Доступність посилання

ТОП новини

В Белградi вiд минулого тижня страйкують авiамеханiки. Через це не полетiв жодний лiтак нацiональної компанiї “Ят ервейз”. А у вiвторок почали страйкувати й авiаiнженери. Керiвництво компанiї тимчасово усунуло з робочих мiсць усiх страйкарiв.


Михайло Рамач

Белград, 24 березня 2005 – Драма в єдинiй сербськiй авіакомпанії триває вiд минулого року. Спершу страйкували пiлоти, вiдтак механiки та iнженери. Нова хвиля страйкiв спалахнула у сiчнi й лютому. Влада призначила нове керiвництво, вимагаючи вiд нього реорганізувати компанiю, котра свого часу була високоприбутковою. Керівництво заявило про намiр звiльнити майже одну третину працiвникiв.

Профспiлка страйкарiв стверджує, що вони не отримують зарплати вiд грудня. Мiнiстерство фiнансiв повiдомило, що компанiя через недбалiсть колишнього керiвництва витратила грошi, передбачені для зарплат, та, що з держбюджету не будуть фiнансувати тих, хто заробляє набагато бiльше вiд пересiчних громадян. Попри те, влада попередила, що розпочне й реорганiзацiю у ділянках електрогосподарства та нафтової промисловостi, котрi, так само, як авіакомпанія, досi були недоторканними.

Лiтаки “Ят ервейзу” уже тиждень не літають. На єдиному аеропорту в Сербiї панує хаотична ситуацiя. Сотнi пасажирiв, котрi купили квитки ранiше, намагаються обмiняти їх на квитки iнших компанiй. Компанiя, кажуть її керiвники, через страйк щодня втрачає 400 тисяч євро. До того, вона змушена за високу цiну винаймати закордоннi лiтаки.

У вiвторок авiамеханiкам вручили рiшення про усунення їх із робочих мiсць строком на три мiсяцi. Ремонтнi зали на столичному летовищi закритi. Уряд призупинив переговори зі страйкарями.

Сербська преса, як правило, критично ставиться до влади і з підтримкою до страйкарiв. Цим разом вона робить виняток. Газети зазначають, що уряд скорiше чи пiзнiше повинен приборкати усiх монополiстiв, тобто державнi компанiї, котрi через брак конкуренцiї досi були в змозi шантажувати як бiльшiсть громадян, так i державу.
XS
SM
MD
LG