Доступність посилання

ТОП новини

США заперечують причетність до акцій протесту у Киргизстані.


Сергій Куделя

Вашингтон, 25 березня 2005 року – Сполучені Штати Америки відкидають обвинувачення у причетності до організації акцій протесту у Киргизстані.

Про це вчора під час брифінгу заявив речник Державного Департаменту США Адам Ерелі. Він наголосив, що Америка, як і решта міжнародної спільноти, зацікавлена перш за все у стабільності цієї держави. Подробиці про реакцію американської влади на киргизські події розповідає наш кореспондент у Вашингтоні Сергій Куделя.

Головне занепокоєння американського керівництва щодо ситуації у Киргизстані пов”язане із випадками насилля під час акцій протесту, та можливим загостренням міжнаціонального протистояння. Говорить речник Державного Департаменту США Адам Ерелі: “Народ Киргизстану визначає зараз своє політичне та національне майбутнє, але він повинен водночас демонструвати повагу до мирного вияву думок, толерантність щодо розмаїття поглядів та вирішення усіх розбіжностей через діалог, та через існуючі інституції в рамках закону.”

Ерелі також заперечив закиди деяких російських медіа щодо участі США у проведенні акцій протесту у Киргизстані: “Ми не займалися їхньою розробкою. Ми, як і решта міжнародної спільноти, зацікавлені у стабільності та успіху демократії у Киргизстані. І ми співпрацюємо в якості партнерів із нашими друзями у міжнародних організаціях в Європі та Центральній Азії, щоб допомогти киргизському народу досягнути цього результату.”

Про цілі політики США щодо Киргизстану говорила і Державний Секретар США Кондоліза Райс. За її словами, мета американської політики полягає у створенні умов для проведення нових чесних виборів у державі. Продовжує Кондоліза Райс: “Ми хочемо забезпечити процес, який би призвів до стабільності достатньої для проведення виборів. Безперечно, усі сторони повинні відмовитися від зстосування насилля. У такому процесі немає місця насиллю.”

Через нестабільність у Киргизстані американський Держдеп також радить громадянам США виявляти обережність подорожуючи до цієї держави. Але глава Пентагону Дональд Рамсфельд відзначив, що американська військова база поблизу Бішкека, яка налічує біля тисячі вояків, не знаходиться під загрозою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG