Доступність посилання

ТОП новини

НТКУ очолив польовий командир "помаранчевої революції".


Віктор Міняйло

Київ, 28 лютого 2005 - Сьогодні віце-прем‘єр-міністр з гуманітарних питань Микола Томенко офіційно представив колективу Національної телекомпанії України їхнього нового президента Тараса Стецьківа. Ще 25 лютого президент України Віктор Ющенко призначив його президентом НТКУ.

Тарас Стецьків – народний депутат України чотирьох скликань, член фракції “Наша Україна”, член парламентського комітету з питань бюджету, один з так званих польових командирів “помаранчевої революції”. Чи не єдиний його недолік – він не журналіст.

Ось що думає про Тараса Стецьківа заступник головного редактора наймасовішої української газети “Сільські вісті”, депутат-соціаліст Іван Бокий.

Іван Бокий

Призначення його президентом НТКУ мене трошки дивує. Він не має ніякого відношення ні до журналістики, ні до телевізійної журналістики, зокрема.

Я бачу у цьому слабкість нової влади, тому що вона розставляє по багатьох місцях людей некомпетентних чи, м’яко кажучи, не дуже компетентних.

Які б не були політичні менеджерські здібності Тараса Стецьківа чи будь-кого іншого, то робота у творчому колективі передбачає перш за все професійну повагу і авторитет керівника. В даному випадку про такий авторитет і повагу говорити складно.

Віктор Міняйло

Як і Івану Боком, у складно говорити про Тараса Стецьківа, як нового голову Національної телекомпанії України і іншому депутату-журналісту Сергію Правденку. Він довго був головним редактором парламентської газети “Голос України”, а зараз член парламентської фракції “Єдина Україна”.

Сергій Правденко

Що Вам сказати? З моїм літераторським і газетним досвідом я б не ризикнув. Якщо він ризикує, то, як кажуть, дай Боже здоров’я. Але національний канал наскільки великий за штатом, за кількістю і наскільки запущений. Зарплати там такі малесенькі, що багато здібних людей перейшло на інші комерційні канали. Багато здібних людей там і зараз працює.

Чи можна там зробити краще, ніж зараз? Звичайно, можна. Чи є в нього для цього досвід? Немає. Чи він зможе це зробити? Знак питання.

Віктор Міняйло

А у колишнього голови Національної телекомпанії Миколи Княжицького інше запитання. Хто саме має призначати президента НТКУ? За його даними, немає цього права у жодному з українських законів. Микола Княжицький вважає, що президент України хоча б мав узгодити з представники законодавчої і виконавчої гілок влади призначення керівника українського телебачення.

Відповідає Борис Безпалий, Фракція Віктора Ющенка “Наша Україна”.

Борис Безпалий

Стосовно президента і ВР, то це є два органи державної влади всі повноваження яких вичерпно наведені в Конституції. Це входить до його компетенції. Процедура підбору кадрів ніде ні в який спосіб, крім традицій у нас не врегульовано.

Всі повноваження президента є конституційними. Тому говорити, що якийсь законодавчий акт конституційний інший може звужувати будь-які прерогативи, то це є анекдот.

Можливо, до нової влади треба прискіпливо дивитись, щоб президент не виходив за межі конституційних своїх повноважень. Але тут призначення є конституційним.

А з ким він радився, з ким не радився, то я думаю, що це було досить широке коло консультацій.

Віктор Міняйло

Це говорив народний депутат України Борис Безпалий.

А генеральний директор ОРТ Сергій Благоволін стверджував, що після телебачення, можна керувати чим завгодно, навіть державою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG