Доступність посилання

ТОП новини

Кредитна лінія Deutsche Bank’у – це і кредит довіри до України.


Марія Щур

Прага, 9 березня 2005 – Німеччина має намір стати провідним торговельним партнером та інвестором в Україні. Ця співпраця розпочнеться у енергетичній галузі і може поширитися на інші. Так коментують українські та німецькі експерти угоди про кредитну лінію на 2 мільярди євро, підписані між компанією “Нафтобаз” України та німецьким комерційним банком Deutsche Bank.

Головну економічну співпрацю з Німеччиною Київ має намір зосередити в енергетичній сфері. Під час перебування в Берліні президент України Віктор Ющенко зустрівся з головою компанії “Рурґаз” Берґманом Буркгардом, з яким він обговорював питання модернізації українських газотранспортних потужностей, а також питання газотранспортного консорціуму. Очікується, що консорціум на паритетних основах створять три країни: Україна, Німеччина та Росія. А для цього збудують і новий газогін, який частково фінансуватиметься з кредитної лінії “Дойче банку”.

Як зауважує експерт з економічних питань Олена Вітер, угода про кредит, який дорівнює половині річного товарообігу між Україною та Німеччиною, означає, що Україна стала відкритішою для європейських інвесторів:

“Донедавна, ще до Помаранчевої революції зацікавлені були в українській енергетиці і Росія, і Європейський Союз. Однак конкурувати з Росією Європейський Союз не мав можливостей, бо Росія могла грати значно потужніше у тіньових схемах, таємних переговорах, у домовленостях на рівні окремих членів уряду чи президента. ЄС у такі ігри гратися не міг. Тому він не брався за реалізацію серйозних проектів на території України. Те, що Німеччина зараз запропонувала таку серйозну суму коштів, те, що Німеччина пропонує реалізацію серйозних проектів, то це означає, що ЄС готовий до серйозної співпраці та інвестицій”.

Як наголошує Олена Вітер, йдеться не лише про Німеччину, але і про інші великі країни Європейського Союзу, які могли б взяти участь в енергетичних проектах в Україні.

Тим часом німецький аналітик з компанії Global Insights Ральф Віґерт звертає увагу на те, що кредитна лінія у 2 мільярди євро, отримана від “Дойче банку”, була отримана на вигідних умовах – лише під 8% річних, що свідчить про довіру до української державної компанії. На думку німецького експерта, “Дойче банк”, який нещодавно відкрив своє представництво в Україні, не зупиниться на цьому кредиті та збільшуватиме свою присутність в Україні. А це, у свою чергу, покаже приклад іншим німецьким банкам, які досі оминали Україну: “Німецькі банки почали розглядати Україну як справжній новопосталий ринок, який буде швидко рости. Гадаю, що незабаром ми побачимо, що інші німецькі банки, такі як Commerzbank, Dresdnerbank наслідуватимуть приклад Deutschebank''у”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG