Доступність посилання

ТОП новини

Наше ставлення до свого здоров’я.


Інна Набока

Київ, 21 березня 2005 - Хтось із мудрих сказав: Здоров’я - це ще не все, але і все інше без здоров’я - ніщо. На жаль, ми нерідко забуваємо цю просту істину. Про наше ставлення до свого здоров’я, його медичні й психологічні аспекти розмірковує психолог.

Моя колега захворіла. Не те, щоби щось серйозне, звичайна застуда, але почувалася жінка зле, тож і взяла лікарняний. А наступного дня я почула на її адресу від іншої співробітниці: Подумаєш, ледь занедужала, а вже пішла на лікарняний! Занадто вже любить вона себе.

Цей випадок змусив мене замислитись на актуальну за нинішньої пори року та погоди тему: а чи вміємо ми хворіти? Чи завжди вчасно йдемо на лікарняний, чи виконуємо всі приписи лікарів? Питання чисто риторичні. Звичайно ж, ні! А от пояснень, чому так відбувається, багато. Хтось не хоче викликати невдоволення колег, яким доводиться виконувати нашу роботу, або начальства, що, як відомо, віддає перевагу працівникам із міцним здоров’ям. А у деяких трудових колективах вихід на роботу хворих працівників сприймається як прояв трудового ентузіазму і корпоративної солідарності, тож вітається і заохочується. Про шкоду для здоров’я хворого та оточуючих, яких він може заразити, чомусь не дуже замислюються.

Та найчастіше ми не дозволяємо собі похворіти самі. Термінова робота, важливі справи, зобов’язання, невирішені проблеми, втрачені гроші… Часто-густо нам здається, що ніхто інший з нашою ділянкою праці не впорається, що доручити нікому нічого не можна, що без нашої особистої присутності вся справа загине. Зрозуміло, що зазвичай це зовсім не так.У глибині душі ми й самі це усідомлюємо, але от не можемо наважитися на таку "страшну" річ, як лікарняний. А щодо нашої "незамінності"… Всі ми по-своєму незамінні. Це лише за совєтських часів панувало гасло "нєзамєнімих у нас нєт" і людина розглядалася як маленький гвинтик великої системи. Та чи варті наші трудові здобутки, за всієї до них поваги, загубленого здоров’я? Адже навіть такі дрібниці, як застуда, не кажучи вже про грип, зовсім не минають безслідно для нашого організму. Так, британські дослідники встановили, що вихід на роботу зі застудою збільшує ризик серцево-судинних захворювань у два рази.

Загальновизнано, що ставлення до свого здоров’я - один з показників культури як окремої людини, так і суспільства загалом. Боюся, в цьому сенсі ми навряд чи можемо вважатися культурною нацією.І це не лише медична, але і виховна, соціальна, психологічна проблема. Втім, це речі глобальні. Ну, а на особистому, індивідуальному рівні, гадаю, трохи більше любові до себе нам би зовсім не завадило, як би хто це не сприймав. На жаль, по-справжньому цінувати здоров’я людина починає лише тоді, коли його втрачає. Чи не краще подумати про це заздалегідь? Якщо вже спіткала вас така прикра річ, як хвороба, то не ризикуйте і не проявляйте недоречного трудового героїзму. До того ж працездатність і коефіцієнт корисної дії здорової людини набагато вищі. Одужаєте - і все надолужите. Побережіть себе!
XS
SM
MD
LG