Доступність посилання

ТОП новини

Роман Зварич проти урядового рішення і надалі, однак у відставку не йде.


Марина Пирожук

Київ, 23 лютого 2005 - Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко заявляє, що скандал навколо можливої відставки міністра юстиції Романа Зварича не розколов уряд. Про це вона повідомила журналістам сьогодні на прес-конференції у Києві.

Водночас прем’єр наголосила, що не дозволить, аби міністри займалися відстоюванням власного бізнесу і порушували закон. Про те, чи збережений сімейний бізнес пана міністра, Тимошенко не знає. А сам Роман Зварич продовжує критикувати рішення уряду про заборону реекспорту нафти, а на запитання, чи постраждав бізнес його родини від цього, міністр не дає чіткої відповіді.

Як відомо, 16 лютого уряд ухвалив постанову про заборону реекспорту нафти, що проводився з територiї України. Уряд таке рішення мотивував тим, що Україна не входить у перелік країн, що можуть експортувати нафту. Проти такого рiшення тоді виступив мiнiстр юстицiї Роман Зварич, чия дружина має стосунок до нафтопереробного бізнесу і зробив заяву про свою готовність піти у відставку.

Міністр тоді заявив, що збирається йти через намагання уряду втягнути його родину у тіньові схеми роботи. Опоненти Зварича навпаки твердили, що скандал був спричинений через бажання дружини міністра перепродати незаконно 3 мільйона тонн нафти Словаччині, що надійшла начебто з Росії в межах квоти для України.

Після втручання Віктора Ющенка, який пообіцяв врегулювати цей скандал, питання бізнесу родини Зварича та його відставки зависло так би мовити у повітрі.

Неохоче про долю Зварича у цьому сенсі говорить і прем’єрка Юлія Тимошенко.

Сьогодні на прес-конференції у Києві вона лише сказала, що не знає, наскільки постраждав родинний бізнес пана Зварича.

При цьому вона наголосила, що не дозволить, аби міністри займалися відстоюванням власного бізнесу і порушували закон.

Юлія Тимошенко

Що стосується будь-якого бізнесу будь-яких міністрів, то цього бізнесу не буде, тому що бізнес і міністр – це речі несумісні. Що стосується всіх зловживань, які були на ринку реекспорту нафти надійно закриті. Я вам можу сказати, що уряд буде боротися з усіма тіньовими схемами незалежно від ніяких обставин, тому ніяких зловживань на ринку нафти не буде.

Марина Пирожук

Наразі, за словами Тимошенко, Україна звернулася до Росії із запитом про те, яким чином ця нафта потрапила до України і чи дозволяє Росія здійснити реекспорт 3 млн. тонн нафти за контрактом компанії "Оіл-транзит", до якого має стосунок дружина пана Зварича.

Тимошенко також підкреслила, що уряд поки не збирається скасовувати ухвалену тиждень тому постанову щодо заборони реекспорту нафти.

Тим часом пан Зварич продовжує запевняти, що проект розпорядження Кабiнету мiнiстрiв про реекспортнi операцiї з нафтою не вiдповiдає Конституції України i низцi iнших нормативних актiв.

Роман Зварич

У ст. 196, 197 Митного кодексу поняття реекспорту, незалежно від того, чи це нафта, чи це стакан чітко визначено як форма, як вид зовнішньоекономічної діяльності. Оскільки відсутній закон, який надає Кабміну право регулювати питання реекспорту в сфері нафти, то це є єдина компетенція не Кабміну, а якраз ВР. Кабмін на думку Міністерства юстиції перевищив свої повноваження.

Марина Пирожук

Сьогодні у Кабміні міністр Зварич поводився упевнено. Він охоче коментував журналістам окремі рішення після нинішнього засідання уряду. На запитання журналістів, які стосувалися безпосередньо його персони Зварич відповідав таким чином.

Татьяна Коробова

Головне скажіть, бізнес Вашої сім’ї в результаті не постраждав?

Роман Зварич

Моя дружина не має бізнесу. Я б просив, щоб Ви врахували, що вона є всього-навсього найманим працівником в одному бізнесі, вона не є засновником. Ми не маємо жодних інтересів в жодному бізнесі.

Марина Пирожук

Щодо відставки, Ви вже це питання врегулювали, Ви залишаєтеся?

Роман Зварич

Знову ж таки, я є зараз міністр юстиції. Тому моєї можливості коментувати подібні речі визначені Конституцією України. Те, що був витік інформації, то я цього не можу коментувати. Я би просив, щоб Ви тоді зверталися до тих, хто вам подав цю інформацію, не до міністра юстиції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG