Доступність посилання

ТОП новини

Фонд Березовського розповідає, як придбав у Мельниченка копії усіх його записів.


Сергій Куделя

Вашингтон, 29 березня, 2005 року - Віктор Ющенко обіцяє зустрітися наступного тижня у Сполучених Штатах з колишнім охоронцем президента Кучми майором Миколою Мельниченком. А поки готується ця зустріч, інтрига довкола записів у кабінеті на Банковій триває. Коло людей, які кажуть, що мають записи Мельниченка розширюється. Навесні 2002 року російський олігарх Борис Березовський придбав у Мельниченка копії "усіх записів" розмов у кабінеті тодішнього Президента України, які були у розпорядженні майора. Про це заявив в інтерв’ю радіо "Свобода" голова створеного Березовським Фонду “Громадянських Свобод” Олександр Гольдфарб.

Відразу після свої втечі з Росії, Борис Березовський оголосив війну новій російській владі. Записи Мельниченка для Березовського могли стати своєрідною зброєю масового знищення, адже в них олігарх сподівався знайти докази причетності президента Путіна до організації вибухів житлових будинків у Москві у 99 році. Тому, у квітні 2002 року Березовський запрошує Мельниченка до Лондона, де домовляється про купівлю усього наявного в нього аудіоархіву. Копії своїх записів Мельниченко передав у руки бостонського історика Юрія Фельштинського, який у той час, за сприяння Березовського, працював над книгою “ФСБ підриває Росію”.

Тоді ж на гроші Березовського почалося розшифрування записів у кабінеті Кучми, яке, за словами Фельштинського, продовжується і зараз. За його оцінкою, поки що розшифровано близько половини усіх записів, і не більше третини оприлюднено. Лише у справі Гонгадзе, за твердженням представників Березовського, існує 16 епізодів розмов, з яких оприлюднено лише п’ять. Водночас, вони стверджують, що не займаються оприлюденням записів, оскільки не хочуть втручатися у внутрішні українські справи.

Упродовж останніх років, Мельниченко відмовлявся передавати копії свої записів американських правоохорнцям на підставі того, що в них може міститися державна таємниця. Однак, як каже Фельштинський, коли майор-утікач передавав йому, американському громадянину, весь комплект своїх записів, він не ставив жодних умов щодо їхнього використання. Тому, Фельштинський каже, що вільний робити з ними що завгодно. Продовжує Юрій Фельштинський:

“Безперечно, я збираюся їх залишити в себе, хіба що буде ухвалено якесь інше рішення, з яким я погоджуся. Я радий, що мені була надана щаслива можливість ознайомитися з матеріалами записів розмов у кабінеті Кучми. Для мене, як для історика, це надзвичайно цікаво. Якщо дивитися на записи Кучми з історичної точки зору, як до певного жанру, то взагалі-то у розпорядженні істориків не так багато матеріалів, записаних у кабінеті президента держави. Ми докладали багато зусиль, щоб у цій складній ситуації поводити себе максимально коректно щодо України, українських політиків, та до тих людей, яких ці записи торкаються”.

Як стверджує голова Фонду Березовського Олександр Гольдфарб, його організація зараз намагається допомогти українській владі довести до кінця розслідування у справі вбивства журналіста Гонгадзе. Окрім відомих фігурантів цієї справи, він називає і нове ім”я політика, який до цього часу не згадувався у контексті справи Гонгадзе – Державного Секретаря України Олександра Зінченко. Продовжує Олександр Гольдфарб:

“Існують підстави думати, що ця людина брала участь у діях, які призвели до злочину. В незалежності від того, чий він соратник, якщо це так, то він повинен нести відповідальність, а якщо ні – то він повинен бути очищений від звинувачень. Ми говоримо про це тому, що на записах є така розмова. А що, ви хочете, щоб ми приховали це тільки тому, що людина виявилася соратником Ющенка?”

За словами Гольдфарба, Фонд Березовського володіє записом розмови між Кучмою та Зінченком щодо Гонгадзе, але поки не готовий її оприлюднити. А історик Юрій Фельштинський визнає, що записи Мельниченка можуть бути використані для шантажу деяких українських політиків, але каже, що він особисто не давав нікому підстав підозрювати себе у непорядній грі з записами. За його словами, окрім нього та Мельниченка, копії усього архіву записів -- ще в декількох людей. Тому, нові подробиці розмов в кабінеті Кучми можуть продовжувати виринати з інших джерел, прямо не пов’язаних з Борисом Березовським.

Тим часом сам Мельниченко заявив, що передавав копії фрагментів записів лише голові тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Олександру Жиру на початку 2002-го року. Ні Березовсьому, ні його людям, ні жодним іншим особам я записів не передавав, каже майор. Радіо "Свобода" спростовує попереднє повідомлення, згідно з яким Мельниченко заявив про те, що передав Березовському частину своїх записів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG