Доступність посилання

ТОП новини

Благодійна фундація імені Короля Юрія – єдина організація такого спрямування в Західній Україні.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 4 березня 2005 - На Прикарпатті діє унікальна в західному реґіоні організація, яка за рахунок благодійних внесків підтримує ініціативи мешканців області та надає їм матеріальну допомогу. Благодійна фундація імені Короля Юрія – одна з чотирьох громадських організацій такого типу в державі. Вона у своїй роботі передовсім зорієнтована на допомогу та підтримку ідей, які йдуть з боку населення.

Уже третій рік діє на Прикарпатті Благодійна громадська фундація імені Короля Юрія. Основним завданням фундації є не просто надавати гранти, а творити зміни в суспільстві. Лише чотири громадські організації такого спрямування працюють зараз у державі. Фундація імені Короля Юрія – єдина громадська організація такого типу, яка працює в Західній Україні. Однак робота фундації була б неможлива без вагомої фінансової підтримки. На цьому наголошує виконавчий директор організації Андрій Шалева:

“Діяльність нашої організації була б неможливою без такого органу, як Рада меценатів, до якої увійшли відомі та заможні люди Івано-Франківська. Переважно це банкіри, директори великих підприємств та інші люди, яким не байдужі проблеми нашої громади. І вони надають кошти фундації для ефективного перерозподілу їх на користь громади”.

Фундація надає матеріальну допомогу малозабезпеченим громадянам. Людям закуповують ліки та перераховують кошти на здійснення медичних операцій. Іншим напрямком роботи є програма підтримки громадських ініціатив на зразок упорядкування дитячих майданчиків, очищення берегів річок, реставрації пам’яток архітектури. На цьому наголошує виконавчий директор фундації Андрій Шалева:

“Пріоритетними напрямками роботи фундації імені Короля Юрія є допомога у сфері медицини та соціального захисту, а також підтримка місцевих ініціатив шляхом надання невеликих грантів”.

Складний у суспільно-політичному значенні рік вплинув на фінансовий стан структури. Фундація профінансувала різні проекти лише на 50 тисяч гривень. Це вчетверо менше, аніж попереднього року. Упродовж місяця роботу фундації саме під час перебігу президентських виборів перевіряла податкова інспекція. Жодного порушення податківці не зафіксували. Однак робота благодійної організації була фактично паралізована. Зараз у фундації сподіваються, що їхня справа набуде нового розвитку. Підставою для цього є прозора діяльність цієї структури та підтримка громадськості. Нова влада також звернула увагу на ефективність та результативність діяльності фундації імені Короля Юрія.
XS
SM
MD
LG