців, Леся Горова відроджує авторську пісню, джерела якої сягають у народне мистецтво, у філософські пісні Григорія Сковороди. Вона є автором музики, поетичних текстів і їхньою виконавицею. Її пісні ґрунтуються на фольклорному матеріалі, який композиторка прочитує в сучасному звучанні.

Визнання дійсно мільйонної аудиторії Леся Горова здобула під час помаранчевих днів. На Майдані часто звучала її пісня “Я патріот”, яка увійшла до диску пісень помаранчевого майдану. Нині ці диски, тираж яких сягає 10 000 екземплярів, безкоштовно розповсюджують в областях Східної України.

А проекти записів колядок, який Леся Горова здійснила у Вінниці спільно з місцевою польською громадою, присвячується єдності різних конфесій і різних національностей. Як розповіла пані Леся, у хорі, що співає колядки, є греко-католики, представники мусульманського, католицького, православного віросповідання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG