Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний Київ хоче вчити в Україні іракських військових, що це дасть пересічним українцям?


Мар’яна Драч


Прага, 15 березня 2005 року – Попри те, що Україна у вівторок почала виведення частини своїх вояків з Іраку, офіційний Київ не збирається покидати Ірак. Українські інструктори не лише навчатимуть іракських військових в Іраку, але й пропонують готувати іракських фахівців на території України. Представники лівої опозиції стверджують, що такі наміри української влади загрожують безпеці пересічних українців та стабільності у цілій Східній Європі. Чи справді це так?

Вперше ідею навчати в Україні іракських військових озвучив днями міністр оборони України Анатолій Гриценко. Про які конкретні пропозиції йдеться радіо "Свобода" розповів речник оборонного відомства в Києві, підполковник Андрій Лисенко.

Андрій Лисенко

Це можуть бути навчальні центри сухопутних військ, наприклад, в Десні. Це може бути навчальний центр інженерних військ в Кам''янці-Поділському. А також може бути і Академія збройних сил. Це вже для вищого керівного складу іракської армії. Тобто, всі категорії військовослужовців іракських збройних формувань, починаючи від солдата до генерала можуть пройти підготовку у військових навчальних центрах України.

Мар`яна Драч

А хто це буде фінансувати?

Андрій Лисенко

З приводу фіннсування можу тільки сказати, що заарз це знаходитьья в умовах переговорів, конcультацій. Поки що йдеться про можливості України.

Мар''яна Драч

А яка у цьому всьому вигода для України? Ви мабуть знаєте, що представники Комуністичної партії занепоєні тим, що Україна запрошує до себе іракських військових. Вони вважають, що через це Україні загрожують терористичні акти, а всій Східній Європі – нестабільність.

Андрій Лисенко

Йдеться не про запрошення, а про можливості України. І це має бути завтерджене рішення і на Раді нацбезпеки, і також розглянуте в парламенті. А вигода, якщо казати про вигоду, то завдяки цьому Україна зберігає можливість контактувати з нашими західними партнерами, а також вносити вклад у те, щоб в Іраку панувала стабільність і іракські сили вже мали відповідний фаховий рівень і могли своїми силами встановлювати і підтримувати там порядок.

Мар`яна Драч

Україна не перша пропонує Іраку підвищувати кваліфікацію іракських військових у себе вдома. Наприкінці минулого року з такою пропозицією виступила Словаччина, а кілька тижнів тому Румунія. Сусідня з Іраком Йорданія вже готує іракських вояків. Незалежний військовий експерт Ян Кемп, який працює у Лондоні, у розмові з радіо "Свобода" зауважив, що всі закордонні проекти невеликі за розміром.

Ян Кемп

Наприкінці лютого Румунія запропонувала програму навчання для 27 іракських офіцерів у Національному оборонному університеті в Бухаресті. Очікують, що Румунія сама фінансуватиме цей проект. Загалом кількість військових, які відвідують подібні курси, досить мала. Це дорого - посилати іракців за кордон. Також є проблема мови. У програмах навчання, які організовують Сполучені Штати чи інші члени НАТО, англійська мова є робочою. Тому посилати іракців у неангломовні держави є певною проблемою.

Мар`яна Драч

Щодо ризиків для України, то британський фахівець уважає, що від дій терористів сьогодні не застрахований ніхто. Тим паче ризикує будь-яка держава, яка підтримує політику США щодо боротьби з тероризмом після вибухів в Америці 11-го вересня. А таких держав, які в тій чи іншій формі долучилися до коаліції під проводом Вашингтона, нині близько 80. Ян Кемп переконаний, що пропозиція навчати іракських вояків в Україні має поліпшити українсько-американські відносини. А Вашингтон, як зауважує експерт, має серйозні економічні важелі, щоб винагородити своїх партнерів. Як саме, українці можливо дізнаються вже на початку квітня, коли до американської столиці завітає президент України Віктор Ющенко. Тим часом ще до війни в Іраку іракців взялася навчати сусідня з Україною Угорщина. Як це там відбувалося і чим обернулося для пересічних жителів докладніше розповість наш кореспондент у Будапешті Василь Плоскіна.

Василь Плоскіна

Угорщина відкрила центр з підготовки іракських добровольців на початку 2003 року на базі військової частини в місті Тасар. Фінансувала курси американська сторона. За неофіційними джерелами, в Тасарі пройшли підготовку від кількох сотень до 2 тисяч іракців з числа опозиційних режиму Саддама Хусейна організацій за кордоном, головним чином із Західної Європи. Навчали курсантів американські інструктори з 31 військового підрозділу армії США. Слухачів готували до роботи перекладача, координатора гуманітарних вантажів, посередника між цивільними та доброчинними організаціями, відповідального за надання притулку біженцям, зв’язківця, що інформує мирне населення про те, як мешканцям слід поводитися під час військових операцій, аби уникнути зайвих жертв тощо. Прес-секретар Пентагону майор Тімоті Блер на початку квітня 2003 року назвав успішними курси іракських опозиціонерів завдяки активній підтримці Угорщини.

Втім, угорське населення південноугорських міст Тасара та Капошвара не раз влаштовувало демонстрації протесту, вимагаючи від уряду Угорщини закрити центр підготовки іракців, щоб не привертати увагу міжнародних терористів. Однак цього не сталося. Самі угорці ретельно дбали про охорону навчального Центру. Підступи до військової бази в Тасарі постійно охороняли угорська поліція та військові разом із спецслужбами. В районі Центру також відбувалося повітряне патрулювання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG