Доступність посилання

ТОП новини

Мирослава Гонгадзе не збирається відкликати позов проти української влади з Європейського суду.


Мар’яна Драч

Прага, 31 березня 3005 року - Європейський суд з прав людини у четвер вирішив, що в його компетенції розглянути справу “Гонгадзе проти України”. Мирослава Гонгадзе подала позов до страсбурзького суду 16 вересня 2002 року, через два роки після зникнення в Києві її чоловіка Георгія Гонгадзе. У своєму позові вдова журналіста заявляє, що українська держава не захистила життя Георгія та не провела належного розслідування його смерті. Мирослава Гонгадзе також наголошує, що атмосфера страху і невизначенності та суперечлива інформація про перебіг слідства завдали їй страждань і змусили виїхати з України. Нині Мирослава Гонгадзе живе у Сполучених Штатах, де кілька років тому отримала статус біженця. Рішення суду вдова журналіста прокоментувала для радіо "Свобода".

Мирославо, влада у Києві змінилися і якщо Ви виграєте справу в Страсбурзі, то нова українська влада фактично буде відповідати за дії старої. Чи Ви збираєтеся відкликати свій позов у разі, якщо у Києві врешті-решт покарають винних у вбивстві Вашого чоловіка?

Мирослава Гонгадзе

Ні, я не планую відкликати свій позов. Цей позов має бути доведений до кінця і розглянутий в Європейському суді, і злочинці повинні понести покарання. Якщо навіть будуть розслідування в Україні, то це прекрасно. Але те, що попередня українська влада, яка зазіхала на життя Георгія і практично вбила його, те, що знущалися над потерпілими, те, що прокуратура була злочинно бездіяльною, то всі ці факти залишаються, і це не відміняє моїх вимог до української влади.

Мар’яна Драч

Чи є якийсь грошовий вимір у цій справі? Чого саме Ви домагаєтесь? Наскільки я розумію, оплати судових витрат, але чи йдеться ще про якісь суми фінансові?

Мирослава Гонгадзе

Позов базується на ст. 2, 6, 13 Європейської конвенції з прав людини. Це порушення права на життя Георгія Гонгадзе, позбавлення мене права на справедливий судовий розгляд в Україні і моральні знущання з потерпілих у справі про вбивство Георгія.

Звичайно, йдеться про моральне відшкодування, і відшкодування судових витрат, і витрат, які понесла родина Гонгадзе у зв’язку зі вбивством чоловіка, тобто, це діти і я, думаю, що і мати Георгія.

Для мене це принципово. Я хочу не тільки розставити крапки над “і”, але і створити міжнародний юридичний прецедент. Представники влади повинні відповідати за свої умисні злочини чи злочинну бездіяльність.

Я хочу, щоб люди в Україні не боялися відстоювати свої права і боротися за правду, якщо вони не знайдуть її в українських судах. Є альтернативний шлях – Європейський суд і дорога до нього вже зараз відкрита.

З приводу того, що теперішня влада буде відповідати за помилки чи злочинну діяльність минулої, то якраз теперішня влада може знайти винних у цьому злочині і ці винні будуть відповідати. Це якраз буде дуже правильно.

Мар’яна Драч

Як Ви гадаєте, скільки часу може тривати розгляд Вашої справи у Європейському суді з прав людини, адже Ви домагалися майже три роки лише того, щоб суд почав розгляд позову?

Мирослава Гонгадзе

За оцінками мого адвоката, то це рішення може бути досить швидко, однозначно -- до кінця цього року, можливо, набагато раніше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG