Доступність посилання

ТОП новини

Президент України прибув з офіційним візитом до Німеччини.


Надія Кандиба

Німеччина, 8 травня 2005 - Німецькі політики з великою ейфорією вітали політичні зміни в Україні, які стали можливими завдяки помаранчевій революції. В грудні чимало депутатів Бундестаґу особисто відвідували Київ, повертаючись до Берліна з помаранчевими шарфами. Перед штаб-квартирою Християнсько-демократичного союзу було вивішено помаранчевий пропор. Тепер Німеччина отримала змогу безпосередньо познайомитися з новим українським лідером Віктором Ющенком, який у вівторок прибув з візитом до Берліна. Щоправда, цей візит відбувається на тлі візового скандалу, який зовсім не сприяє покращенню іміджу України.

Візит президента України Віктора Ющенка до Німеччини триватиме два дні. У вівторок він зустрічається зі своїм німецьким колегою Горстом Кьолером та міністром закордонних справ Йошкою Фішером. Ввечері відбудеться вечеря разом з представниками німецьких ділових кіл, під час якої, як очікується, Віктор Ющенко закличе німців активніше інвестувати в українську економіку. З канцлером Німеччини Ґерхаром Шрьодером президент України зустрінеться в середу. Кульмінацією візиту має стати виступ Ющенка в Бундестазі, куди його запросили представники всіх парламентських фракцій. Під час переговорів у німецькій столиці йдеться передусім про нинішню ситуацію в Україні та про прогнанення Києва в майбутньому приєднатися до Європейського союзу. До речі, голова комісії Бундестаґу з питань зовнішньої політики Фолькер Рюе, виступаючи у вівторок на першому телеканалі німецького телебачення - ARD, - закликав політиків надати Україні чітку європейську перспективу. Парламентський експерт з питань зовнішньої політики партії “Союз-90/Зелені” Фріц Кун дав високу оцінку політичним змінам в Україні:

“Те, що ми побачили в Україні – це важливий якісний стрибок у довгому процесі змін, що відбуваються в Східній Європі. Це дуже важливо, що Україна вийшла на шлях до встановлення справжньої демократії”, - сказав Кун.

Німецькі політики, як з правлячого табору, так і з табору опозиції вже неодноразово закликали підтримати нову українську владу на шляху реформ. Але не всі виступають за надання Україні перспективи членства в ЄС. Так, голова комісії Бундестаґу з європейських питань Маттіас Віссманн висловився за привілейоване партнерство з Україною. Варто зауважити, що в Німеччині вперше за всі роки незалежності України приділяється така велика увага візиту українського державного лідера. Засоби масової інформації не обмежуються лише 30-секундними повідомленнями в рубриці “Про інше”, а в головних новинах розповідають про перебування Віктора Ющенка в Берліні. Щоправда, часто це робиться в контексті візового скандалу, в центрі якого опинився міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер та німецьке посольство в Києві. Консервативна опозиція закидає червоно-зеленому уряду, що лібералізація візового режиму з країнами СНД сприяла зловиживанню німецькими візами з боку заробітчан. Голова німецького Бундестаґу Вольфґанґ Тірзе днями застеріг від того, щоб заради отримання внутрішньополітичних дивідендів підозрювати, як він сказав, “цілий народ, який ще й до того святкують, як мужнього борця за демократію”. Отже, під час свого перебування в Берліні Віктору Ющенку доведеться докласти чимало зусиль для того, щоб знову покращити імідж українців. В інтерв”ю газеті „Die Welt“ він подякував міністру закордонних справ Німеччини Йошці Фішеру за те, що той теж виступив на захист громадян України, наголосивши, що не кожний українець, який перебуває в Німеччині, є нелегалом. А голова фракції лібералів у Бундестазі Вольфґанґ Ґерхард закликав чітко розідляти розвиток відносин з Україною та візовий скандал у Німеччині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG