Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче унезалежнити від України постачання газу до Європи.


Марія Щур


Прага, 14 березня 2005 – Росія намагається переконати Європу в необхідності збудувати новий газогін в обхід України. Західні оглядачі не мають спільної думки щодо економічної доцільності побудови такого газогону зараз, але переконані, що Москва намагається взяти транспортування газу до Європи під свій одноосібний контроль.

Після політичної невдачі в Україні та загострення стосунків з Білоруссю Москва повернулася до ідеї побудови нового газогону до Європи, який вона зможе повністю контролювати. Новий газогін має йти по дну Балтійського моря прямо до Німеччини і у перспективі до Британії та Скандинавії. Як пише впливова американська газета International Herald Tribune, Росія пропонує європейцям профінансувати будівництво нової труби, бо власних коштів на це Росія не має.

Інвестиція має бути одним з найбільших інфраструктурних проектів в історії. Експерти, до яких зверталася кореспондентка газети International Herald Tribune, називають суму від 8-10 мільярдів доларів. Але, навіть незважаючи на це, експерти говорять, що і новий газогін не зможе задовольнити зростаючий попит Європи в російському газі. Крім того, вони зазначають, що вдосконалити українську та білоруську систему газопроводів буде коштувати набагато дешевше.

Однак Росія наполягає на тому, що нова труба потрібна. На думку Жерома Ґіє, французького банкіра, який колись працював з “Газпромом”, Росія хоче диверсифікувати свої експортні шляхи частково з політичних, а частково з економічних причин: “Новий газогін може мати економічний сенс. Я не маю деталей проекту, і сумніваюсь, що їх має хтось інший, але зрозуміло, що потрібно збільшувати обсяг експорту, а для цього потрібно створити можливість для експорту. Коли це потрібно зробити через 10, 15, чи 20 років не відомо, але Росія завжди може спрямувати у нову трубу більше газу із уже існуючих напрямків для того, щоб представити проект як економічно виправданий. Це показує, що проект не суто економічний, але має і політичну складову. Росія намагається позбутися залежності від України чи Польщі. І, звичайно, ні Україні, ні Польщі ці плани не подобаються, бо вони зменшують їхній вплив на “Газпром”.

Французький експерт нагадує, що подібну тактику Росія вже втілила в життя, коли збудувала газогін по дну Чорного моря до Туреччини, але поки що труба заповнена лише на 10% своєї потужності. За словами українського експерта з Інституту економічних досліджень та політичних консультацій у Києві Івана Полтавця, Росія поспішає, бо побоюється, що Європа може вирішити на користь алжирського газу.

Щодо України, то вона робить рішучі кроки, щоб довести, що її репутація ненадійного партнера була пов''язана лише з минулим урядом, а нині вона гарантує безпеку постачання енергоносіїв до Європи. Про це, зокрема, говорив Президент України Віктор Ющенко під час свого перебування в Німеччині минулого тижня. Якщо Україна зможе переконати Європу, вона притягне європейські інвестиції на модернізацію власної транспортної мережі, а не російської. Повірити Україні може бути вигіднішим і для Європи, адже у цьому випадку інвестиції потрібні уполовину менші, наголошують українські фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG