Доступність посилання

ТОП новини

Про проект президентського указу “Про захист прав громадян на використання російської мови та мов інших національностей в Україні”


Тарас Марусик

Київ, 22 березня 2005 - Під час роботи “круглого столу” “Українська культура сьогодні: стан, перспективи розвитку та дослідження” з нагоди 110-ої річниці від дня народження Максима Рильського, який відбувся 21 березня, його учасники широко обговорювали загрози українській мові, які сьогодні починають іти від нової влади.

Мабуть, недаремно у роботі “круглого столу” взяли участь з десяток народних депутатів України. Відомо ж бо, що нічого так добре не згуртовує, як загрози.

Ведуча, директор Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології Національної академії наук України Ганна Скрипник, ще зберегла певні надії на нову владу, яка, на її думку, повинна уважно ставитися до культури та мови.

Ганна Скрипник

Адже і дотепер не подоланий монокультурний регіоналізм, і дотепер часто нас залякують певні політичні сили фактом, що будуть, розумієте, створювати якісь сепаратистські утворення. І дотепер проблема мови залишається проблемою номер один, тому що відомо, що у ВР є кілька законопроектів, які намагаються піднести статус російської мови в той час, коли вона не є сьогодні загроженою.

Як і далі, загрожена саме українська мова, спілкувальне середовище якої надзвичайно звужено, інформативний потенціал збіднений, вона не є сьогодні мовою повноцінною державною, якою мала б бути.

Тарас Марусик

Всі народні депутати, які взяли слово після Ганни Скрипник, виявилися радикальнішими. Академік і прекрасний поет Борис Олійник, кажучи про інформаційний простір, зазначив, що “як би ми не ставилися до Юрія Іллєнка з його радикальними висловами, але цей простір таки окупований”.

Борис Олійник

Стосовно мови, ось вам будь ласка, зараз Вам проголосять новий указ. Я тепер один з доповідачів у ВР в Радянській Україні, який доповідав про державність мови, змушений тепер читати цей указ за часів нашої незалежності.

Що це? Я думаю, може ми йому пояснимо.

Тарас Марусик

Борис Олійник згадав проект президентського указу “Про захист прав громадян на використання російської мови та мов інших національностей в Україні”, який днями з відповідними резолюціями надісланий у різні органи державної влади. Павло Мовчан свого обурення цим документом не приховував.

Павло Мовчан

Російська мова стає панівною, це робиться руками Ющенка, вже робиться. Це закінчиться колосальною катастрофою. І тому я хотів би, щоб у цих зверненнях ми б взяли відповідну інтонацію.

Тарас Марусик

Інший народний депутат, академік Микола Жулинський також не приховував своїх емоцій.

Микола Жулинський

Ми маємо Конституцію України, маємо статтю 10, яка чітко каже, що державною мовою України є українська мова. Ми не прийняли до сьогоднішнього дня закону про те, щоб реалізувати цей базовий принцип конституційний, де було б визначено статус української мови як державної.

Натомість нам пропихають закони про другу мову, офіційну мову. Оточення нинішнього сьогодні Президента одстоює, розумієте, вони поки ще не встигли, мовляв, закони не прийняли, то давайте указом вже підемо назустріч цим домаганням статусу, по суті, офіційної мови для російської мови. Так що ж це робиться?

Тарас Марусик

Микола Жулинський заявив: “Якщо далі ми будемо мовчати, далі пасивно реагувати на це, ситуація може стати такою, яку виправити буде надзвичайно складно”.

На сьогодні все. До четверга в рубриці “А мова – як море!”.
XS
SM
MD
LG