Доступність посилання

ТОП новини

Заступниця генерального секретаря Ради Європи Мод де Бур-Букікйо, яка взяла участь у відкритті в Києві 7-ї міністерської конференції Ради Європи з питань ЗМІ, в інтерв’ю радіо “Свобода” наголосила, що справа про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе залишається важливою для всіх європейців.


Юрій Свірко

Київ, 10 березня 2005 року - На запитання української служби радіо “Свобода” про оцінку останніх подій у справі Ґонґадзе, зокрема самогубства колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка, якого звинувачували у причетності до замовлення вбивства журналіста, Мод де Бур-Букікйо відповіла так:

Мод де Бур-Букікйо: “Для Ради Європи дуже важливо, що був зроблений прогрес у розслідуванні цієї справи. Такі справи розв”язують лише шляхом правосуддя. Звісно, суд не може функціонувати, якщо влада не співпрацює з ним. Співпраця з боку влади означає те, що влада проводить попереднє розслідування дуже серйозно і не знищує свідків і не створює перешкод провадженню правосуддя. Ясно, що новий уряд (в Україні) налаштований, щоб справа (Ґонґадзе) просувалася, і не лише заради встановлення справедливості для жертви та його родини, але й щоб суспільство в Україні нарешті відчуло, що справедливість є реальністю у їхній державі”.

Чи робитиме Рада Європи подальші кроки у справі Ґонґадзе? ПАРЄ вже призначила спеціального доповідача з цього питання -- колишнього міністра юстиції Німеччини пані Cабіне Лойтгойсер-Шнаренбергер. Як Ви думаєте, Рада Європи може провести своє розслідування або надати допомогу?

Мод де Бур-Букікйо: “Ні, це точно не роль Ради Європи – займати місце (української) влади. Справді, цю депутатку призначили, щоб вона займалася справою Ґонґадзе. Рада Європи та її Парламентська асамблея були занепокоєні розвитком подій у цій справі упродовж 4 років. ПАРЄ свого часу вимагала від мого попередника на цій посаді вивчити, наскільки серйозно проводять розслідування в Україні. Він підготував доповідь Парламентській асамблеї. Тоді м’яч був у руках української влади. Нічого значного не відбулося, і саме тому ПАРЄ була занепокоєною і врешті-решт призначила цю особу спеціальним доповідачем. Я просто сподіваюсь, що із новим мандатам вона зможе скоро дійти того ж висновку, що і президент України цього ранку – що справу розв’язано і що тепер процес у руках правосуддя”.

Як Ви оцінюєте останні зміни в сфері засобів масової інформації України після Помаранчевої революції?

Мод де Бур-Букікйо: “Звичайно, що треба ще багато чого зробити. Зміни, які були досягнуті в політичному ландшафті України, також матимуть вплив на повномасштабне демократичне функціонування України, і це включає засоби масової інформації. Але це забирає час. Це не лише питання законодавства, це також питання навчання. Рада Європи готова розробити та встановити стандарти, але ці стандарти треба реалізувати на практиці. У цьому сенсі Рада Європи продовжить допомагати владі, забезпечувати навчання, а також інформувати журналістів про їхню відповідальність, тому що в цій галузі є спільна відповідальність влади та журналістів за забезпечення належної та вірної інформації суспільству, яке має право на повну картину”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG