Доступність посилання

ТОП новини

Віктора Ющенка таємно лікували й американці.


Сергій Драчук

Прага, 11 березня 2005 – Група американських лікарів таємно побувала в Відні, щоб допомогти лікувати тоді ще кандидата на президента України Віктора Ющенка. Цю таємницю розкрив сьогодні американський щоденник «Вашинґтон Пост». Досі про це вголос не говорили, бо американці не хотіли зайвих звинувачень у «втручанні» в українські вибори.

Представники американської влади й сьогодні не хочуть офіційно підтверджувати, що надали допомогу своїм лікарям, пише «Вашинґтон Пост». А провідний фахівець групи лікарів, які взялися за справу Віктора Ющенка, Ґреґорі Сатгоф, директор Групи аналізу критичних випадків Університету Вірджинія, підтверджує лише загальну інформацію. За його словами, Ющенкова родина дала йому дозвіл лише «дуже обмежено» обговорювати цю тему.

Лікар додав, що американський уряд тримався демонстративно осторонь. Але один чільний урядовець США анонімно повідомив газеті, що прохання про допомогу надійшло через іншого урядовця з Пентаґону, а підтримку групі лікарів у їхній подорожі до Австрії надав державний департамент. Щоденник також повідомляє про допомогу й від послів США в Україні та Австрії.

Директор віденської клініки, де лікували Віктора Ющенка, Михаель Цимпфер зі свого боку каже, що американські лікарі принесли досвід і цінну сторонню думку, які допомогли визначити лікування, бо сама клініка не має достатнього досвіду з отруєннями й біотероризмом.

Лікаря Ґреґорі Сатгофа запросив до співпраці вашинґтонський юрист Роберт МакКонел і його дружина Надя, керівник Фонду «Україна – США», обидва давні приятелі Віктора Ющенка. За словами МакКонела, лікаря Сатгофа йому порадили в американському уряді. Але роль Сполучених Штатів тримали в таємниці, бо саме антиамериканізм був значним елементом кампанії проти Ющенка.

Восени минулого року один український парламентар привіз МакКонелові й його дружині зразки волосся, нігтів і крові Ющенка. Філологи з Університету Вірджинія переклали документи про Ющенкову хворобу. А шестеро лікарів, фахівці з дерматології, нейрології, токсикології й нейрорадіології, яких зібрав разом Сатгоф, узялися до праці. Один із них, токсиколог Кристофер Голстедж, запідозрив саме діоксин як найімовірнішу причину отруєння Ющенка.

І в грудні минулого року Сатгоф, Голстедж і ще один лікар вирушили до Відня, щоб самим оглянути Ющенка й зустрітися з його австрійськими лікарями. Якраз у той час іще одна лабораторія в Нідерландах підтвердила значний вміст діоксину в крові Ющенка.

Як сказав в інтерв’ю для «Вашинґтон Пост» згаданий неназваний американський урядовець, речовина, знайдена в Ющенковому тілі, дуже нагадує діоксин високої концентрації, який іще на початку цього десятиліття виробляла одна лабораторія в Росії.

Але інший американський урядовець наголосив, що можливий зв’язок із російською лабораторією не означає причетності росіян до отруєння Ющенка – отруту могли звідти просто вкрасти. За його словами, наразі ніхто не може сказати, хто саме скоїв отруєння.

А таємне перебування американських лікарів у Відні закінчилося історією як зі шпигунського роману, додає американський щоденник. Коли вони 12 грудня вийшли з готелю, щоб їхати на летовище, до них підкотив чорний лімузин, і його водій повідомив: «Пане Сатгоф, це ваше авто». Лікарі вже почали складати свої речі до багажника, коли запідозрили, що тут щось не так: жодної машини вони не замовляли. Вони вихопили речі, зловили таксі й помчали на летовище. І лише потім з’ясувалося, пише «Вашинґтон Пост», що авто за ними прислало американське посольство…

Дещо прозаїчніше змалювала ці події прес-служба президента України Віктора Ющенка. Як заявила сьогодні його прес-секретар Ірина Геращенко, троє американських медиків, про яких згадано в статті, були одними з багатьох, які консультували Віктора Ющенка восени і взимку минулого року.

Прес-секретар нагадала, що віденська клініка зверталася по допомогу до лікарів із Франції, Ізраїлю, Америки та інших держав, і цю допомогу запропонували чимало медичних закладів із усього світу. Зокрема, за словами Ірини Геращенко, зробити аналізи та здійснити необхідні консультації виявили готовність українські, західноєвропейські, японські та інші лікарі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG