Доступність посилання

ТОП новини

Відлуння фальсифікації на президентських виборах або встановлення юридичної справедливості.


Ірина Халупа Гості: Віктор Шишкін - колишній генпрокурор; Олександр Черненко - речник КВУ; Василь Куйбіда - колишній мер Львова, заступник голови Народного Руху України.












Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 24 березня 2005 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Ми продовжуємо свої вечірні програми.

На черзі передача “Вечірня Свобода”.

Вітаємо всіх, хто нас слухає.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Тема передачі на 24 березня: Відлуння фальсифікації на президентських виборах або встановлення юридичної справедливості.

Гості: Віктор Шишкін, колишній генпрокурор України; Олександр Черненко, речник КВУ; Василь Куйбіда, колишній мер Львова, заступник голови Народного Руху України. Вітаю вас, шановні панове, і дякую за участь у “Вечірній Свободі”.

Другий тур президентських виборів в Україні тисячі міжнародних та українських спостерігачів визнали не демократичними, а такими, в яких грубо було порушене виборче законодавство. Була створена відверта обструкція народному волевиявленню, чинилася системна фальсифікація.

Ці порушення в Україні не забули, і схоже, що розпочався процес притягання злочинців до кримінальної відповідальності.

Львівська прокуратура розслідує 35 кримінальних справ, порушених під час виборчої кампанії. З них 10 уже передано на розгляд до суду. Вчора троє обвинувачених у скоєні злочинів під час виборчої кампанії отримали від трьох до трьох з половиною років позбавлення волі з відстрочкою виконання вироку. Обвинувачені організували так звані "каруселі", тобто голосування за фальшивими бюлетенями.

Суд Вінницької області засудив четверо осіб на півтора року виправних робіт за використання підроблених відкріпних талонів на другому турі президентських виборів. Із засуджених стягатимуть також на користь держави 20% від їхніх заробітків.

Бобринецький регіональний суд Кіровоградської області 16 березня засудив до 5-ти років ув’язнення голову виборчої комісії дільниці номер 25 ТВК 101 за фальсифікацію результатів голосування під час другого туру президентських виборів.

До відповідальності також притягнуть міліціонера, що відмовився порушити справу після того, як підпалили виборчі бюлетені у Рівненській області.

Загалом Генеральна прокуратура України розслідує більше двохсот кримінальних справ, які стосуються порушення виборчого законодавства. Із порушених справ більш, ніж половину, вже спрямовано до суду. Говорить Анатолій Колісник, начальник управління кримінальних справ Генпрокуратури.

Анатолій Колісник

Генеральна прокуратура України приділяла і на даний час приділяє значну увагу розслідуванню кримінальних справ, порушених за фактом порушення виборчого законодавства, зокрема порушено понад 200 кримінальних справ.

З цих порушених кримінальних справ вже 101 кримінальна справа спрямована до суду. Частково кримінальні справи, які спрямовані до суду, уже розглянуті судами, і по них винесені вироки.

Всі кримінальні справи, які розслідуються органами прокуратури, перебувають практично на контролі в Генпрокуратурі України по порушенню виборчого законодавства.

Практично у всіх областях є кримінальні справи по порушенню виборчого законодавства, але найбільше таких порушень, найбільша кількість кримінальних справ у порушенні було у Львівській області, у Вінницькій області, в м. Києві порушено кримінальні справи, значна кількість, та ряду інших областей.

Ірина Халупа

Львівська прокуратура порушила низку кримінальних справ проти осіб, яких звинувачують в порушенні виборчого законодавства на минулих президентських виборах.

Серед тих, кого звинувачують у скоєні злочинів під час першого й другого турів голосування, родич тодішнього начальника МВС у Львівській області Олег Сало. У карних справах також фігурують прізвища податківців.

Наша львівська кореспондентка Галина Терещук спілкувалася з керівниками прокуратури міста та області.

Галина Терещук

Прокурор Львівської області Євген Блажівський повідомив, що у місцевому суді Франківського району м. Львова за фактом викрадення бюлетенів двох обвинувачених засуджено до трьох з половиною років. Одного – до трьох років позбавлення волі із термінуванням виконання вироку на два роки.

Судді залізничного місцевого суду розслідують кримінальну справу щодо підпалу виборчої урни, у цьому звинувачений пан Семечко, чоловік рідної сестри колишнього начальника УМВС області Олега Сала. За законом чоловік, який скоїв цей злочин, може нести покарання до 8 років позбавлення волі.

Прокуратура передала на розгляд суду 10 кримінальних справ, які стосуються порушень під час виборів, а ще 35 розслідує. Зокрема в статусі обвинувачених проходять керівники податкової міліції та адміністрації Миколаївського району, які напередодні 2 туру вимагали від своїх підлеглих здати по кілька відкріпних талонів, натомість працівники повідомили про це ЗМІ, і вчинився сандал.

Порушили законодавство, а відтак масово збирали талони і керівники Державтоінспекції області та управління по боротьбі з організованою злочинністю.

Фігурують і прізвищі начальників кількох районних відділків міліції, нині допитані понад 100 свідків. Прокурор Львівської області, Євген Блажівський розповів, що, в основному, порушення стосуються вимагання керівниками відкріпних посвідчень, організації підпалів урн, а також бюлетенів.

Євген Блажівський

Окремі виконавці вже встановлені, керовані до суду. По окремих оголошено розшук, це жителі іншої області, не нашої області, вони оголошені в розшук, взято санкції на доставку їх до правоохоронних органів, проводиться робота оперативними службами безпеки України щодо встановлення замовників та організаторів. Сьогодні певні напрацювання в цьому напрямку є.

Галина Терещук

Однак деякі політологи стверджують, що особи, які скоїли злочини під час президентських перегонів, і щодо яких порушені кримінальні справи, навряд чи будуть справді покарані, тобто їх не позбавлять волі, оскільки справи оскаржуватимуть потім в інших судах, затягуватиметься розгляд.

Але це, на думку політологів, стане своєрідною наукою для майбутніх виборів в Україні, коли люди боятимуться йти на злочин, коли знатимуть, що нестимуть кримінальну відповідальність.

Ірина Халупа

Пане Шишкін, встановлення справедливості – це річ необхідна для затвердження демократичних підвалин в Україні. Людям треба вірити, що система працює, що порушення виборчого процесу буде каратися.

Оскільки порушення на президентських виборах були такими масовими, чи можливо притягнути до відповідальності усіх підозрюваних?

Віктор Шишкін

При бажанні - так або майже так. Тобто майже всіх або всіх, але при великому бажанні.

Ви вірно сказали про справедливість, але якраз те число, про яке Ви тільки що сказали, що Генпрокуратура, хоч я думаю, що не лише Генпрокуратура, а вся українська прокуратура (Генпрокуратура – це лише один з підрозділів усієї прокуратури) вже веде або вела майже 200 справ і скерувала до суду майже 100.

Нібито, на перший погляд, це багато, ніби повинен бути оптимізм, але я мабуть максималіст по натурі або більше песиміст, ніж оптиміст. З точки зору справедливості, якщо Ви запровадили це слово, я вважаю, що справедливість поки що не відбувається.

Чому? Чим закінчуються переважно ці справи? Закінчуються засудженням або скеруванням до суду тих осіб, які безпосередньо виконували це чисте завдання. Це все одно, що справа Ґонґадзе, коли нам обіцяють завтра закінчити та відправити ніби виконавців того, що відбулося з Ґонґадзе, але ніхто сьогодні не має ілюзії, що замовника, організатора вже ніхто на лаву підсудних по справі Ґонґадзе не посадить.

Аналогічно це стосується і цих справ. Я хотів би нагадати, я все ж таки старий суддя, тобто я починав свою судову діяльність на початку 70-х років, тоді був молодим суддею, і в той час лунала така голосна справа, вона називалася “рибна справа”.

Тобто повна “хімія”, махінації, пов’язані з експортом риби, здобиччю риби, реалізацією риби. Справа почалася з провінції, тобто з областей, і коли слідчі органи вийшли на центр, тобто на тодішнє ЦК Компартії України, на раду міністрів того часу, кінці обірвалися.

Тобто ті, хто безпосередньо виконував завдання, вони сіли на лаву підсудних, а хто спрямував когось це завдання, вони залишилися поза увагою і слідчих органів, і суду.

Я думаю, що та ситуація, яка склалася сьогодні, вона чимось нагадує сьогоднішню. Я думаю, що в сучасного керівництва Генпрокуратури України нема, на мій погляд, політичної волі, навіть немає, на мій погляд, політичного замовлення щодо доведення всіх цих справ до логічного завершення, до логічного кінця.

Справа в чому? От Ви торкнулися лише ситуації, пов’язаної з виборами президента, а на рік раніше відбулися мукачівські події. От давайте на фоні цих мукачівських подій подивимось.

Один із заступників Генпрокурора сучасного, сучасний заступник, саме він розбирався із мукачівськими подіями тодішніми щодо фальсифікації і сказав, що там нічого немає. І той же самий заступник сьогодні є при посаді.

Я Вам задаю риторичне питання: так ця особа вчора була така, а сьогодні буде чесна чи ні?

Ірина Халупа

Це Ви про пана Шокіна, так? Пане Шишкін, отже це, на Вашу думку, відсутність політичної волі. Ви трохи скочили вперед, бо я хотіла Вас запитати, чи досить того, щоб виконавців посадити, чи треба знайти організаторів та замовників того, що відбувалося?

Хіба у Генпрокуратурі бракує важелів, щоб допитати людей у тому, хто це замовляв, хто їм платив за це, від кого приходили ті вказівки?

Віктор Шишкін

Я знову повертаюся до Вашої термінології. Ви самі вжили слово “справедливість”. Так от, з точки зору справедливості, те, що Ви тільки що сказали, не достатньо. Справедливість для народу, для тих людей, які були на Майдані під час помаранчевої революції, справедливість – це загальнооб’ємне поняття, яке стосується не лише виконавців, а й організаторів і замовників.

У сучасної прокуратури з точки зору можливих механізмів їх досить.

Але знову повертаємося до розуміння “політична воля” з боку керівництва, бажають чи не бажають вони це довести до логічного кінця, то саме це об’ємне поняття – “справедливість”.

Ірина Халупа

Пане Черненко, КВУ моніторив всі тури виборів, ви ретельно фіксували всі порушення, всі зловживання, які відбувалися. Як Ви розцінюєте це, що зараз відбувається, щодо притягання до відповідальності людей, який підозрюють у порушенні виборчого законодавства? Чи Ви також песимістично на це дивитися, як пан Шикін, і що воно не матиме логічного кінця, чи щось все-таки просувається вперед?

Олександр Черненко

Тут двояка відповідь.

Дивіться, речник прокуратури, який був в ефірі, толком не зміг назвати, скільки справ відкрито...

Ірина Халупа

Він обіцяв, що наступного тижня він прийде і все розкаже.

Олександр Черненко

Ми подали офіційний запит у Генпрокуратуру, нам дали офіційну відповідь. Станом на 9-те березня (я думаю, що мало що змінилося з того часу) було відкрито 255 кримінальних справ, у 16-ох з них вже провадження закрите, не знайшли там складу злочину.

У цих 255-ти справах лише 11 справ стосуються представників органів виконавчої влади або місцевого самоврядування, себто, власне, проти чиновників. Там є 64 проти членів комісій, проти інших осіб, які вкидали, вливали фарбу, підпалювали. Звичайно, це злочин, вони мають нести відповідальність.

До речі, ті десь до десятка вироків судів, які були, досить гуманні. Це ми тільки називаємо, що від трьох до п’яти, але майже всі вироки були або з відстрочкою покарання, очевидно ці люди попадуть під амністію, або з випробувальним терміном до трьох років, а це люди будуть на підписці, а потім їм скасують цей строк.

Я думаю, ця гуманність у таких випадках десь виправдана, тому що у людини пляма залишиться на все життя, вона вже ніколи подібних речей не буде робити.

Щодо замовників... Я назвав лише 11 представників органів влади місцевого самоврядування. За нашими даними, саме ці люди виступали ініціаторами більшості порушень.

Ось Вам і відповідь на Ваше запитання.

Тобто, ми знаємо, що у розшуку є заступник мера Кіровограду, затриманий один голова райадміністрації у Хмельницькій області, кілька заступників голів адміністрацій в інших областях. От і все.

Вчора з’явилася інформація Шокіна ніби то про справи проти двох членів ЦВК.

Ірина Халупа

Ківалова...

Олександр Черненко

Там не звучав Ківалов. Це вже журналісти... Він сказав, що це очевидно.

Ірина Халупа

Докумекалися.

Олександр Черненко

Однозначно сказано не було.

Тому, звичайно, це нас не задовольняє.

Інша проблема. Ви знаєте, скільки кримінальних справ відкрито на цілу Донецьку область? Аж одна. Чому? Є дві причини. Якщо у Львівській, Сумській, Кіровоградській областях, по яких максимальна кількість справ відкрито, то там максимально лише голів обласних прокуратур або управлінь звільнили, принаймні дійшли до районів. У Донецькій, Луганській областях фактично лишилися одні і ті ж самі люди.

Виникає така ситуація, що дуже багато людей були так чи інакше задіяні у фальсифікаціях, або за їхньої мовчазної згоди це робилося. Там виникає поняття кругової поруки, бо якщо там починати глибоко копати, то, очевидно, що дуже-дуже багато людей.

Відповідно із-за мовчазної згоди людей знайшли кілька “офірних цапів”, проти яких відкрили цю одну кримінальну справу. І то там по факту відкрили, там конкретних осіб немає. Там знайшли замість бюлетенів газети і журнали і на шести дільницях. Я думаю, що таких дільниць набагато більше.

Віктор Шишкін

Тут якраз пролунало слово “по факту”. Які процесуальні наслідки? Справа у тому, що якщо справа була відкрита по факту, а потім її закривають по факту. Фактично немає процесуальної особи, яка може оскаржити постанову про закриття такої справи, крім самої прокуратури.

Якщо відкривається проти особи, то таким чином більш широке коло процесуальних осіб, тому що є особа підозрювана, є потерпіла особа, тоді набагато ширше коло осіб, які мають право оскаржити. Таким чином, що до першого випадку це замкнуте коло. Тобто, немає кому оскаржити.

Це, як з рішенням Печерського суду щодо Піскуна, немає оскаржити це рішення, тому що прокуратура сама оскаржувати не буде, Кучма також, тому фактично ніхто не може скасувати це незаконне рішення. Таким чином ніхто не зможе оскаржити, а також оскаржити незаконне, наприклад, закриття кримінальної справи, яка була відкрита по факту.

Ось у чому ще юридично-процесуальна тонкість, яка випливає з кримінального процесу.

Ірина Халупа

Так що сам КК нібито вороже ставиться до цієї ситуації...

Віктор Шишкін

КК нормальний, а от виконавці цього КК... Вірно було підмічено, що справу треба відкривати проти особи, а по факту – це вже як виняток, коли ми взагалі не вбачаємо особу. А я дуже сумніваюся, що у виборчому процесі ми не вбачали осіб.

Ірина Халупа

Пане Шишкін, я не адвокат, не прокурор, ні юрист, просто це може звучати, як наївне запитання. Якщо у справі по факту у розслідуванні цієї справи знаходиться якась людина, яка явно скоїла злочин, яке логічне продовження цього? Тоді відкривається ще одна справа проти людини?

Віктор Шишкін

Так, змінюється постанова про відкриття справи, а значить і людина вже є, як сьогодні кажуть журналісти, фігурантом.

Ірина Халупа

Пане Куйбіда, ось ми чули, що було засуджено кілька осіб у Вашому рідному Львові, причому з відстрочкою, і, як стверджує пан Черненко, ті особи, напевне, підпадуть під амністію і ніколи не будуть сидіти у тюрмі за те, що вони скоїли.

З одного боку, може, така гуманність, може декому вона потрібна, з іншого боку, люди, які скоюють злочини, не отримують покарання.

Як Ви розцінюєте таке явище? Чи це б’є по моралі загальній українського суспільства, чи сам факт, що все ж таки пальцем було показано на деяких людей, і попри те, що вони не будуть сидіти, все ж таки це тавро залишається над ними, і вони, і їхні знайомі, і друзі, і загалом вся громадськість не буде повторювати такі речі на наступних виборах?

Василь Куйбіда

Ви вважаєте справедливим, що показали пальцем на деяких людей, тобто вибірково? Скоїло злочин дуже багато осіб.

Я погоджуюся з думкою пана Віктора, що нам потрібно не тільки назвати усіх, хто скоював протиправні вчинки, але і тих, хто організовував це, керував, і оцінити ступінь вини кожного.

Далі можна їх не притягати до суворої кримінальної відповідальності, але якщо ми не назвемо усіх і не оцінимо їхні вчинки належно, то ми таким самим потураємо, що у майбутньому хтось намагатиметься це зробити обов’язково і буде вважати, що має шанс уникнути відповідальності.

Окрім того, скажіть мені, яка це справедливість, якщо ось одного покарали, інший, що організовував або зробив такий же злочин, залишився непокараним? До кого ми тоді виявили милосердя? Я вважаю, що це хибний підхід.

З точки зору справедливості, ми повинні назвати усіх: і винуватців, і організаторів. Важливо нам не стільки з точки зору минулих - це вже минуле - важливо з точки зору майбутнього. Ці люди намагалися викривити волю людей. От вони собою намагалися підмінити весь народ. Внаслідок їхніх дій протиправних народ переставав бути джерелом влади, джерелом влади ставали вони – фальсифікатори.

Нам важливо, щоб народна воля фіксувалася через вибори, і щоб народ через вибори приводив до влади тих, хто найтонше відображає їхні сподівання.

У випадку, коли йде фальсифікація вже наперед приводять до влади людей відірваних від народу, які мають інакші цілі, мету, сподівання, ніж того хоче народ. Вони вже відірвані від народу. З часом ця прірва між народом і владою тільки зростає, програє усе суспільство.

Я ці розмірковування волів навести для того, щоб ствердити: мусить бути названий кожен і оцінене його порушення.

Ірина Халупа

Ми тут на хвилях радіо “Свобода” багато разів дискутуємо про справедливість. В нас були передачі про люстрації, ми багато часу приділили справі Ґонґадзе і інших вбитих журналістів, багато часу приділили корупції різним, великим злочинам, вбивствам і тому подібне. Але звести кінці до купи майже ніколи не вдається ми це бачимо, зокрема, коли йдеться про різні кримінальні розслідування в Україні.

Пане Шишкін, чи є якась межа, чи можна щось зробити у цій справі, у тих зловживаннях, де все ж таки будуть конкретні покарання може не всіх, але бодай якісь символічні покарання людей, які організували, чи якось спричинилися до цього і власне такі вироки будуть загальним повідомленням для громадськості , для українських виборців, що це далі не проходитиме, чи це взагалі щось таке можливе?

Віктор Шишкін

В Вашому питанні більш філософії і...

Ірина Халупа

Пане Шишкін, ми прекрасно знаємо, що всі винні не будуть сидіти за ґратами?

Віктор Шишкін

Але максимально це треба зробити, але з точки зору...

Ірина Халупа

Який мінімальний максималізм задоволить нас усіх?

Віктор Шишкін

Я умовно це кажу і жартома навіть, навіть той максималізм, який хоча би перевищить 50% від скоєного. Якщо 200 справ, то це звичайна при фальсифікації, особливо в Східних областях до 4-х мільйонів фальсифікації і результатів для підсумків другого туру, то одна справа на Донецьку область - це супер в мільйонній долі не справедливо, бо саме ні у Львові, ні у Києві, то і тут вистачало чого, але головна фальсифікація відбувалася саме не в цих регіонах, де якраз більше всього і відкрито сьогодні справ.

Але ми знову перейшли до суто технологічних питань, Ви більше задали філософське питання, я думаю, що буду намагатися філософськи відповісти. Перше, це повинно бути політичне розуміння, політична воля керівництва держави, що юриспруденція не є сьогодні сферою ні президента, ні парламенту, юриспруденція це є сферою сьогодні - третя гілки влади.

І виходячи з такого ідеалізму навіть при вій повазі до Ющенка, що ми його відстоювали, захищали, я неодноразово виступав з критикою з приводу того, що не мав він ніякого права давати своє резюме юридичного плану, що справа, яка стосується Ґонґадзе вже майже скоро буде завершеною. Це не його царське, я тут пожартую, діло.

Тому, тут під судовою владою не лише суди, я взяв в такому загальнофілософському аспекті, я маю на увазі всі правоохоронні органи, тобто органи нібито наближено здійснюють правосуддя – це перший напрямок. Тобто, сам Ющенко і його політичне оточення, і керівництво повинні розібратися в себе, хто вони є, в якій державі, і що вони хочуть побудувати в цій державі.

Друге, ви повинні працювати суто в спрямованому на демократичну правову державу у вирішенні кадрового питання. Ті особи, які заплямовані вже співробітництвом з попереднім режимом і у народів в тому числі в переважній більшості всі тих, хто стояв на Майдані, хто приймав участь в помаранчевій революції до них нема довіри, вони не можуть здійснювати юрисдикційні дії в нашій країні, вони повинні бути замінені так, як Ющенко обіцяв це з Майдану.

А сьогодні, особливо той, який відкриває і скеровує їх до суду, тобто суд в нас займає за законом пасивну роль, він не може відкривати сьогодні справу за сучасним законодавством, він ще й їх розглядає, а відкриває справу слідчий і прокурор. Ось ці дві процесуальні фігури, які передбачені сьогоднішнім сучасним станом КПК.

Саме вони сьогодні повинні бути настільки бездоганні, щоб народ той, який прийняв участь в помаранчевій революції мав до них довіру і інший народ, який мабуть, і не приймав участь в помаранчевій революції, але був чесний і помилявся в свої поглядах він також сподівається на те, що нова влада все ж таки буде новою владою, а не, вибачаюся, “отшмотьями” старої влади.

Ірина Халупа

Пане Черненко, оскільки Ваш Комітет нарахував, аж 255 справ.

Олександр Черненко

Це дані прокуратурою на наш офіційний запит, тобто це вони нарахували.

Ірина Халупа

На що Ви сподіваєтеся в найкращому випадку?

Олександр Черненко

Знаєте, я перед цими виборами десь прочитав особисто тренінг мабуть кілька сотень члені у комісії і 15 хвилин на цьому тренінгу я по полочкам розкладав кримінальну відповідальність за порушення 157, 158, 159 статтю Кримінального Кодексу і було логічне питання, а когось садили? Я розводив руками ні, але це нічого не означає, а вони сказали, чого ви нас лякаєте. От маємо результат.

До речі, я дізнався, що в Малині виконуючи обов’язки територіальної комісії засудили і саме вона була на тренінгу, який я особисто читав і найбільш виступала, люди тоді нам не повірили. Тому самі ці речі, які зараз відбуваються... Тобто я не можу сказати скільки достатньо, скільки ні. Дійсно всі винні мають бути покарані принаймні мати вироки тої чи іншої ступені, це вже 5-те питання.

І дійсно мають бути покарані найвищі на той час посадові особи і ми вже знаємо не секрет нехай з якихось там підслуханих телефонних розмов, але факти підтверджують ці розмови і необов’язково ці розмови брати за докази просто перевірити факти і підтвердження цьому будуть - мають бути покарані.

І тоді, звичайно, повірте на парламентських виборах вже такого не повториться навіть якщо... Це навіть гіпотетично пропустити, що буде політична воля керівництво держави або якихось місцевих чиновників зловживати. Такого вже не буде.

Ірина Халупа

Чи знаєте Ви з історії цих попередніх виборів, які відбулися у вже незалежній Україні, бо фальсифікація відбувалася не лише на президентських останніх, це найгрубіша фальсифікація, яка відбувалася за історію незалежної України. Чи посадили якусь людину у цій справі?

Олександр Черненко

Ви очевидно знаєте цю людину в 99-му не посадили, але дали вирок теж з відстрочкою, хоча він 7 місяців просидів в ізоляторі і це адвокат Сало в Донецьку, відомий в якого знайшли листівки. Він ішов саме по виборчій статті в нього ніби знайшли фальшиві газети там, де писало, що Кучма помер і суддя хотів... Він ніби йшов перешкоджанням, обманом здійсненню виборчого права – це кваліфікували, суддя вважав неправильну цю статтю, він назад завернув на слідство, але після відомої розмови в кабінеті, яку ми знаємо з Мельниченка до цього суддю пропонували щось з ним там зробити.

Дійсно, Салова знову засудили за перешкоджання здійсненню виборчого права по виборчій статті. І було ще один чи два випадки, коли ці статті використовувалися після виборів 2002-го року місцевих в Ялті і ще десь, але це були суто політичні розборки між місцевими...

Тобто в даному випадку виборча стаття використовувалася, як елемент десь бізнесових, а десь політичних переслідувань, тобто, як приклад це приводити не можна. Ці всі справи можна порахувати на пальцях однієї руки.

Ірина Халупа

І ще напевно ще кілька пальців залишиться. Пане Куйбіда, на Вашу думку, які будуть висновки української громадськості, якщо не буде в цій ситуації того максималізму, які Ви всі три і ймовірно, і український обиватель також бажає?

Василь Куйбіда

Не мета посадити, мета оцінити і зупинити не дати можливості розвиватися цій злоякісній пухлині. Пан Віктор, не дарма згадував попередні випадки, які не були розслідувані і не було знайдено, ані виконавців, ані замовників.

Ми мабуть починаючи від виборів 1994-го року з фальсифікації, з щезнень скажемо Михайла Бойчишена, тоді керівника апарату Народного руху України, з наступних фальсифікацій 1999-го року загибелі Чорновола і так далі. Фальсифікації на місцевому рівні і на державному рівні йшли впевнено до масових фальсифікацій 2004 року. Поступово, але впевнено.

Якщо б тоді знайшлися сильні люди, які зайняли позицію і мали б підтримку, і покарали винуватців гадаю 2004-й рік грудень чи листопад був би інакший, переконаний у тому.

Ірина Халупа

Дякую, Вам. На цьому шановні гості ми змушені завершувати передачу, бо немає більше часу.

Про відлуння фальсифікації на президентських виборах і про можливе встановлення юридичної справедливості з нами сьогодні дискутували колишній генеральний прокурор України Віктор Шишкін; речник Комітету виборців України Олександр Черненко; колишній мер Львова, заступник Голови Народного руху України Василь Куйбіда.

Щире спасибі дорогим гостям.

Слухайте “Свободу” дорогі слухачі і шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG