Доступність посилання

ТОП новини

У Кремлі Україною буде займатися нова людина і структура.


Віталій Портников

Москва, 23 березня 2005 року - У Кремлі відбулися кадрові та організаційні зміни, які безпосередньо стосуються України. Володимир Путін вирішив, хто керуватиме нещодавно створеним управлінням Адміністрації президента Росії з питань міжрегіональних і культурних відносин із закордоном. Це управління відповідатиме за стосунки з державами, які виникли на просторі колишнього Радянського Союзу. Керівником нової структури став відомий російський політтехнолог Модест Колеров.

Створення президентом РФ Управління з міжрегіональних і культурних відносин із закордоном спостерігачі в російській столиці вважають відповіддю Адміністрації президента на нещодавні події в Грузії і Україні, насамперед на Помаранчеву революцію.

Російські спостерігачі називають Модеста Колерова контрреволюціонером, який має повернути РФ позиції, втрачені в результаті приходу до влади в Україні команди Віктора Ющенка.

Як підкреслюють спостерігачі, нове управління буде мати досить серйозні можливості. На сайті президента Росії перед призначенням пана Колерова з’явилася довідка про діяльність управління, в якій зазначається, що полем його діяльності будуть незалежні держави, які створені на території колишнього Радянського Союзу, а звітувати Модест Колеров буде безпосередньо перед керівником Адміністрації президента Росії Дмитром Медведєвим. Саме Дмитра Медведєва спостерігачі в російській столиці називали куратором проекту допомоги на українських виборах колишньому прем’єр-міністру Віктору Януковичу.

Як наголошують у Москві, Модеста Колерова можна назвати близьким соратником іншого відомого російського політтехнолога Гліба Павловського. Разом із Глібом Павловським пан Колеров очолює так званий проектний комітет, що об’єднує російських політологів і політтехнологів. Гліб Павловський називає свого колегу людиною ліберальних, антифашистських і контрреволюційних поглядів.

Варто нагадати певні цитати з написаного Модестом Колеровим.

"Смута в Україні буде мати тяжкі наслідки для РФ. Росія протиставляє Віктору Ющенко і західній допомозі максимальний політичний ресурс – особисту участь Володимира Путіна у долі українських виборів. Боротьба за національні інтереси – це війна, у якій сьогодні ще далеко до переможного 1945 року. Ми поки що у грізному 1941 році”. Модест Колєров, листопад 2004 року.

“Досить екзотичне розташування Криму у складі України накладає серйозний відбиток на будь-які визнання нерухомості кордонів. У Криму пересікаються стратегічні інтереси Росії і України. Не варто тішити себе надією, що час вилікує цю хворобу. Питання має ставитись про особливий статус Криму стосовно Росії”. “Незавісімая газета”, лютий 1992 року.

“Гіпотетичний перехід влади в Україні і в Білорусії в руки проамериканських націоналістів є небезпечним”. Листопад 1992 року.

І не тільки про Україну: “Окупація Прибалтики не є вигідної для Росії, однак якщо раптом, якщо буде вигідною, то жодних формальних проблем для цього не існує”. “Російський журнал”, 20 березня 2003 року.

Ось такими є погляди чиновника російської адміністрації, відомого політтехнолога Модеста Колерова, котрий як керівник управління з міжрегіональних і культурних відносин із закордоном буде займатися Україною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG