Доступність посилання

ТОП новини

Нелегальна праця в Польщі: перед ведуть українці


Володимир Павлів

Варшава, 15 березня 2005 – У вівторок у Варшаві відбулася презентація експертного дослідження на тему працевлаштування іноземців у Польщі. У висновках дослідження, яке здійснили фахівці загальнопольського Інституту публічних справ, вказано, зокрема, на необхідність лібералізувати польське законодавство в справі працевлаштування іноземців. У цьому дослідженні мовиться, що на даний момент у Польщі нелегально працює до 300 тисяч іноземців, більшість із котрих – громадяни України.

До запровадження Польщею візового режиму для громадян України польська прикордонна служба щороку фіксувала приблизно півмільйона українців, котрі могли нелегально працювати в цій країні. Після запровадження віз ця цифра коливається від 50 до 250 тисяч українських нелегалів.

Про те, що хоч би часткова легалізація українських сезонних робітників є важливою проблемою українсько-польських стосунків, може свідчити той факт, що її обговорювали прем’єр-міністри обох країн під час зустрічі в Києві кілька тижнів тому. Тоді Юлія Тимошенко і Марек Белька домовилися про те, що відповідні домовленості про легалізацію в Польщі українських сезонних працівників незабаром буде підписано.

Вирішення цієї проблеми може бути корисним не лише для української, але й для польської сторони. З дослідження польського Інституту публічних справ випливає, що польські працедавці дають роботу іноземцям переважно в тих сферах, де не хочуть працювати поляки.

Одна з авторок дослідження Юстина Фреляк говорить, що іноді польський фермер наймає для виконання сезонних робіт українців у той час, коли члени його родини виїздять на такі самі роботи до Німеччини чи Іспанії. Отже, ці іноземні робітники фактично не становлять загрози для польських робітників. Окрім сільськогосподарських робіт, поляки охоче наймають українців для роботи на будові, а жінок – як домогосподинь та опікунок до дітей і літніх осіб.

Постійна необхідність виїздити з Польщі, щоб отримати наступну візу, ускладнює життя не тільки українським так званим ґастарбайтерам, але й польським замовникам. “Замовникам”, бо з погляду закону ті громадяни, що використовують працю іноземців нелегально, не є працедавцями. Адже працедавець несе певну відповідальність за своїх працівників перед законом, повинен забезпечити робітникам медичне та соціальне страхування.

Однак для більшості поляків, які наймають українців для обслуговування їхніх осель чи фермерських угідь, процедура легалізації нелегалів є надто коштовною і довготривалою. За правилами, наймаючи іноземця, польський працедавець повинен спочатку дати оголошення в пресі, щоб переконатися, чи не претендує на це місце громадянин Польщі. Потім потрібно подати документи в Управління з питань працевлаштування й заплатити за дозвіл, який можна чекати і кілька місяців. Звичайно, що такі умови роблять легалізацію нелегальних працівників зовсім неперспективною.

Головна надія – на спрощення цих вимог. Із такими пропозиціями до польського Міністерства праці та соціальної політики українська сторона звернулася вже понад рік тому. Але до їхнього розгляду поки що так і не дійшло.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG