Доступність посилання

ТОП новини

Єврейське майно у Польщі.


Володимир Павлів

Варшава, 31 березня 2005 - Поляки і євреї підраховують, скільки коштує майно, що належало до 1939 року польським громадянам єврейського походження. Днями ізраїльська газета “Гаарец” (Haaretz) написала, що спеціальна урядова комісія Ізраїлю оцінила в 30 млрд. доларів вартість майна, котре у передвоєнній Польщі належало євреям. Однак польські урядовці та власники нерухомостей твердять, що реально спадкоємці колишніх єврейських власників можуть розраховувати на компенсацію не більше одного мільярда доларів.

Звіт про залишене євреями майно у Польщі підготувала спеціальна комісія, котру очолює міністр з питань єврейської діаспори Натан Щаранський і до складу якої входять представники, зокрема, ізраїльського міністерства закордонних справ та міністерства юстиції. Звіт підготовлено для потреб створеного наприкінці минулого року Комітету з питань єврейської власності при уряді Ізраїлю. Сам звіт поки що є таємним, а газета “Гаарец” опублікувала тільки певні його фрагменти, тому не зовсім відомо, які саме критерії застосовували ізраїльські експерти при оцінці залишеного у Польщі єврейського майна.

Це дає підстави польським урядовцям сумніватися у правдоподібності цифри, названої у звіті, адже на сьогоднішній день, за оцінками польського Міністерства держмайна, польська держава націоналізувала майно на суму близько 20 мільярдів доларів. Євреям могло належати близько 15 % із цього. З такою оцінкою не погоджуються представники єврейської діаспори, котрі нагадують, що до війни євреї контролювали у Польщі нафтопереробну та текстильну промисловість, а також володіли дорогими нерухомостями у престижних (нині центральних) районах великих міст.

З цим, у свою чергу, погоджуються представники польського Союзу Власників Нерухомостей, які теж вважають правдоподібним те, що сума залишеного євреями майна може бути оцінена в 30 мільярдів доларів. Разом з тим, голова Союзу власників нерухомостей Мирослав Шиповський говорить, що реально на відшкодування нині може претендувати близько 3 тисяч осіб єврейського походження.

“Якщо припустити, що вартість пересічної претензії одного з позивачів становитиме 1 мільйон злотих, – каже Мирослав Шиповський, – то виходить, що в сумі це може бути близько 3 мільярдів злотих, тобто один мільярд доларів”.

Свої підрахунки голова польського Союзу власників нерухомостей базує на тому, гітлерівці багато єврейських родин винищили повністю. Їхнє майно стало власністю польської держави, а згідно з польськими законами, на нього не може претендувати хтось, крім спадкоємців, втім, і єврейські організації.

Разом з тим, польський уряд підготував і передав на розгляд Сейму проект закону про “право на компенсацію за націоналізовані державою нерухомості та деякі інші частки майна”. У цьому проекті польський уряд пропонує ухвалити компенсацію за втрачене майно на рівні 15 % його вартості для фірм та приватних осіб, незалежно від їхнього громадянства і національного походження. Якщо Сейм ухвалить цей проект, то виплата компенсацій могла б розпочатися у 2008 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG