Доступність посилання

ТОП новини

Прорив української митців у Великій Британії.


Леся Олійник

Київ, 23 березня 2005 - На провідних сценах Великої Британії виступають українські оперні співаки Ольга Микитенко і Павло Баранський. В Единбурзі і Лондоні відкрилися виставки сучасних художників України.

Продовжуються також англійські гастролі Одеського оперного театру. Усі ці заходи є виявом нових для України форм мистецьких зв’язків.

Останнім часом британці мають постійну нагоду знайомитися з мистецтвом України. Радіо “Свобода” вже повідомляла про гастрольний тур в Англії переможиці “Євробачення” Руслани та про гала-концерт у Лондоні українських поп і рок-музикантів. Причому відбувається це без втручання і сприяння держави. Наприклад, з українськими співаками активно співпрацює Валлійська Національна опера. На її запрошення солістка Національної опери України Ольга Микитенко впродовж місяця співатиме на сценах Кардиффа, Бірмінгема, Брістоля, Ліверпуля та інших міст Англії. Після першого ж спектаклю “Травіати” місцева музична критика високо оцінила її Віолетту. У Великій Британії почали з’являтися продюсерські структури, які займаються презентацією українського мистецтва. Так, у шотландському місті Единбурзі центр “Денуш-файн-артс” здійснює тривалий проект “Мистецтво України”. Впродовж двох місяців в галереях Единбурга та Лондона демонструються твори сучасних українських художників Андрія Сидерського, Григорія Шишка, Панаса Титенка, Андрія Яланського, Леоніда Кудрявцева. Ось що сказала кореспонденту радіо “Свобода” радник міністра культури Оксана Мельничук із приводу міждержавних мистецьких зв’язків: “Ні в якому разі Міністерство культури не може претендувати на якусь гегемонію в цьому питанні чи монополізацію цього питання, коли митці і наші закордонні колеги чекають від владних структур якоїсь ініціативи. І ми маємо тільки скористатися тими контактами і тією роботою, яка була вже зроблена, щоб її тільки поглибити” . Пані Мельничук повідомила, що в Міністерстві культури з’явилася нова посада заступника міністра з європейської інтеграції, а також про ініціативу нового міністра Оксани Білозір організації мережі “українських домів” – осередків української культури з потужним бюро по експортуванню української культури в Європу.

“У нас уже були люди з Німеччини, які готові робити в Берліні такий центр. Сподіваємося також на Лондон” .

Тим часом у Великій Британії не чекають на створення Міністерством нових структур, а знаходять можливості самостійно співпрацювати з українськими митцями. Зокрема, завдяки англійській “Ballet Company” Одеський оперний театр ось уже майже півроку знайомить британських слухачів з українським оперним мистецтвом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG