Доступність посилання

ТОП новини

Україна позичить у німецького Дойче банку два мільярди євро на модернізацію газотранспортної системи: Анатолій Кінах.


Сергій Кисельов


Київ, 28 лютого 2005 - Український уряд має намір модернізувати газотранспортну систему, залучивши гроші з Німеччини. Про це, серед іншого, заявив минулої суботи перший віце-прем’єр Анатолій Кінах під час зустрічі з невеликою групою журналістів, які представляють в Україні зарубіжні засоби масової інформації.

Відповідаючи на запитання радіо "Свобода" про ситуацію з підрядами на відбудову Іраку, Анатолій Кінах заявив, що Київ має унікальні можливості з реформування в Іраку транспортної інфраструктури, постачання сільськогосподарської та іншої техніки. Окрім того, Україна могла б активно працювати в Іраку в нафтопереробному та нафтовидобувному комплексах, зауважив перший віце-прем`єр. Але про такі плани українські урядовці почали говорити півтора року тому, перед відправленням українського контингенту в Ірак. Чи з`явилися якісь конкретні проекти?

Анатолій Кінах погодився з недавньою критикою одного із заступників НАК "Нафтогаз України" про те, що "пасивність американської сторони" стримує реалізацію нафтогазових проектів України в Іраку. "Ми маємо надію, що наші партнери, в тому числі Сполучені Штати Америки виконають своє зобов’язання перед Україною", – сказав пан Кінах і охарактеризував нинішню ситуацію у зоні Перської затоки так:

"Достатньо непрозорі тендери, достатньо непрозорі рішення, які стосуються участі на субпідрядних умовах тих чи інших компаній з відновлення інфраструктури Іраку. З цього приводу у нас іде така серйозна, але достатньо конструктивна дискусія з нашими партнерами. Але головні можливості ми бачимо в іншому. Ми будемо відбудовувати двосторонні стосунки України з Іраком. Як двох держав, які налаштовані на стратегічну співпрацю".

Водночас перший заступник керівника уряду повідомив, що Україна має намір позичити у німецького Дойче банку близько 2 мільярдів євро. Ці гроші підуть на модернізацію газотранспортної системи України, на підвищення її надійності. Анатолій Кінах:

"Підтримую необхідність відновлення більш системної роботи з формування міжнародного консорціуму в газотранспортній системі України на тристоронній основі. Російська Федерація – постачальник, Україна – держава-транзитер і європейські держави – як споживачі енергоресурсів. І цю роботу треба підсилити, з тим, щоб об’єднати ці інтереси. І на цій основі підвищувати і енергетичну безпеку Європи, і створювати надійні технічні умови транспортування природного газу через територію України".

Цю тему вірогідно також обговорюватиме й президент України Віктор Ющенко під час візиту до Німеччини 8-9-го березня.

І ще одне важливе економічне питання. Як відомо, одним із результатів братиславського саміту Джордж Буш – Владимир Путін є те, що США пообіцяли підтримати вступ Росії до Світової Організації Торгівлі цього року. Україна також збирається вступити до СОТ у цьому ж році. Хто буде першим на цих перегонах? Відповідаючи на запитання радіо "Свобода", Анатолій Кінах висловив думку, що Україна тут не є суперником Росії:

" Я їм бажаю успіхів на цьому шляху. І маю надію, що вони також досягнуть такої мети. Україна сьогодні випереджає Росію в підготовці до вступу в Світову Організацію Торгівлі. Але я би не хотів, щоб на етапі вступу в СОТ Україна і Росія виступали, як супротивники. Навпаки, нам треба працювати з точки зору деякої синхронізації дій".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG